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January 28, 2013  

 

Benjamin Conner 

302 S. Sycamore St. 

Odon, Indiana 47562 

 

Re: Informal Inquiry 13-INF-03; Odon Town Council  

 

Dear Mr. Conner: 

 

This is in response to your informal inquiry regarding the actions of the Odon 

Town Council (“Council”) and its compliance with the Open Door Law (“ODL”), Ind. 

Code 5-14-1.5 et. seq. and the Access to Public Records Act (“APRA”).  Pursuant to I. C. 

§ 5-14-4-10(5), I issue the following informal opinion in response to your inquiry.  Rita 

Baldwin, Attorney, responded on behalf of the Council.  Her response is enclosed for 

your reference.       

 

BACKGROUND 

 

 You provide that you have previously submitted a request to the Council to be 

notified of all emergency meetings, special meetings, or executive sessions held by the 

Council.  The Council denied your request.  You inquire what is considered to be “news 

media” under the ODL.  You advised that Odon maintains a single newspaper which is 

published weekly on Wednesday.  It is owned and operated by one of the members of the 

Council.  You attend and videotape all public Council meetings and publish on a 

Facebook page (“Page”) titled “Odon Town Council.”  You further request copies of 

meeting minutes and other public records from the Council that are posted on the Page in 

order to inform the public.     

 

 In operating the Page, you receive no outside funding nor do you accept 

advertisements.  You have not maintained the Page for more than three years and you are 

not certain as to how many subscribers or visitors access the Page.  The Page is 

accessible to any party, there are no fees required, and any party is allowed to comment, 

post videos, pictures, etc…   

 

 You have previously filed a formal complaint against the Council and you believe 

that the local newspaper, via its owner, is attempting to intimidate you in order to keep 

you from making requests under the APRA or from attending meetings.  You inquire 

how a “qualified” newspaper can inform the public if it is only published once a week.  



You provide that the citizens of the Town need to be informed and requiring them to 

drive to city hall on a daily basis is too burdensome.   

 

In response to your informal inquiry, Ms. Baldwin has advised that the Council 

does not believe that you qualify as a news service pursuant to I.C. § 34-6-2-87.  The 

Council also advised in response to your request for records that was submitted on 

January 4, 2013, it does not maintain any records that are responsive to your request.   

 

ANALYSIS 

 

It is the intent of the ODL that the official action of public agencies be conducted 

and taken openly, unless otherwise expressly provided by statute, in order that the people 

may be fully informed. See I.C. § 5-14-1.5-1. Accordingly, except as provided in section 

6.1 of the ODL, all meetings of the governing bodies of public agencies must be open at 

all times for the purpose of permitting members of the public to observe and record them. 

See I.C. § 5-14-1.5-3(a). 

 

A meeting is defined under the ODL as a gathering of a majority of the governing 

body of a public agency for the purpose of taking official action upon public business.  

See I.C. § 5-14-1.5-2(c).  “Official action” means to receive information, deliberate, make 

recommendations, establish policy, make decisions, or take final action.  See I.C. § 5-14-

1.5-2(d).  “Public business” means to any functions upon which the public agency is 

empowered or authorized to take official action.  See I.C. 5-14-3-2(e).   

 

The  ODL requires that public notice of the date, time, and place of any meetings, 

executive sessions, or of any rescheduled or reconvened meeting, shall be given at least 

forty-eight hours (excluding Saturdays, Sundays, and legal holidays) before the meeting. 

See I.C. § 5-14-1.5-5(a). The notice must be posted at the principal office of the agency, 

or if not such office exists, at the place where the meeting is held.  See IC § 5-14-1.5-

5(b)(1).  While the governing body is required to provide notice to news media who have 

requested notices nothing, requires the governing body to publish the notice in a 

newspaper.  See I.C. § 5-14-1.5-5(b)(2).  I.C. § 5-14-1.5-5(b)(2) provides that the 

governing body of a public agency shall provide public notice by delivering notice to all 

“news media” which deliver annual written request for the notices not later than 

December 31 for the next succeeding calendar year to the governing body of the public 

agency.  The governing body shall give notice, at its election, either via U.S. Mail, email, 

or facsimile.  See I.C. § 5-14-1.5-5(b)(2)(A)-(C).   

