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December 14, 2017 
 
Metropolitan School District of Steuben County  
Mrs. Ann Rice, Assistant Superintendent 
400 South Martha St.  
Angola, IN 46703 
 
Re:  Informal Inquiry 17-INF-18; Open Door Law; Emails Outside of Public 
Meetings between Board Members 
 
Dear Mrs. Rice: 
 
This informal opinion is in response to your inquiry concerning the use of email outside 
of public meetings. You expressed concern that email discussions between board members 
was eroding the discussions during public meetings. You state that a consensus was made 
over email regarding the school district’s bus contractor. I therefore provide the following 
guidance based upon your concerns.  

 
1. The Open Door Law 
 
The Open Door Law ("ODL") generally requires the meetings of the governing bodies of 
public agencies to be open to the public. Ind. Code § 5-14-1.5-3(a). The purpose of the 
ODL is to ensure the official action of public agencies is conducted and taken openly so 
the general public may be fully informed. See Ind. Code § 5-14-1.5-1.  
 
The Open Door Law regulates meetings by those public agencies or governing bodies. A 
“meeting” is defined as a gathering of a majority of the governing body for the purpose of 
taking official action on business. See Indiana Code § 5-14-1.5-2(c). “Official action” is 
very broadly defined by our state legislature to include everything from merely “receiving 
information” and “deliberating” (defined by Indiana Code 5-14-1.5-2(i) as discussing), to 
making recommendations, establishing policy, making decisions, or taking a vote. See 
Indiana Code § 5-14-1.5-2(d). 
 
Consider the following from Opinion of the Public Access Counselor, 13-FC-324 (2013):  
 

While Indiana has not addressed whether email gatherings constitute a quorum 
for the purposes of a meeting where a constructive vote is taken, other jurisdic-
tions have done so. As previously addressed in 05-FC-115, former Public Access 
Counselor Davis offered some guidance. Referencing the non-binding Virginia 
Freedom of Information Act, similar to the ODL, she cites in relevant part:  
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“‘Meeting’ or ‘meetings’ means the meetings including work sessions, when sit-
ting physically, or through telephonic or video equipment pursuant to § 2.2-3708, 
as a body or entity, or as an informal assemblage of (i) as many as three members 
or (ii) a quorum, if less than three, of the constituent membership, wherever held, 
with or without minutes being taken, whether or not votes are cast, of any public 
body.”  

Va. Code Ann. § 2.2-3701.  

Consider also the following from Counselor Davis:  

The Supreme Court of Virginia analyzed the definition of “meeting” using 
principles of statutory construction. The court stated:  

“[T]he key to resolving the question before us is whether there was an 
‘assemblage.’ The term ‘assemble’ means ‘to bring together’ and comes 
from the Latin simul, meaning ‘together, at the same time.’ The term in-
herently entails the quality of simultaneity. While such simultaneity may 
be present when e-mail technology is used in a ‘chat room’ or as ‘instant 
messaging,’ it is not present when e-mail is used as the functional equiva-
lent of letter communication by ordinary mail, courier, or facsimile trans-
mission.”  

Id. at 198.  

The Virginia Supreme Court, under the circumstances presented, declined to find a meet-
ing had occurred via e-mail. Applying the same logic in the case at hand, all of the replies 
occurred within approximately a 24-hour period. This is not “simultaneous” therefore, 
must be treated akin to a serial meeting. Indiana law has not yet addressed whether a 
meeting of the minds over an email chain would constitute constructive presence for pub-
lic meetings or in an aggregate sum…It should be noted, however, an open meeting is a 
condition precedent to a vote or final action under the ODL. 

 
In sum, while emails are not considered traditional “meetings,” they could very well rise 
to the level of violating at least the spirit of the Open Door Law. This is especially so 
when a board presents mere cursory discussion—or no discussion at all—at a subsequent 
board meeting.  
 
Undoubtedly, email is convenient and a useful communication medium, but it should not 
be a substitute for taking official action on public business openly. While ideas and 
thoughts may be exchanged via email – even in a “reply-all” type of communication, sub-
stantive discussion of an issue should be tabled until a board can do so in a public meeting. 
In any case, any decisions, resolutions, or final decisions must be made at an open meeting 
and not via email or behind closed doors.  

 
In regard to these considerations, I recommend the school district tighten-up its practices 
when it comes to using emails and ensure discussions of substantive issues are held in 
front of the public.  
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Please do not hesitate to contact me with any questions. 
 

Best regards, 

 
Luke H. Britt 

Public Access Counselor 
 


