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Re: Informal Inquiry 13-INF-09; Elkhart Common Council  

 

Dear Ms. Burtsfield: 

 

This is in response to your informal inquiry regarding the actions of the Elkhart 

Common Council (“Council”) and its compliance with the Open Door Law (“ODL”), 

Ind. Code 5-14-1.5 et. seq.  Pursuant to I. C. § 5-14-4-10(5), I issue the following 

informal opinion in response to your inquiry.  Councilman David Henke and 

Councilwoman Tonda Hines responded in writing to your inquiry.  A copy of each 

response is enclosed for your reference.         

 

BACKGROUND 

 

 You provide that you are an auditor for the Indiana State Board of Accounts 

(“SBOA”) and are currently auditing the City of Elkhart.  You have provided a copy of a 

newspaper article from The Elkhart Truth that was issued on September 14, 2012.  The 

article detailed a news conference held by five members of the Council that dealt with 

alternative budget cutting ideas to the proposed 2013 budget and criticism for Mayor 

Dick Moore’s proposed cuts.  After the start of the press conference, argument ensued 

between the members of the Council whether the gathering was an illegal meeting under 

the ODL as proper notice had not been provided.   

 

The group that called the press conference, which consisted of four Republicans 

and one Democrat, were all members of the Council.  Both the Mayor and City’s attorney 

had suggested to the group that the gathering would be considered a meeting under the 

ODL.  The news article details that Councilman Hannon conceded this point, after 

speaking with a public access attorney in Indianapolis.  In an effort to avoid a quorum, 

one of the members of the group stepped aside and sat in the audience as the four others 

addressed the media.  The remaining four members of the group then addressed those in 

attendance regarding their budgetary concerns of the City.  During the press conference 

members of the group were asked questions submitted by other members of the Council, 



including Councilman Dave Osborne and Brent Curry.  You inquire whether the 

Council’s actions were contrary to the requirements of the ODL.    

 

 In response to your inquiry, Councilman David Henke provided the following: 

 

“The press announcement mentioned was not Council actionable meaning 

the County had no ability to act or vote nor put on the agenda, anything 

mentioned.  It was to provide information to the public that Elkhart was 

not poor and had opportunities to improve efficiencies and cost savings as 

well as enhance review to collections.  It was not actionable as the 

administration (Executive Body) would need to take action, investigate, 

and add Ordinances and place them on the Council agenda.  None were 

placed on the agenda, none were voted on, none were implemented even 

as of today.  The Mayor stated he was already doing the things mentioned.  

Though there were more Council members in the room, four stood at the 

podium, Councilwoman Olson sat down as the City’s General Counsel 

requested secondary to open door concerns he had.  The other two Council 

persons in attendance, Councilmen Osborne and Curry, sat in the audience 

and had been invited by the Mayor.  They did shout actionable questions 

during the presentation and were asked not to do so.  Again, this was a 

press announcement not actionable items nor anything that was placed on 

the agenda.” 

 

Councilwoman Hines provided the following:   

 

“Through word of mouth, I was made aware of a press conference to be 

held by the five Elkhart City Council Members mentioned in the Elkhart 

Truth’s article dated September 14, 2012 to address their differences in 

opinion on the upcoming budget and other issues.  It is my opinion that the 

press conference was not necessary nor did I attend and I did think it 

would violate the Open Door Law.  As you know, we have regular 

scheduled council meeting and other scheduled meetings (and in this case, 

budget hearings were going to take place just days later), that would have 

allowed those council persons to express those same differences and they 

did during the budget hearings as well.   

 

It is very unfortunate that those council person’s felt the need to go to such 

measures to stress their differences of opinion on the budget and other 

issues concerning our City.” 

 

ANALYSIS 

 

It is the intent of the ODL that the official action of public agencies be conducted 

and taken openly, unless otherwise expressly provided by statute, in order that the people 

may be fully informed. See I.C. § 5-14-1.5-1. Accordingly, except as provided in section 

6.1 of the ODL, all meetings of the governing bodies of public agencies must be open at 



 

 

all times for the purpose of permitting members of the public to observe and record them. 

See I.C. § 5-14-1.5-3(a). 

 

The two points of inquiry are whether the conduct of the Council at the press 

conference amounted to a “meeting” under the ODL and if so, did the Council provide 

proper notice for the meeting.  A meeting is defined under the ODL as a gathering of a 

majority of the governing body of a public agency for the purpose of taking official 

action upon public business.  See I.C. § 5-14-1.5-2(c).  “Official action” means to receive 

information, deliberate, make recommendations, establish policy, make decisions, or take 

final action.  See I.C. § 5-14-1.5-2(d).  “Public business” means to any functions upon 

which the public agency is empowered or authorized to take official action.  See I.C. 5-

14-3-2(e).   

