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via email: police@goshencity.com 

 

Re:  Informal Inquiry 13-INF-52; Motor Vehicle Records     

 

Dear Ms. Kingsbury: 

 

 This is in response to your informal inquiry regarding the legality of including 

personal information on a citation left with a motor vehicle when the driver is not present. 

You have framed your question by citing a number of authorities: Access to Public 

Records Act (“APRA”), 18 U.S.C. 2721 and the 7th Circuit Decision Senne v. Vill. of 

Palatine, 695 F.3d 597  (2012).  Pursuant to Ind. Code § 5-14-4-10(5), I issue the 

following informal opinion in response to your inquiry. My opinion is based on 

applicable provisions of the APRA, I.C. § 5-14-3-1 et seq. and the federal statute and 

case law.  

 

BACKGROUND 

 

 On September 16, 2013 you submitted a request for an informal opinion regarding 

the practice of placing a citation on an illegally parked vehicle. The citation would 

contain the owner’s information. Given the Access to Public Records Act, you 

acknowledge that the citation is a public record, but question the confidentiality of the 

information on the citation under U.S.C. 2721 (The Driver’s Protection Privacy Act 

“DPPA”) and the decision by the Court of Appeals in Senne v. Palatine.  

 

ANALYSIS 

 

The public policy of the APRA states that “(p)roviding persons with information 

is an essential function of a representative government and an integral part of the routine 

duties of public officials and employees, whose duty it is to provide the information.”  

See I.C. § 5-14-3-1. The City of Goshen Police Department is a public agency for the 

purposes of the APRA. See Ind. Code § 5-14-3-2. Accordingly, any person has the right 

to inspect and copy the Department’s public records during regular business hours unless 
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the records are excepted from disclosure as confidential or otherwise nondisclosable 

under the APRA. See Ind. Code § 5-14-3-3(a). 

 

Ind. Code § 5-14-3-5 states if a person is arrested or summoned for an offense, the 

following information shall be made available for inspection and copying: Information 

that identifies the person including the person's name, age, and address. As stated above 

Ind. Code § 5-14-3-3(a) exempts from disclosure of records that are declared confidential 

by another statute. 18 U.S.C. 2721 explicitly states that personal information, as defined 

in 18 U.S.C. 2725(3), about any individual obtained by the department in connection with 

a motor vehicle record is confidential. 18 U.S.C. 2725(3) defines that personal 

information as information that identifies an individual, including an individual's 

photograph, social security number, driver identification number, name, address (but not 

the 5-digit zip code), telephone number, and medical or disability information.
1
 

 

Additionally, the 7th Circuit Decision Senne v. Vill. of Palatine, 695 F.3d 

597  (2012) has addressed this issue specifically. The holding ruled the following: 

 

The default rule of the Driver's Privacy Protection Act, 18 U.S.C.S. §§ 2721-25, 

is that a state department of motor vehicles, and any person or entity authorized to 

view its records, is prohibited from sharing certain information. The statute then 

authorizes specific disclosures—each of which has a limited object and a limited 

class of recipients. 

 

The City of Goshen Police Department is authorized by the Indiana Bureau of Motor 

Vehicles to issue citations and view its records; therefore, they are a public entity subject 

to the Federal DPPA. As such, the Department is prohibited from including in the citation 

the information enumerated in the DPPA. An acceptable citation form can include the 

violation of the city parking ordinance and the driver’s license plate. Of course, any 

information used in processing the citation for enforcement purposes can be maintained 

by the officer and the city or county court responsible for enforcing the violation.  

 

If I can be of additional assistance, please do not hesitate to contact me.  

       

 

Best regards, 

 
 

        Luke H. Britt 

        Public Access Counselor 

                                                           
1 Please note that Indiana’s Driver’s Privacy Protection statute found at Ind. Code 9-14-3.5 mirrors the 

provisions in the Federal Act.  
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