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To: State Board of Education 

From: Timothy Schultz, General Counsel 

Date: July 6, 2016 

RE: Approval of the proposed multilingual proficiency rules—LSA #15-283 

 

Recommendation: Review the public comment summary before the meeting and approve the 

Final Rule at the July 6, 2016 meeting. 

 

The proposed multilingual proficiency rules, approved by the State Board of Education 

(“Board”) during the December 2, 2015 regular business meeting, were published and a public 

hearing was held for oral public comments on May 27, 2016. Comments were also accepted by 

email or regular mail. The comments were all incorporated, to the extent they could be, to ensure 

the final rules addressed concerns from the field, and represents a fair and reasonable approach to 

creating the certificate of biliteracy. The detailed public comment summary and the final rules 

are attached. Each change from the proposed to the final rules are redlined. 

 



TITLE 511 INDIANA STATE BOARD OF EDUCATION 
 

Proposed Rule 

LSA Document #15-283 

 

DIGEST 

Amends 511 IAC to establish criteria or procedures, or both, regarding the state certificate of 

biliteracy. Effective 30 days after filing with the Publisher.  

 

511 IAC 20 

SECTION 1. 511 IAC 20 IS ADDED TO READ AS FOLLOWS: 

ARTICLE 20. CERTIFICATE OF MULTILINGUAL PROFICIENCY  

Rule 1. General Provisions 

511 IAC 20-1-1 Applicability 

 

Authority: IC 20-30-14.5 

Affected: IC 20-18-2-2.5; IC 20-18-2-12; IC 20-18-2-16 

Sec. 1. This rule applies to the following: 

 (1) A school corporation as defined in IC 20-18-2-16. 

 (2) A charter school as defined in IC 20-18-2-2.5. 

 (3) An accredited nonpublic school.  

 (Indiana State Board of Education; 511 IAC 20-1-1) 

 511 IAC 20-1-2 Definitions 

Authority: IC 20-30-14.5 

 Affected: IC 20-30-14.5; IC 20-18-2-3; IC 20-18-2-19 

Sec. 2. The following definitions apply throughout this article: 
(1)”Accredited nonpublic school” means a nonpublic school defined in IC 20-18-2-12 that 
is accredited by the state. 
(2) “Certificate of multilingual proficiency” means the state certificate of biliteracy 
established by IC 20-30-14.5. 
(3) “Certificate” means the state certificate of multi-language multilingual proficiency. 
(4) “Credit” means a demonstration of proficiency of the academic standards in a course 
that meets the following requirements: 

(A) The course is approved by the Department and complies with the approved 
course description. 

(B) For those courses for which Indiana academic standards are defined, the 

course is consistent with Indiana academic standards. 

(C) For those courses for which there is an end of course assessment, the 

required proficiency is at or greater than that required to pass the assessment.  

(5) “Department” has a meaning set forth in IC 20-18-2-3.  

(6) “Proficiency” means the ability to use a world language in: 
 (A) the forms of communication available; 
 (B) real world situations; and 



 (C) a spontaneous interaction and non-rehearsed context that is appropriate and 
 acceptable to native users of the language. 
(7) “State board” has a meaning set forth in IC 20-18-2-19. 
(8) “World language” means any language other than English, including, but not limited   
to: 
 (A) modern languages; 
 (B) Latin; 
 (C) American Sign Language; 
 (D) Native American languages; and 
 (E) native languages. 
(Indiana State Board of Education; 511 IAC 20-1-2) 

 

Rule 2. Certificate Criteria and Department Duties  

 

511 IAC 20-2-1 Criteria for Obtaining a Certificate of Multilingual Proficiency 

Authority: IC 20-30-14.5 

 Affected: IC 20-30-14.5 

Sec. 1. (a) In order to earn the certificate, a student must meet the following criteria:  
(1) Earn 8 credits in English and Language Arts. 
(2) Earn 6 credits in a single world language.  
(3) Pass the following assessments: 

(A) The ISTEP+ English 10 Graduation Exam. 
(B) A state board approved assessment of the world language. 
 

(b) Students who enroll in school already proficient in a world language may 
satisfy the requirements of this section through a demonstration of proficiency on 
a state board approved assessment of the world language. Students who 
demonstrate a proficiency in a world language on a state board approved 
assessment may bypass the requirement contained in (a)(2) of this section and 
shall be awarded the 6 credits in the world language in which the student has been 
deemed proficient. 
 
(c) The department of education shall prepare and keep a proposed list of 
standardized assessments of world languages for the state board’s approval. This 
list shall be updated periodically as needed. 

(Indiana State Board of Education; 511 IAC 20-2-1) 
 

 511 IAC 20-2-2 Duties of the Department 

Authority: IC 20-30-14.5 

 Affected: IC 20-30-14.5 

Sec. 2. The department of education shall prepare and deliver to school corporations, 
charter schools, and accredited nonpublic high schools the following: 

(1) An appropriate mechanism, approved by the state board, for awarding the 
certificate and designating on a student’s transcript that the student has been 
awarded the certificate of multi-language multilingual proficiency.  

