
 
 

TITLE 405 OFFICE OF THE SECRETARY OF FAMILY AND SOCIAL SERVICES 
 

Proposed Rule 
LSA Document #10-250 

 
DIGEST 

 
OVERVIEW: Amends 405 IAC 1-11.5-2 to modify Medicaid reimbursement for physician-
administered drugs. This provision shall not apply to parenteral nutrition and blood factor 
products.  Statutory authority: IC 12-15-21-2; IC 12-15-21-3.  Effective 30 days after filing with 
the Publisher. 
 
IC 4-22-2.1-5 Statement Concerning Rules Affecting Small Businesses 
 
405 IAC 1-11.5 
 
 SECTION 1. 405 IAC 1-11.5-2 IS AMENDED TO READ AS FOLLOWS: 
 
405 IAC 1-11.5-2 Reimbursement methodology 
Authority: IC 12-15-21-2; IC 12-15-21-3 
Affected: IC 12-15-13-2 
 
Sec. 2. (a) The office shall establish fee schedules with maximum allowable payment amounts 
for services and procedures: 
(1) covered under the Medicaid program; and 
(2) provided by eligible physicians, LLPs, and other NPPs. 
(b) The reimbursement for services of physicians and LLPs shall be determined as follows: 
(1) Reimbursement for services of physicians and LLPs, except services of the physicians in 
subdivisions (3) through (10), shall be equal to the lower of the following: 

(A) The submitted charges for the procedure. 
(B) The established fee schedule allowance for the procedure. The statewide established fee 
schedule allowance for the procedure is based on the Medicare relative value unit for an 
Indiana urban locality multiplied by the conversion factor for the procedure as established 
by the office of Medicaid policy and planning (office). 

(2) If no Medicare relative value unit, as defined in this section, exists for a procedure, 
reimbursement will be established as follows: 
 (A) Relative value units may be: 

(i) obtained from other state Medicaid programs; or 
 (ii) developed specifically for the Indiana Medicaid program, subject to review by 

the Medicaid director. 
 (B) For laboratory procedures not included in the Medicare Part B fee schedule for 

physician services, reimbursement will be made using the fee value in the national 
Medicare clinical laboratory fee schedule. 

(3) The office may set reimbursement for specific procedure codes using a different 
methodology from that specified in subdivisions (1) and (2) in order to preserve access to the 
specific service. 
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(4) Reimbursement for services of anesthesiologists shall be based on a statewide fee schedule. 
The statewide fee schedule for anesthesiology services is based on the total base and time units 
for the procedure multiplied by the conversion factor as established by the office. 
(5) Reimbursement for services of assistant surgeons shall be equal to twenty percent (20%) of 
the statewide fee schedule for physician and LLP services as established under subdivision (1). 
(6) Reimbursement for services of cosurgeons shall be paid at sixty-two and one-half percent 
(62.5%) of the statewide fee schedule for physician and LLP services as established under 
subdivision (1). 
(7) Reimbursement for services of physicians and LLPs shall be subject to the global surgery 
policy as defined by the Health Care Financing Administration for the Medicare Part B fee 
schedule for physician services. The global surgery policy will not apply to the following codes: 
 (A) 59410–Vaginal delivery, including postpartum care. 
 (B) 59515–Caesarean delivery, including postpartum care. 
(8) Reimbursement for services of physicians and LLPs shall be subject to the policy for supplies 
and services incident to other procedures as defined by the Health Care Financing 
Administration for the Medicare Part B fee schedule for physician services. 
(9) Separate reimbursement will not be made for radiologic contrast material, except for low 
osmolar contrast material (LOCM) used in intrathecal, intravenous, and in intra-arterial 
injections, if it is used for patients who meet the criteria established by the office. 
(10) Reimbursement for services of physicians and LLPs shall be subject to the site of service 
payment adjustment. Procedures performed in an outpatient setting that are normally provided in 
a physician's office will be paid at eighty percent (80%) of the statewide fee schedule for 
physician and LLP services as established under subdivision (1). These procedures are identified 
using the site of service indicator on the Medicare fee schedule database. 
(c) Reimbursement for services of NPPs shall be in accordance with the following: 
(1) Reimbursement for services of dentists in calendar year 1994 shall be based on a statewide 
fee schedule equal to a percentage of the fiscal year 1992 submitted charges. That percentage 
shall be not lower than the average percentage difference between physician and LLP submitted 
charges and the fee established for those services in accordance with subsection (b)(1). 
The office may set reimbursement for specific dental procedures using a different methodology 
from that specified in this subdivision in order to preserve access to the service. Beginning with 
the effective date of this revised rule, fees for covered dental services are priced at the levels in 
effect at the end of calendar year 1994, increased by a percentage determined by the office. 
(2) Reimbursement for services of: 
 (A) social workers certified through the American Academy of Certified Social Workers 

(ACSW) or who have masters of social work (MSW) degrees; 
 (B) psychologists with basic certificates; and 
 (C) licensed psychologists; 
providing outpatient mental health services in a physician-directed outpatient mental health 
facility in accordance with 405 IAC 5-20-8 shall be equal to seventy-five percent (75%) of the 
physician and LLP fees for that service as established under subsection (b)(1). These services 
must continue to be billed through a physician or a physician-directed outpatient mental health 
facility. 
(3) Reimbursement for services provided by independently practicing respiratory therapists and 
advance practice nurses shall be equal to seventy-five percent (75%) of the physician and LLP 
fees for that service as established under subsection (b)(1). 
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(4) Reimbursement for services provided by certified physical therapists' assistants shall be equal 
to seventy-five percent (75%) of the physician and LLP fees for that service as established under 
subsection (b)(1). These services must be billed through the supervising licensed physical 
therapist or physician. 
(5) Blood factor products used during an inpatient hospital stay shall be paid based on the state 
maximum allowable cost (state MAC) rate for the blood factor products. The state MAC rate for 
blood factor products is equal to the average actual acquisition cost per drug adjusted by a 
multiplier of at least 1.0. The actual acquisition cost will be determined using pharmacy invoices 
and other information that the office determines is necessary. The office will review the state 
MAC rates for blood factor products on an ongoing basis and adjust the rates as necessary to: 
 (A) reflect the prevailing market conditions; and 
 (B) ensure reasonable access by inpatient hospital providers to blood factor products at or 

below the applicable state MAC rate. 
Inpatient hospitals shall submit claims for reimbursement in accordance with the instructions set 
forth in the provider manual or update bulletins. 
(6) Reimbursement for services of all other NPPs shall be equal to the statewide fee schedule for 
physician and LLP services as established under subsection (b)(1). 
(d) The established rates for physician, LLP, and NPP reimbursement shall be reviewed annually 
by the office and adjusted as necessary. 
(e) The relative value units used for the Indiana resource-based relative value scale fee schedule 
will be reviewed annually, taking into account the Medicare fee schedule proposed by the Health 
Care Financing Administration to take effect January 1 of the following calendar year and 
adjusted as necessary. 
(f) Reimbursement for physician-administered drugs shall be one hundred five percent 
(105%) of the published wholesale acquisition cost (WAC) of the benchmark National 
Drug Code (NDC).  For benchmark NDCs without a published WAC, the reimbursement 
for physician-administered drugs shall be the Medicare payment amount as published by 
the Centers for Medicare and Medicaid Services (CMS).  If no WAC or Medicare payment 
amount is available, other pricing metrics may be used as determined by the office.  This 
provision shall not apply to parenteral nutrition and blood factor products. 
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