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July 1, 2013 
Mr. Michael Hutt

2123 East 10th Street

Jeffersonville, Indiana 47130

Re: Informal Inquiry 13-INF-38; Jeffersonville Redevelopment Commission   
Dear Mr. Hutt:
This informal opinion is in response to your inquiry concerning the Jeffersonville Redevelopment Commission (“Commission”) and its compliance with the Open Door Law, Ind. Code § 5-14-1.5-1 et seq.  Pursuant to I.C. § 5-14-4-10(5), I issue the following informal opinion.  My opinion is based on applicable provisions of the ODL.  Les D. Merkley, Corporation Counsel, responded in writing on behalf of the Commission.  His response is enclosed for your reference.    

BACKGROUND

In your inquiry you provide that the Commission issued a Request for Proposals (“RPF”) in regard to several pieces of property.  White Reach was selected as a developer.  You allege that the attorney for the Commission intends to negotiate a selling price for the property in an executive session, along with responding to issues that were not made clear in the RFP.  You inquire whether the Commission can address such issues in an executive session held pursuant to I.C. § 5-14-1.5-6.1(b)(2)(D) and I.C. § 5-14-1.5-6.1(b)(4).  You note the Commission is not buying, but is selling or leasing the properties and no appraisals have been obtained.  I.C. § 36-7-14-22 states that a redevelopment agency selling property is required to receive two separate appraisals of the sale value or rental value in the case of a lease.  

In response to your inquiry, Mr. Merkely advised that the ODL would allow the Commission to conduct an executive session pursuant to I.C. § 5-14-1.5-6.1(b)(2)(D) when the Commission is contemplating the acquisition of additional land for purposes of development, provided that no final action is taken at the executive session.  Here, the Commission accepted at a public meeting a response to an RFP for the development of real property that may require the purchase of additional real property.  Mr. Merkley notes that no final action was taken by the Commission during the executive session and all such final action would be conducted at an open, public meeting.   

As to your inquiries regarding I.C. § 5-14-1.5-6.1(b)(4), the Commission at a public meeting accepted a proposal for the development of real property.  The Commission is now commencing with negotiations with the developer in reference to certain terms of the development agreement, including the discussion of prospective commercial tenants for the development, financing arrangements, the developer’s corporation and personal finances, and other obligations that may be imposed on the parties for the commercial development of real property.   I.C. § 5-14-1.5-6.1(b)(4) allows for such discussion as long as all final action on the agreement is taken during an open, public meeting.

ANALYSIS
It is the intent of the ODL that the official action of public agencies be conducted and taken openly, unless otherwise expressly provided by statute, in order that the people may be fully informed. See I.C. § 5-14-1.5-1. Accordingly, except as provided in section 6.1 of the ODL, all meetings of the governing bodies of public agencies must be open at all times for the purpose of permitting members of the public to observe and record them. See I.C. § 5-14-1.5-3(a).
Executive sessions, which are meetings of governing bodies that are closed to the public, may be held only for one or more of the instances listed in I.C. § 5-14-1.5-6.1(b). Notice of an executive session must be given 48 hours in advance of every session, excluding holidays and weekends, and must contain, in addition to the date, time and location of the meeting, a statement of the subject matter by specific reference to the enumerated instance or instances for which executive sessions may be held. See I.C. § 5-14-1.5-6.1(d). While the governing body is required to provide notice to news media who have requested as such, nothing requires the governing body to publish the notice in a newspaper.  See I.C. § 5-14-1.5-5(b)(2).  This requires that the notice recite the language of the statute and the citation to the specific instance; hence, “To discuss a job performance evaluation of an individual employee, pursuant to I.C. § 5-14-1.5-6.1(b)(9)” would satisfy the requirements of an executive session notice.  See Opinions of the Public Access Counselor 05-FC-233, 07-FC-64; 08-FC-196; and 11-FC-39.  
Here, the notice provided by the Commission included the time, date, and place of the Commission’s June 26, 2013 executive session.  Further, the notice cited to the specific exceptions listed in I.C. § 5-14-1.5-6.1(b) that would allow it to meet in executive session and provided the language of each exception.  There has been no allegation that the notice was posted less than 48 hours prior to the commencement of the executive session.  It is my opinion that the notice provided by the Commission for its June 26, 2013 executive session complied with the requirements of section 5 and 6.1 of the ODL.  

As to the topics discussed at the executive session, I.C. § 5-14-1.5-6.1(b)(2)(D) provides that an executive session may be held for the discussion of strategy with respect to the purchase or lease or real property by the governing body up to the time a contract or option to purchase or lease is executed by the parties.  See I.C. § 5-14-1.5-6.1(b)(2)(D).  All such strategy discussions must be necessary for competitive or bargaining reasons and may not include competitive or bargaining adversaries.  Id.  From the plain language of the subdivision, a governing body may meet in executive session to discuss the purchase or lease real property, but may not meet pursuant to (b)(2)(D) to discuss the sale of real property by the public agency.  You have provided in your inquiry that the June 26, 2013 executive session was held to discuss the sale of real property by the Commission.  Contrary to your allegations, Mr. Merkley had advised that the Commission was meeting in executive session to discuss the purchase of real property.  Specifically, the Commission is contemplating the purchase of additional property for purposes of development.  I was not in attendance at the executive session in question; nor is the Public Access Counselor a finder of fact. Advisory opinions are issued based upon the facts presented. If the facts are in dispute, the public access counselor opines based on both potential outcomes. See Opinion of the Public Access Counselor 11-FC-80.  Accordingly, if the topic of discussion at the Commission’s June 25, 2013 executive session, held pursuant to I.C. § 5-14-1.5-6.1(b)(2)(D), was limited to the purchase or lease of real property, then it is my opinion that the Commission has complied with the requirements of the ODL.  Alternatively, if the discussions held pursuant to I.C. § 5-14-1.5-6.1(b)(2)(D) included the sale of real property by the Commission, such discussions would have been contrary to section 6.1 of the ODL.  

As to the discussions held by the Commission at the June 26, 2013 executive session held pursuant to I.C. § 5-14-1.5-6.1(b)(4), the subdivision allows for an executive session to be held to conduct interviews and negotiations with industrial or commercial prospects or agents of industrial or commercial prospects by the Indiana economic development corporation, the office of tourism development, the Indiana finance authority, the ports of Indiana, an economic development commission, a local economic development organization (as defined in I.C. 5-28-11-2(3)), or a governing body of a political subdivision.  There is no dispute that the Commission would qualify as one of the governing bodies eligible to conduct a executive session pursuant to (b)(4).  Mr. Merkley has advised that the June 26, 2013 executive session was held pursuant to (b)(4) in order to allow the Commission to commence negotiations with the developer of property regarding financing arrangements, the developer corporate and personal finances, discussion of prospective tenants for the site, and other obligations that may be imposed on the parties for the commercial development for the property.  Further, no final action of any kind was taken at the June 26, 2013 executive session, held pursuant to either (b)(2)(D) or (b)(4). In light of the Commission’s response to your inquiry, it is my opinion that the Commission did not violate the ODL by meeting in executive session pursuant to I.C. § 5-14-1.5-6.1(b)(4) on June 26, 2013.  
Please let me know if I can be of any further assistance.  

Best regards,
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Joseph B. Hoage

Public Access Counselor
cc:  Les D. Merkley
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