(2) The certificate template, which includes the State of Indiana Seal and 
instructions on ordering the accompanying national seal medallion. 

(3) Any other information the state board deems necessary for schools to 
successfully participate in the program. 

(Indiana State Board of Education; 511 IAC 20-2-2) 



  

INDIANA STATE BOARD OF EDUCATION 
 
 
 

 
 

 

▪ 143 W. Market Street, Suite 500 ▪ Indianapolis, Indiana 46204 ▪ 

  ▪ (317) 232-2000 ▪ www.in.gov/sboe ▪ 

To: State Board of Education 

From: Timothy Schultz, General Counsel 

Date: July 6, 2016 

RE: LSA #15-283—Public Comment Summary 

 

Staff for the Indiana State Board of Education (“Board”) conducted a public hearing for 15-283 

on May 27, 2016, at 9:00 a.m., at the Indiana Government Center South, Conference Rooms 4 

and 5. There were two attendees who made comments: Beatrice Pfaff and Pamela Gemmer. The 

comments are summarized below.  

 

1) Beatrice Pfaff- WASLTA (Willard American Sign Language Teacher’s Association) 

 

Ms. Pfaff noted her support for the biliteracy certificate program. Ms. Pfaff explained that she is 

in favor of the proposed rules as they encourage students to become proficient in additional 

languages. Although Ms. Pfaff’s voiced support, she also noted that she believed that teachers 

teaching American Sign Language (“ASL”) courses should have an American Sign Language 

Teachers Association (“ASLTA”) certification. Thus, she recommended that the proposed rules 

incorporate a requirement that teachers that teach ASL have an ASLTA certification. 

 

Board staff response: While certification for teaching any subject may be 

preferable, it may not be prudent to alter the rule to only require certification for 

one type language. However, this concern will be addressed as the Board and the 

Department of Education will work to create assessments that will ensure that 

students achieve a level of proficiency that can only be obtained if students are 

being taught by teachers that have the proper training. 

 

2) Pamela Gemmer- IFLTA (Indiana Foreign Language Teacher’s Association) AATSP 

(American Association of Teachers of the Spanish and Portuguese) INNELL (Indiana 

Network for Early Language Learning) 

 

Ms. Gemmer noted her support for the biliteracy certificate program. Ms. Gemmer explained that 

she is in favor of the proposed rules as they encourage students to become proficient in 

additional languages. Although Ms. Gemmer supports the program, she was noted that the statute 

uses the term “biliteracy” while the proposed rules use the term “multilingual.” Ms. Gemmer 

wanted to ensure that the interested parties understood the change. 

 

Board staff response: The use of the term “multilingual” in the proposed rules was 

deliberate. First, the term “biliteracy” suggests only two languages, but a student 

may be proficient in more than two languages so the use of the term “multi” 

seemed appropriate. Second, the term “literacy” is commonly understood to refer 

to the ability to read and write a language. However, to be proficient in a 

language, which the legislation requires, a student may need to demonstrate the 

ability to speak or sign a language. Therefore, the proposed rules make use of the 

term “multilingual” proficiency to ensure that intent of the legislation is satisfied.  
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Board staff have also received written comments: 

 

1) Robert Frew- Co-Owner, Central Indiana Interpreting Service, LLC 

 

Mr. Frew provided a letter supporting the proposed rules. Mr. Frew explained that he is in favor 

of the proposed rules as they encourage students to become proficient in additional languages. 

Although Mr. Frew’s letter voiced support, he also noted two areas of concern: 1) professional 

qualifications, and 2) standardized test assessments. 

 

Regarding professional qualifications, Mr. Frew’s concern was specific to teachers teaching ASL 

courses that do not have an ASLTA certification. He recommends that the proposed rules 

incorporate a requirement that teachers that teach ASL have an ASLTA certification. 

 

Regarding standardized test assessments, Mr. Frew’s concern was the development of two 

different types of standardized assessment tests: first and second languages. Mr. Frew 

encourages the establishment two committees focusing on the development and implementation 

of the assessment tests. Further, Mr. Frew recommends that at least one member of each 

committee possess an ASLTA certification. 

 

Board staff response: Please see the Board Staff response above regarding the 

ASLTA certification and the development of adequate assessments for students to 

demonstrate proficiency.  

 

2) Karen Donah- Continuing Lecturer and Coordinator of American Sign Language, Purdue 

University Northwest 

 

Ms. Donah provided a letter supporting the proposed rules. Ms. Donah explained that she is in 

favor of the proposed rules as they encourage students to become proficient in additional 

languages. Although Ms. Donah’s letter voiced support, she also noted two areas of concern: 1) 

professional qualifications, and 2) standardized test assessments. 

 

Regarding professional qualifications, Ms. Donah’s concern was specific to teachers teaching 

ASL courses that do not have an ASLTA certification. She recommends that the proposed rules 

incorporate a requirement that teachers that teach ASL have an ASLTA certification. 

