
      
 
 
 
 
 
 
 

 
November 1, 2007 

 
Ryan Harrell 
11632 South 700 West 35 
Marion, Indiana 46952 

 
Dear Mr. Harrell: 
 

This is in response to your informal inquiry dated December 11, 2006.  I apologize for 
the delay in the response.  Upon my appointment by Governor Daniels effective July 1 of this 
year, I found a backlog of informal inquiries.  I am currently endeavoring to address those 
inquiries and issue an opinion in each matter pursuant to Indiana Code §5-14-4-10(5).   

 
BACKGROUND 

 
You filed a formal complaint with this office on December 11, 2006.  Because your 

complaint was untimely filed under Indiana Code §5-14-5-7(a), the previous counselor converted 
it to an informal inquiry to be answered pursuant to I.C. §5-14-4-10(5).  In your complaint, you 
alleged violations of both the Access to Public Records Act (“APRA”) (Ind. Code 5-14-3) and 
the Open Door Law (“ODL”) (Ind. Code 5-14-1.5). You allege that the Surveyor called an 
emergency meeting of the Board on August 4, 2006 and did not provide notice to the public.  
Further, you allege that you later requested copies of the September 25, 2006 meeting of the 
Board and were never provided with copies.  

 
The Surveyor responded to your complaint by letter dated January 11, 2007.  The 

Surveyor contends that he called the August 4 meeting pursuant to I.C. §36-9-27-7(d) and 
notified the members of the Board and the media by telephone “a couple days” before the 
meeting.  Regarding the minutes you requested, the Surveyor contends that the minutes were not 
ready as quickly as he would have hoped because of a death of the employee responsible for the 
minutes.  The Surveyor further contends he both mailed and hand delivered to your attorney a 
copy of the minutes.         

 
ANALYSIS 

 
The public policy of the APRA states, "(p)roviding persons with information is an 

essential function of a representative government and an integral part of the routine duties of 
public officials and employees, whose duty it is to provide the information." I.C. §5-14-3-1. 



 
Indiana Code §5-14-3-3(a) provides that any person may inspect and copy the public 

records of any public agency during the regular business hours of the agency, except as provided 
in section 4 of APRA.  A “public record” means any writing, paper, report, study, map, 
photograph, book, card, tape recording or other material that is created, received, retained, 
maintained or filed by or with a public agency.  I.C. §5-14-3-2(m).  The Surveyor is clearly a 
public agency under I.C. §5-14-3-2(l). 

 
Regarding the minutes of the Board’s September 25, 2006 meeting, the Surveyor is 

required by the APRA to allow you to inspect and copy those minutes unless an exception to 
disclosure exists.  I.C. §5-14-3-3.  It is my understanding the Surveyor provided a copy of the 
minutes to your family and your attorney once the minutes were completed.  As such, I do not 
believe the Surveyor violated the Access to Public Records Act.  

 
Regarding your claim the Surveyor violated the ODL by not providing notice of the 

August 4, 2006 meeting, the Surveyor contends he called the meeting pursuant to I.C. §36-9-27-
7(d), which provides that special meetings of the board may be called by the chairman, any two 
members, or the county surveyor, by mailing a written notice setting forth the time, date, and 
place of the meeting to each member not less than five days before the date of the meeting. A 
member may waive the mailing of notice of a special meeting by filing a written waiver with the 
secretary or by his presence at the meeting. 

 
I understand the Surveyor’s contention that he called the meeting pursuant to I.C. §36-9-

27-7(d), and I believe he was appropriately relying on the statute to call the meeting.  However, 
the notice requirement in that subsection applies only to the members of the Board.  All meetings 
of the board must be open to the public, pursuant to I.C. §36-9-27-7(f).  Without another specific 
statute regarding public notice, the notice provisions of the Open Door Law would apply to this 
meeting.  This means that notice of the date, time and location of the meeting must be posted at 
the office of the public agency, or at the meeting place if there is no office, at least 48 hours in 
advance of the meeting.  I.C. §5-14-1.5-5.  This is in addition to delivering notice to the news 
media pursuant to I.C. §5-14-1.5-5(b)(2).  While the Surveyor may have appropriately notified 
the Board members of the meeting, I do not believe the Surveyor provided adequate notice to the 
public of the August 4, 2006 meeting.   

 
CONCLUSION 

 
For the foregoing reasons, it is my opinion the Surveyor did not violate the Access to 

Public Records Act because he did provide you with the requested records.  Further, it is my 
opinion the Surveyor was required to provide notice to the public of the August 4, 2006 meeting.   

     
Best regards, 

 
       Heather Willis Neal 
       Public Access Counselor 
cc: Jay Poe, Huntington County Surveyor 
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