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Mr. Alex Kalla 

Healthy Dubois County, Inc. 

PO Box 222 

Jasper, IN 47547 

 

Re:  Informal Inquiry 13-INF-61; Electronic Records 

 

Dear Mr. Kalla: 

 

This is in response to your informal inquiry regarding Electronic Records of the City of 

Jasper (“City”). Pursuant to Ind. Code § 5-14-4-10(5), I issue the following informal 

opinion in response to your inquiry. My opinion is based on applicable provisions of the 

Access to Public Records Act (“APRA”), Ind. Code § 5-14-3-1 et seq.  

 

BACKGROUND 

 

You inquiry requests an Opinion on the following topics:  

 

1. Is a computer and/or its hard drive and/or data storage medium, containing data, 

which consists of public records stored on that computer, etc., stored thereon as a 

result of City officials acting in the course of their office duties, in its physical self 

a public record; 

2. Is a web page, created by a City or its agent, posted and accessible to the public 

online, itself a public record; 

3. Did the City of Jasper, IN, violate the Access to Public Records Act when it 

destroyed the computer used by its ex-mayor Schmitt; 

4. Did the City of Jasper, IN, violate the Access to Public Records Act when it 

destroyed, apparently, numerous [amounts of content] of its formerly extant web 

pages?  

 

The City of Jasper addressed these concerns in a letter to this Office on November 23, 

2013. Portions of that letter will be referenced herein.  
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ANALYSIS 

 

The public policy of the APRA states that “(p)roviding persons with information is an 

essential function of a representative government and an integral part of the routine duties 

of public officials and employees, whose duty it is to provide the information.”  See Ind. 

Code § 5-14-3-1. The City of Jasper is a public agency for the purposes of the APRA.  

See Ind. Code § 5-14-3-2. Accordingly, any person has the right to inspect and copy the 

City’s public records during regular business hours unless the records are excepted from 

disclosure as confidential or otherwise non-disclosable under the APRA.  See Ind. Code § 

5-14-3-3(a). 

 

1. Is a computer and/or its hard drive and/or data storage medium, containing data, 

which consists of public records stored on that computer, etc., stored thereon as a 

result of City officials acting in the course of their office duties, in its physical self 

a public record?  

  

And,  

 

3. Did the City of Jasper, IN, violate the Access to Public Records Act when it                                                     

destroyed the computer used by its ex-mayor Schmitt?  

 

The City is correct in citing Ind. Code § 5-14-3-2(o) as defining public records as any 

writing, paper, report, study, map, photograph, book, card, tape recording, or other 

material that is created, received, retained, maintained, or filed by or with a public agency 

and which is generated on paper, paper substitutes, photographic media, chemically based 

media, magnetic or machine readable media, electronically stored data, or any other 

material, regardless of form or characteristics. Clearly, the information stored on the hard 

drive of the computer in question is unequivocally public record and is subject to the 

retention schedule set forth by the Indiana Commission on Public Records. 

http://www.in.gov/icpr/files/county_general.pdf 

 

Your question raises the concern of whether the computer or hard drive itself constitutes 

a public record. Computer towers, monitors, laptops and hard drive discs are metal and 

plastic which constitute the means by which data is recorded. The legislature surely did 

not intend pieces of hardware to be public record. It is true public records can often be 

found on unusual and unorthodox material (I recall the Indiana Department of Health 

once received comments on a sewer project from concerned citizens on rolls of toilet 

paper they maintained in storage as public record). But I find it doubtful a Jasper city 

official actually wrote on the computer tower or hard disk itself.  

 

It is the data that is important. Every piece of information contained on that hard drive 

must be kept as public record unless it falls under an exception (See Ind. Code § 5-15-

5.1-1 - non-record materials). A public agency must establish necessary safeguards 

against the removal, alteration, or loss of records; safeguards shall include notification to 

all officials and employees of the agency that records in the custody of the agency may 

not be alienated or destroyed. Ind. Code § 5-15-5.1-10(6).  

http://www.in.gov/icpr/files/county_general.pdf
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The computer hardware is a City asset akin to a filing cabinet or a bookshelf or a folder. 

The destruction of assets is at the discretion of the public agency. You mention the 

computer was run over by a bulldozer by a city works department. It can be disposed of, 

repurposed, or recycled or as long as the data associated with it is retained.  

 

It should be noted, however, that I have been advised by the Indiana Commission of 

Public Records (“ICPR”) that electronic transfer of data sometimes loses the “metadata” 

associated with the original records. Metadata, as I understand it, are tiny pieces of 

information which indicate when a record was originated, altered or sent. The City has 

advised it used a third-party vendor to transfer the data. That vendor has stated the 

transfer program is not “metadata aware”, however, that does not necessarily mean the 

metadata was lost.  

 

You speculate the transfer of electronic transfer is susceptible to data loss. I concede this 

is a potential issue. Consider the ICPR Electronic Records Policy #12-01:  

 

Information technology has transformed the way governmental entities 

create, use, share, and store records. Although electronic records offer 

many advantages, preserving them for long-term access is increasingly 

complex as they can be easily deleted, changed and manipulated. 

Maintaining trustworthy records is essential for a governmental entity to 

meet its legal and internal business needs, as well as its responsibilities to 

the public. The purpose of this policy is to ensure that governmental 

entities create and maintain trustworthy electronic records that 

demonstrate authenticity, reliability, integrity, and usability. 

 

But transfer alone is not indicative of poor retention policies. An agency could just as 

easily lose or destroy paper copies. The authenticity, reliability, integrity and usability of 

the data are the important concepts to keep in mind. 

 

The City has indicated they have provided all records responsive to a previous request. It 

is my sincere hope all of the information provided to you was accurate and free from 

alteration. I cannot reasonably find any violation of the APRA.  

 

The second concern raised in your inquiry regards the City’s website:  

  

2. Is a web page, created by a City or its agent, posted and accessible to the public 

online, itself a public record; 

 

4. Did the City of Jasper, IN, violate the Access to Public Records Act when it       

destroyed, apparently, numerous [amounts of content] of its formerly extant web 

pages?  

 

I have held previously any form of electronic communication of any sort generated by a 

public official in the course of public business constitutes a public record. This would 

include, but not limited to, a website, Facebook account and comments, Twitter feed, 
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Craigslist ad, iPhone app, or PayPal portal (all actual examples of online mediums used 

by Indiana public agencies).  

 

Cities are not required to have websites. It is certainly encouraged as a means to provide 

information and keep the public apprised of the goings-on of their government officials. 

The City has provided a limited history of the genesis of the website. As technology has 

evolved, so has every public agency’s ability to keep up with it. Websites, host servers, 

bandwidth and web developers are all costly and sometimes unruly to maintain. The City 

has revamped its website to make it more user-friendly and accessible. I have browsed it 

– it is indeed well-maintained. 

 

But it is unreasonable to expect every link, graphic, font, button or index remain identical 

in perpetuity.  The City argues that every bit of information on the previous website has 

been maintained in an accessible and appropriate manner fully obtainable by any member 

of the public. This is the important consideration and why a violation does not exist. The 

webmaster of the site can add and delete content at their discretion, as long as the original 

document is retained either on paper or by another electronic means, however designated 

by the City. 

 

 Please do not hesitate to contact me with any further questions.  

         

 

Best regards, 

 
 

        Luke H. Britt 

        Public Access Counselor 

 

cc: Ms. Renee J. Kabrick 


