
TITLE 405 OFFICE OF THE SECRETARY OF FAMILY AND SOCIAL SERVICES 
 

Proposed Rule 
LSA Document #10-791 

 
DIGEST 

 
OVERVIEW: Amends 405 IAC 5-17-2 to modify the prior authorization requirements for all 
non-emergent inpatient hospital admissions that are not covered by Medicare. Effective 30 days 
after filing with the Publisher. 
 
IC 4-22-2.1-5 Statement Concerning Rules Affecting Small Businesses 
 
405 IAC 5-17-2 
 
SECTION 1. 405 IAC 5-17-2 IS AMENDED TO READ AS FOLLOWS: 
 
405 IAC 5-17-2 Prior authorization; generally 
Authority: IC 12-8-6-5; IC 12-15-1-10; IC 12-15-1-15; IC 12-15-21-2  
Affected: IC 12-13-7-3; IC 12-15 
 
Sec. 2. (a) Prior authorization is required for all non-emergent inpatient hospital 
admissions of Medicaid eligible recipients. Non-emergent inpatient hospital admissions 
include all elective or planned inpatient hospital admissions, and inpatient hospital 
admissions for which the patient’s condition permitted adequate time to schedule the 
availability of a suitable accommodation. The following are exempt from this requirement: 
(1) Inpatient hospital admissions when covered by Medicare. 
(2) Routine vaginal and cesarean section deliveries.  
(a) (b) Prior authorization is required for all Medicaid covered rehabilitation, burn, and 
psychiatric inpatient stays that are reimbursed under the level of care methodology described in 
405 IAC 1-10.5 as well as substance abuse stays that are reimbursed under the DRG 
methodology described at 405 IAC 1-10.5. 
(b) (c) Any surgical procedure usually performed on an outpatient basis, when scheduled as an 
inpatient procedure, must be prior authorized. The length of stay for the inpatient admission is 
determined by the appropriate DRG, but will be subject to retrospective review for medical 
necessity. 
(c) (d) Criteria for determining the medical necessity for inpatient admission shall include the 
following: 
(1) Technical or medical difficulties during the outpatient procedure as documented in the 
medical record. 
(2) Presence of physical or mental conditions that make prolonged preoperative or postoperative 
observations by a nurse or skilled medical personnel a necessity. 
(3) Performance of another procedure simultaneously, which itself requires hospitalization. 
(4) Likelihood of another procedure following the initial procedure, which would require 
hospitalization. 
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(d) (e) Days that are not prior authorized under the level of care methodology as required by this 
rule will not be covered by Medicaid. 
 (e) (f) In addition to the prior authorization requirements set forth in this section, prior 
authorization is also required for the procedures listed in 405 IAC 5-3-13. (Office of the 
Secretary of Family and Social Services; 405 IAC 5-17-2; filed Jul 25, 1997, 4:00 p.m.: 20 IR 
3327; readopted filed Jun 27, 2001, 9:40 a.m.: 24 IR 3822; readopted filed Sep 19, 2007, 12:16 
p.m.: 20071010-IR-405070311RFA) 
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