
May 21, 1999

Mr. Robert E. Peterson 
PETERSON & WAGGONER 
120 East Eighth Street 
Rochester, Indiana 46975-1508 
 

Re: PAC Opinion 99-4: Application of Indiana Code 5-14-3-8 to the public records of a county 
hospital. 
 

Dear Mr. Peterson: 
 

This is in response to your letter of May 6, 1999, requesting an advisory opinion on behalf of 
your client, Woodlawn Hospital, a county hospital owned and operated as a entity of Fulton 
County, Indiana government. Specifically, you have asked what statute applies to the provision of 
copies of public records maintained by the Hospital, other than health records, and whether the 
Hospital may charge the $0.25 per page copying fee provided under Indiana Code section 16-39-
9-3 for copies of health records. It is my opinion that a county hospital may only charge a copy 
fee that has been adopted in accordance with Indiana Code 5-14-3-8, the same statute that applies 
to other non-state public agencies, unless a specific copy fee has been set by statute for a 
particular public record. 
 

ANALYSIS 
 
 

The Access to Public Records Act applies to public agencies, as that term is defined at Indiana 
Code section 5-14-3-2, which includes, among other entities, any county board, such as the 
Woodlawn Hospital Board described in your letter. A public record, for the purposes of the Act, 
includes: 
 

any writing, paper, report, study, map, photograph, book, card, tape recording, or 
other material that is created, received, retained, maintained, used, or filed by or 
with a public agency and which is generated on paper, paper substitutes, 
photographic media, chemically based media, magnetic or machine readable 
media, electronically stored data, or any other material, regardless of form or 
characteristics. 

 
 
Indiana Code section 5-14-3-8 governs fees for copies of documents. For state agencies, as 
defined at Indiana Code section 4-13-1-11 , the copy fee is established by the Indiana Department 
of Administration and this fee "may not exceed the average cost of copying records by state 
agencies or ten cents ($0.10) per page, whichever is greater." IND. CODE ¤ 5-14-3-4(c).  



 
For other public agencies, such as county hospital boards, that are not considered state agencies, 
the copy fee is to be established as follows: 
 

The fiscal body (as defined in IC 36-1-2-62 ) of the public agency, or the governing 
body, if there is no fiscal body, shall establish a fee schedule for the certification, 
copying or facsimile transmission of documents. The fee may not exceed the actual 
cost of certifying, copying or facsimile transmission of the document by the agency 
and the fee must be uniform throughout the public agency and uniform to all 
purchasers. 

 
 
Indiana Code ¤ 5-14-3-8(d). The Indiana General Assembly amended this provision during the 
1999 Session and, effective July 1, 1999, a new sentence has been added defining the term 
"actual cost:" 
 

As used in this subsection, "actual cost" means the cost of paper and the per-page 
cost for use of copying or facsimile equipment, and does not include labor costs or 
overhead costs. 

 
 
Senate Enrolled Act 321 (1999), ¤ 1. The Woodlawn Hospital Board or the Fulton County 
Council, whichever serves as the fiscal body for the Hospital, must adopt a fee schedule that 
conforms to Indiana Code section 5-14-3-8(d) for copies of public records that are disclosable 
under the Access to Public Records Act. 
 
As you pointed out in your letter, there are exceptions to Indiana Code section 5-14-3-8 that 
permit state and local public agencies to charge fees different than those determined under 
subsections (c) and (d). A "public agency shall collect any certification, copying, facsimile 
machine transmission, or search fee that is specified by statute or ordered by a court." IND. 
CODE ¤ 5-14-3-8(f). One such statutory fee has been established for health records. Indiana 
Code section 16-39-9-3 states that providers of health care services may charge a per-page 
copying fee of $0.25 for copies of health records. IND. CODE ¤16-39-9-3(a).  
 
Woodlawn Hospital is a "provider" for the purposes of Indiana Code section 16-39-9-3 and may 
charge the per-page copying fee, as well as the retrieval fees and postage costs enumerated in that 
statute for health records. For the purposes of any other records maintained by the Hospital that 
are disclosable public records3, the Hospital Board or the County Council must adopt a per-page 
copying fee that conforms to Indiana Code section 5-14-3-8(d). 
 

CONCLUSION 
 
 

It is my opinion that the fiscal body for a county hospital must adopt a fee schedule that conforms 
to Indiana Code section 5-14-3-8(d) for copies of documents except for those documents, such as 



health records, for which there are statutes that set specific fees. 
 

 

    Sincerely, 
 
 
 
Anne Mullin O'Connor

 
 
  
1State agency" means an authority, board, branch, commission, committee, department, division, 
or other instrumentality of the executive, including the administrative, department of state 
government. The term "state agency" does not include the judicial or legislative departments of 
state government, nor does that term include a state educational institution as defined in IC 20-12-
0.5-1. Ind. Code ¤ 4-13-1-1(b). 
 
2"Fiscal body" means a county council, for a county not having a consolidated city or governing 
body or budget approval body, for any other political subdivision. Ind. Code ¤ 36-1-2-6.  
3Indiana Code article 16-39 applies to all health records maintained by a provider, except records 
regarding communicable diseases, which are governed by Indiana Code section 16-41-8-1 or 
records regarding alcohol and other drug abuse patient records, which are governed by 42 Code 
of Federal Regulations. Ind. Code ¤ 16-39-1-1(b). "Health records", for purposes of Indiana Code 
article 16-39, means written or printed information possessed by a provider concerning any 
diagnosis, treatment, or prognosis of the patient and includes mental health records and alcohol 
and drug abuse records. Ind. Code ¤ 16-18-2-168. A "provider" includes a hospital or facility 
licensed under IC 16-21-2 or IC 12-25 or described in IC 12-24-1 or IC 12-29. Ind. Code ¤ 16-18-
2-295.  
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