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Re:  Informal Inquiry 17-INF-01; Regional Planning Commissions 

 

Dear Ms. Finnerty: 

 

This is in response to your informal inquiry regarding whether a regional planning commission established 

under Ind. Code § 36-7-7-2 is a public agency or instrumentality of the State of Indiana for the purposes 

of Ind. Code § 5-14-1.5-3.6.  

 

DISCUSSION 

 

Ind. Code § 5-14-1.5-3.5 states that members of local governing bodies may not be counted present nor 

may they vote if they participate in a meeting remotely by electronic means (i.e. video or 

teleconferencing). Ind. Code § 5-14-1.5-3.6 states that state agencies and instrumentalities of the state 

may do so. Your question is which statute governs regional planning committees as defined by Ind. 

Code § 36-7-7-2.  

 

The public policy behind section 3.5 being that local government representatives do not have to travel 

far to attend local public meetings. Most are within the county in which they represent. It is more 

difficult for members of State governing bodies to physically attend a meeting when members may be 

appointed from the four corners of Indiana and everywhere in between. It stands to reason that an 

electronic participation policy may be ratified for those State boards for convenience and efficiency’s 

sake.  

 

Regional boards fall somewhere in between those statutes, however, in the case of regional planning 

committees, I believe the law can reasonably interpreted to designate them as instrumentalities of the 

State. Consider their enabling statute at Ind. Code § 36-7-7-2:  

 

The legislative bodies of all the counties in a region may, by concurrent resolutions, request the 

establishment of a regional planning commission (referred to as a "commission" in this chapter). 
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Official copies of the resolutions must be forwarded to the governor, who shall then appoint 

himself or a member of his staff to immediately notify the other members of the commission and 

to act as temporary chairman for the election of officers. 

 

The statute contemplates some level of state participation and oversight and involves a co-mingling of 

political subdivisions rather than the autonomy of any one municipality or local unit under home rule. 

Regions can be quite large and members would ostensibly be required to traverse multiple counties to 

physically attend meetings1. Furthermore, I believe practicality considerations outweigh any harm to 

transparency by allowing members to exercise its discretion to adopt a policy for electronic 

communication under Section 3.6 of the Open Door Law.  

 

Based on the foregoing, it is the Opinion of the Public Access Counselor that Regional Planning 

Commissions are governed by Ind. Code § 5-14-1.5-3.6. Policies may be adopted for electronic 

communication by its members pursuant to its provisions.  

 

Please do not hesitate to contact me with any questions.  

 

 

Best regards, 

 
Luke H. Britt 

Public Access Counselor 

 

                                                           
1 Please note these considerations may not apply to subregional committees under Ind. Code § 36-7-7-10. 

They could be considered on a case-by-basis based on geography, however, subregional committees do not 

appear to have any state involvement. They would be more likely to be considered more akin to local units.  


