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April 9, 2013  

 

Ms. Stephanie Graf 
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Brookville, Indiana 47012 

 

Re: Formal Complaint 13-FC-87/13-INF-21; Alleged Violation of the Open Door 

Law by the Franklin County Board of Commissioners    

 

Dear Ms. Graf: 

 

This advisory opinion is in response to your formal complaint alleging the 

Franklin County Board of Commissioners (“Board”) violated the Open Door Law 

(“ODL”), Ind. Code § 5-14-1.5-1 et seq.  John O. Worth, Attorney, responded in writing 

to your formal complaint.  His response is enclosed for your reference.   

 

BACKGROUND 

 

 In your formal complaint, you provide that on January 17, 2013 the Board 

conducted an executive session without providing 48 hours notice as required by I.C. § 5-

14-1.5-5.  At the executive session, the Board took final action by terminating your 

employment with the County.  You allege that the Board failed to provide you with 

notice of the executive session, informed you that you would be terminated if you did not 

resign, refused you the opportunity to consult with your husband or an attorney prior to 

making a decision, and did not allow you to leave the room by threatening you with 

immediate termination.  You understand that governmental entities can make decisions 

on whether to terminate an employee at an executive session, but that the entity cannot 

act on those decisions until a public meeting is held.  In effect you believe that the Board 

took final action to terminate your employment at an execution session in violation of 

I.C. § 5-14-1.5-6.1(c).  You provide that you did not become aware of the violation until 

you consulted with legal counsel on March 5, 2013 and thus have filed your formal 

complaint within thirty days of becoming aware of the violation.   

 

 In response to your formal complaint, Mr. Worth advised that your formal 

complaint is untimely filed to the extent that it seeks to avoid any thirty-day statute of 

limitations.  The thirty day period in which to file a complaint triggers from the date of 

the alleged violation or the date the complaining party knew or should have known of the 

alleged violation.  As applicable here, you became aware of the events that led to the 



formal complaint on January 17, 2013.  As the formal complaint was not filed until 

March 12, 2013, it is considered to be untimely.   

 

 As to the substance of your formal complaint, the executive session in question 

was held on January 17, 2013 to deal with the job performance of an employee.  A notice 

of the executive session was provided forty-eight hours before the meeting was held.  A 

copy of the notice is enclosed for your reference.  Further, a copy of the email notifying 

all those who had requested such notices is also attached.   Contrary to your formal 

complaint, direct notice to a specific individual forty-eight hours prior to the executive 

session is not required under the ODL.  Only the public and those requesting as such 

must be provided with notice.   

 

 At the executive session, you were given the opportunity to resign or retire after 

being informed of the general nature of the issues with your job performance.  As you 

retired at that time, the Board did not make a final determination.  If you had not resigned 

or retired, the Board would have had to subsequently make some final decision.  

However here, no such decision was required.  The Board is not aware of any law that 

would prevent an individual employee from resigning or retiring by their own act at an 

executive session.   

 

ANALYSIS 

 

I.C. § 5-14-5-7 provides that a person that chooses to file a formal complaint with 

the counselor must file the complaint not later than thirty days after the denial or the 

person filing the complaint receives notice in fact that a meeting was held by a public 

agency, if the meeting was conducted secretly or without notice.  The Board’s executive 

session was held on January 17, 2013; you were in attendance at the executive session.   

Your formal complaint was received by our office on March 12, 2013.  Therefore, you 

would not have standing to file a formal complaint as more than thirty days have passed 

since the date the session were held and the date your formal complaint was filed.  

However, you are entitled to make an informal inquiry about the state's public access 

laws.  The substance of your formal complaint will be addressed as an informal inquiry.  

See I.C. § 5-14-4-10(5).   

 

It is the intent of the ODL that the official action of public agencies be conducted 

and taken openly, unless otherwise expressly provided by statute, in order that the people 

may be fully informed. See I.C. § 5-14-1.5-1. Accordingly, except as provided in section 

6.1 of the ODL, all meetings of the governing bodies of public agencies must be open at 

all times for the purpose of permitting members of the public to observe and record them. 