 

Regarding standardized test assessments, Ms. Donah’s concern was the development of two 

different types of standardized assessment tests: first and second languages. Ms. Donah 

encourages the establishment two committees focusing on the development and implementation 

of the assessment tests. Further, Ms. Donah recommends that at least one member of each 

committee possess an ASLTA certification. 

 

Board staff response: Please see the Board Staff response above regarding the 

ASLTA certification and the development of adequate assessments for students to 

demonstrate proficiency.  
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3) Dr. David Geeslin- Superintendent/CEO, Indiana School for the Deaf 

 

Dr. Geeslin provided a letter supporting the proposed rules. Dr. Geeslin explained that he is in 

favor of the proposed rules as they encourage students to become proficient in additional 

languages. Although Dr. Geeslin’s letter voiced support, he also noted two areas of concern: 1) 

professional qualifications, and 2) standardized test assessments. 

 

Regarding professional qualifications, Dr. Geeslin’s concern was specific to teachers teaching 

ASL courses that do not have an ASLTA certification. He recommends that the proposed rules 

incorporate a requirement that teachers that teach ASL have an ASLTA certification. 

 

Regarding standardized test assessments, Dr. Geeslin’s concern was the development of two 

different types of standardized assessment tests: first and second languages. Dr. Geeslin 

encourages the establishment two committees focusing on the development and implementation 

of the assessment tests. Further, Dr. Geeslin recommends that at least one member of each 

committee possess an ASLTA certification. 

 

Board staff response: Please see the Board Staff response above regarding the 

ASLTA certification and the development of adequate assessments for students to 

demonstrate proficiency.  

 

4) Scott Kochan- Visiting Lecturer, Indiana University School of Liberal Arts 

 

Mr. Kochan provided a letter supporting the proposed rules. Mr. Kochan explained that he is in 

favor of the proposed rules as they encourage students to become proficient in additional 

languages. Although Mr. Kochan’s letter voiced support, he also noted two areas of concern: 1) 

professional qualifications, and 2) standardized test assessments. 

 

Regarding professional qualifications, Mr. Kochan’s concern was specific to teachers teaching 

ASL courses that do not have an ASLTA certification. He recommends that the proposed rules 

incorporate a requirement that teachers that teach ASL have an ASLTA certification. 

 

Regarding standardized test assessments, Mr. Kochan’s concern was the development of two 

different types of standardized assessment tests: first and second languages. Mr. Kochan 

encourages the establishment two committees focusing on the development and implementation 

of the assessment tests. Further, Mr. Kochan recommends that at least one member of each 

committee possess an ASLTA certification. 

 

Board staff response: Please see the Board Staff response above regarding the 

ASLTA certification and the development of adequate assessments for students to 

demonstrate proficiency.  

 

 

5) Laura M. Smith- ASL Coordinator, Indiana University School of Liberal Arts 

 

Ms. Smith provided a letter supporting the proposed rules. Ms. Smith explained that she is in 

favor of the proposed rules as they encourage students to become proficient in additional 



         
 
 

 

 

▪ 143 W. Market Street, Suite 500 ▪ Indianapolis, Indiana 46204 ▪ 

  ▪ (317) 232-2000 ▪ www.in.gov/sboe ▪   

languages. Although Ms. Smith’s letter voiced support, she also noted two areas of concern: 1) 

professional qualifications, and 2) standardized test assessments. 

 

Regarding professional qualifications, Ms. Smith’s concern was specific to teachers teaching 

ASL courses that do not have an ASLTA certification. She recommends that the proposed rules 

incorporate a requirement that teachers that teach ASL have an ASLTA certification. 

 

Regarding standardized test assessments, Ms. Smith’s concern was the development of two 

different types of standardized assessment tests: first and second languages. Ms. Smith 

encourages the establishment two committees focusing on the development and implementation 

of the assessment tests. Further, Ms. Smith recommends that at least one member of each 

committee possess an ASLTA certification. 

 

Board staff response: Please see the Board Staff response above regarding the 

ASLTA certification and the development of adequate assessments for students to 

demonstrate proficiency.  

 

6) Beatrice Pfaff- WASLTA (Willard American Sign Language Teacher’s Association) 

 

Ms. Pfaff provided a letter supporting the proposed rules. Ms. Pfaff explained that she is in favor 

of the proposed rules as they encourage students to become proficient in additional languages. 

Although Ms. Pfaff’s letter voiced support, she also noted two areas of concern: 1) professional 

qualifications, and 2) standardized test assessments. 

 

Regarding professional qualifications, Ms. Pfaff’s concern was specific to teachers teaching ASL 

courses that do not have an ASLTA certification. She recommends that the proposed rules 

incorporate a requirement that teachers that teach ASL have an ASLTA certification. 

 

Regarding standardized test assessments, Ms. Pfaff’s concern was the development of two 

different types of standardized assessment tests: first and second languages. Ms. Pfaff 

encourages the establishment two committees focusing on the development and implementation 

of the assessment tests. Further, Ms. Pfaff recommends that at least one member of each 

committee possess an ASLTA certification. 

 

Board staff response: Please see the Board Staff response above regarding the 

ASLTA certification and the development of adequate assessments for students to 

demonstrate proficiency.  
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