 

There are nine members on the Council.  As provided in your inquiry, five of the 

nine members of the Council called for a press conference.  All five members of the 

Council that called for the press conference were in attendance.  I do not understand the 

significance that placing only four of the five members at the podium would alter the 

determination of whether a majority of the members of the Council had intended to 

gather.  Regardless of the placement of the members of the Council in the room where 

the press conference was conducted, a majority of the Council still intended to gather at a 

specific place and time.  Thus it is my opinion that the majority component of the 

“meeting” definition was met in regards to the Council’s conduct of calling and gathering 

at the press conference.      

 

As to whether “official action” was conducted at the press conference, 

Councilman Henke advised that the Council did not have the ability to act or vote on any 

issue discussed at the press conference nor was any matter placed on an agenda.  No vote 

was taken at the press conference and none of the actions recommended were ever 

implemented.  Initially I would note that the ODL does not require that a governing body 

use an agenda.  See I.C. § 5-14-1.5-4.  If a governing body chooses to utilize an agenda, it 

must be posted at the entrance to the location of the meeting prior to the meeting.  Id.  

The utilization of an agenda is not determinative on whether a “meeting” is held by a 

governing body.  In addition, just because a governing body does not vote or have the 

ability to vote on an issue at a gathering is not relevant to the analysis of whether a 

“meeting” has been held.  The issue that must be analyzed is whether the governing body 

took “official action” which is broadly defined under the ODL.  See I.C. § 5-14-1.5-2(e).  

Here, a majority of the Council gathered to make recommendations regarding the 

proposed 2013 City Budget; making recommendations is a type of conduct that is 

considered “official action” under the ODL.  See I.C. § 5-14-1.5-2(d).  As such, it is my 

opinion that the Council took “official action” at the press conference.   

 

The last component to analyze is whether is whether the topic of consideration 

would be considered “public business.”  I do not think it can be argued that the City’s 

proposed 2013 budget would not be considered “public business” of the Council.  As 

such, it is my opinion that a “meeting” of the Council occurred when a majority of the 



Council intended to gather in order to make recommendations regarding the proposed 

2013 City Budget.   

 

The  ODL requires that public notice of the date, time, and place of any meetings, 

executive sessions, or of any rescheduled or reconvened meeting, shall be given at least 

forty-eight hours (excluding Saturdays, Sundays, and legal holidays) before the meeting. 

See I.C. § 5-14-1.5-5(a). The notice must be posted at the principal office of the agency, 

or if not such office exists, at the place where the meeting is held.  See IC § 5-14-1.5-

5(b)(1).  While the governing body is required to provide notice to news media who have 

requested notices nothing, requires the governing body to publish the notice in a 

newspaper.  See I.C. § 5-14-1.5-5(b)(2).  I.C. § 5-14-1.5-5(b)(2) provides that the 

governing body of a public agency shall provide public notice by delivering notice to all 

“news media” which deliver annual written request for the notices not later than 

December 31 for the next succeeding calendar year to the governing body of the public 

agency.  The governing body shall give notice, at its election, either via U.S. Mail, email, 

or facsimile.  See I.C. § 5-14-1.5-5(b)(2)(A)-(C).   

 

It is my opinion that the Council acted contrary to the requirements of section 5 of 

the ODL by failing to provide notice of the meeting that was held (i.e. press conference).   

I would note that by the very nature of the meeting conducted by the Council, a press 

conference cannot be described as an attempt by a governing body to meet in secret or 

discuss issues behind closed doors.  The press conference was called to inform the media 

and the public of the recommendations made by a majority of the Council regarding the 

proposed 2013 City Budget.  Members of the media were invited and covered the press 

conference, with an article appearing in The Elkhart Truth.  I do not consider the actions 

of the Council to be a blatant or intentional violation of the ODL but think it can be more 

accurately described as a failure to understand the broad definition of “official action” as 

defined under the ODL and the definition’s impact of whether a governing body has 

conducted a “meeting” pursuant to I.C. § 5-14-1.5-2(c).    

 

Please let me know if I can be of any further assistance.   

 

Best regards, 

 

 
 

Joseph B. Hoage 

Public Access Counselor 

 

 

 