See I.C. § 5-14-1.5-3(a). 

 

Executive sessions, which are meetings of governing bodies that are closed to the 

public, may be held only for one or more of the instances listed in I.C. § 5-14-1.5-6.1(b). 

With regard to individuals over whom the governing body has jurisdiction, an executive 

session may be held to receive information regarding an individual’s alleged misconduct 

or to discuss, before a determination, the individual’s status as an employee.  See I.C. § 5-



 

 

14-1.5-6.1(b)(6)(A)-(B).  Notice of an executive session must be given 48 hours in 

advance of every session, excluding holidays and weekends, and must contain, in 

addition to the date, time and location of the meeting, a statement of the subject matter by 

specific reference to the enumerated instance or instances for which executive sessions 

may be held. See I.C. § 5-14-1.5-6.1(d). This requires that the notice recite the language 

of the statute and the citation to the specific instance; hence, “To discuss a job 

performance evaluation of an individual employee, pursuant to I.C. § 5-14-1.5-6.1(b)(9)” 

would satisfy the requirements of an executive session notice.  See Opinions of the Public 

Access Counselor 05-FC-233, 07-FC-64; 08-FC-196; and 11-FC-39.   

 

Here, the notice provide by the Board for the executive session held on January 

17, 2013 failed to cite to the specific statutory citation that would allow the Board to meet 

in executive session; nor did the notice provide the language of the statutory citation.  

Accordingly, it is my opinion that the Board acted contrary to section 5 and 6.1(d) of the 

ODL in regards to the notice that was posted for the January 17, 2013 executive session.  

You have alleged that the notice provide by the Board was not posted more than forty-

eight hours prior to the executive session.  The Board denies the allegation.  The Public 

Access Counselor is not a finder of fact.  Advisory opinions are issued based upon the 

facts presented. If the facts are in dispute, the public access counselor opines based on 

both potential outcomes. See Opinion of the Public Access Counselor 11-FC-80.  Thus, if 

the Board posted notice forty-eight hours in advance of the executive session, minus 

weekends and holidays, it did not violate the ODL (emphasis added).  As correctly noted 

by Mr. Worth, the Board did not violate the ODL by not personally providing you with 

notice of the executive session more than forty-eight hours in advance.   

 

The only official action that cannot take place in executive session is a final 

action, which must take place at a meeting open to the public. Baker v. Town of 

Middlebury, 753 N.E.2d 67, 71 (Ind. Ct. App. 2001). “Final action” means a vote by a 

governing body on a proposal, motion, resolution, rule, regulation, ordinance or order. 

See I.C. § 5-14-1.5-2(g).  You allege that while the Board can make decisions on whether 

to terminate an employee at an executive session, the entity cannot act on those decisions 

until a public session is held.  You maintain that the Board took final action to terminate 

you at the executive session in violation of the ODL.  In response, the Board has provided 

that at the executive session, you were given the opportunity to resign or retire.  You 

elected at that time to retire; thus no action was taken by the Board.  The ODL does not 

instruct governing bodies as to what actions specifically require a meeting and/or vote.  

See Opinions of the Public Access Counselor 08-FC-136 and 12-FC-144.  Further, the 

parties disagree as to whether you were terminated at the executive session or you elected 

to retire.  As noted supra that the Public Access Counselor is not a finder of fact.  

Therefore, if the Board voted to terminate you employment with the County at the 

executive session, it acted contrary to the requirements of the ODL.  However, if you 

retired at the executive session and no vote or final action was taken by the Board, it is 

my opinion that the Board did not violate the ODL. 

  

 

 



Please let me know if I can be of any further assistance.   

 

Best regards, 

 
Joseph B. Hoage 

Public Access Counselor 

 

cc:  John O. Worth 

 
 

 


