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Mr. Gerry Lanosga 

Via email 

 

Re:  Informal Inquiry 17-INF-03; HB 1523, Search Fees and Electronic Records 

 

Dear Mr. Lanosga: 

 

This is in response to your informal inquiry regarding House Bill 1523 and its impact upon the Access to 

Public Records Act’s (“APRA”) current provisions. 

 

DISCUSSION 

 

During the 2017 session of the Indiana General Assembly, the Indiana House of Representatives proposed 

House Bill 1523 to accomplish the following in summary: 

 

Allows a state or local government agency (agency) to charge a maximum hourly fee for 

any records search that exceeds two hours. Prohibits, with certain exceptions, an agency 

from charging a fee for providing a public record by electronic mail. Provides that if a 

public record is in an electronic format, an agency (excluding the office of the county 

recorder) shall provide an electronic copy or a paper copy, at the option of the person 

making the request for a public record. 

 

You ask how this reconciles with the current version of the APRA in regard to electronically stored data. 

This Office does not generally comment on pending litigation. The legislative branch passes laws at its 

discretion and this Office interprets the laws passed. Therefore, I will reserve comment on the Bill in its 

current form, which has passed the House and is in the Senate Committee on Local Government. 

 

I will, however, interpret the current state of electronic records in regard to the APRA. Electronic data and 

digitized files are potentially subject to disclosure as public records under Indiana Code § 5-14-3-2(o). So 

long as the files do not contain discretionary or confidential information, they are to be disclosed under 

Indiana Code § 5-14-3-2(b) & (h)(4): 
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“Copy” includes transcribing by handwriting, photocopying, xerography, duplicating 

machine, duplicating electronically stored data onto a disk, tape, drum, or any other 

medium of electronic data storage, and reproducing by any other means. 

 

“Inspect” includes the right to do the following: In the case of electronically stored data, to 

manually transcribe and make notes, an abstract, or memoranda or to duplicate the data 

onto a disk, tape, drum, or any other medium of electronic storage. 

 

Additionally, pursuant to Indiana Code § 5-14-3-3(d), a public agency that maintains or contracts for the 

maintenance of public records in an electronic data storage system shall make reasonable efforts to provide 

to a person making a request a copy of all disclosable data contained in the records on paper, disk, tape, 

drum, or any other method of electronic retrieval if the medium requested is compatible with the agency’s 

data storage system. 

 

Therefore, if an individual asks for an Excel spreadsheet or an Access Database, a public agency should 

make reasonable efforts to provide those documents in .xls or .acc form (or any derivations thereof based 

on version or add-on). It would not be enough to convert a file to .pdf form to preclude the manipulation 

of data. Webster’s online dictionary defines “duplicate” as “exactly like something else; identical.” To 

convert a file to a .pdf or a locked spreadsheet before disclosure would be to compromise the exactitude 

of the record. 

 

Many public agencies have approached this Office with valid concerns data will be fraudulently 

manipulated or misinterpreted for nefarious purposes. The best defense to the unauthorized alteration of 

public records is to keep a secure master copy of the public record in-house. The potential modification 

of data in order to mischaracterize the underlying nature of the information is not a justifiable exception 

to disclosure. While an agency has a duty to protect a record from loss, alteration or destruction (Indiana 

Code § 5-14-3-7), that duty only extends to records in the custody of the agency. Any alteration or 

manipulation of a duplicate or copy by a requestor is done at the requestor’s own risk of committing libel, 

fraud or deception. 

 

While many other exemptions to disclosure could apply, it is this Office’s interpretation of the current 

version of the APRA in which a requestor is able to obtain a disclosable electronic record in the same 

form or file extension as it appears on the public agency’s electronic equipment. 

 

Please do not hesitate to contact me with any questions. 

 

 

Best regards, 

 
Luke H. Britt 

Public Access Counselor 

 