 

I.C. § 5-14-1.5-2(j) defines “news media” as all newspapers qualified to receive 

legal advertisements under Indiana Code 5-3-1, all news services (as defined in Indiana 

Code 34-6-2-87), and all licensed commercial or public radio or televisions stations.  I.C. 

5-3-1-0.4 defines “newspapers” as: 

 

Sec. 0.4. As used in this chapter, “newspaper” refers to a newspaper: 

(1) that: 



 

 

(A) is a daily, weekly, semiweekly, or triweekly newspaper of general 

circulation; 

(B) has been published for at least three (3) consecutive years in the 

same city or town; 

(C) has been entered, authorized, and accepted by the United States 

Postal Service for at least three (3) consecutive years as mailable 

matter of the periodicals class; and 

(D) has at least fifty percent (50%) of all copies circulated paid for by 

subscribers or other purchasers at a rate that is not nominal; or 

(2) that: 

(A)  is a daily, weekly, semiweekly, or triweekly newspaper of general 

circulation; 

(B) has been entered, authorized, and accepted by the United States 

Postal Service as mailable matter of the periodicals class; 

(C) has at least fifty percent (50%) of all copies circulated paid for by 

subscribers or other purchasers at a rate that it not nominal; and 

(D) meets the greater of the following conditions: 

(i) The newspaper’s paid circulation during the 

preceding year is equal to at least fifty percent 

(50%) of the paid circulation for the largest 

newspaper with a periodicals class permit located in 

the county in which the newspaper is published, 

based on the average paid or requested circulation 

for the preceding twelve (12) months reported in the 

newspaper’s Untied State Postal Service Statement 

of Ownership published by the newspaper in 

October of each year or based on the newspaper’s 

initial application for a permit from the United 

States Postal Service.   

(ii) The newspaper has an average daily paid circulation 

of one thousand five hundred (1,500) based on the 

average paid or requested circulation for the 

preceding twelve (12) months reported in the 

newspaper’s United States Postal Service Statement 

of Ownership published by the newspaper in 

October of each year or based on the newspaper’s 

initial application for a permit from the United 

States Postal Service.” 

 

Pursuant to I.C. § 34-6-2-87, “news services” is defined as an entity that is either a 

membership association or a corporation with subscribers that gather and transmits news 

to its members or subscribers and maintains an office in Indiana.   

 

 You concede that your Page has been published for less than three (3) consecutive 

years and there are no fees charged to view or interact within the Page.  As such, the Page 

would not qualify as a “newspaper” pursuant to I.C. § 5-3-1-0.4.  You have not provided 



that you are part of a membership association or corporation with subscribers that gather 

and transmit news to its member or subscribers and maintain an office in Indiana.   As 

such, you would not qualify as a “news service” under I.C. § 34-6-2-87.  Lastly, you have 

not provided that you operate a licensed commercial or public radio or television station.  

Accordingly, it is my opinion that the Council would not have violated the ODL by 

refusing to provide you with notice pursuant to section 5(b)(2) as you do not meet the 

definition of “news media” pursuant to I.C. § 5-14-1.5-2(j). 

 

However, I would note that in 2012, the General Assembly amended the notice 

requirements for certain governing bodies under the ODL.  Specifically, I.C. § 5-14-1.5-

5(b)(3) provides: 

 

(3) This subdivision applies only to the governing body of a 

public agency of a political subdivision described in section 

2(a)(2), 2(a)(4), or 2(a)(5) of this chapter that adopts a 

policy to provide notice under this subdivision. Notice 

under this subsection is in addition to providing notice 

under subdivisions (1) and (2). If the governing body 

adopts a policy under this subdivision, the governing body 

of a public agency shall give public notice by delivering 

notice to any person (other than news media) who delivers 

to the governing body of the public agency an annual 

written request for the notices not later than December 31 

for the next succeeding calendar year. The governing body 

shall give notice by one (1) of the following methods, 

which shall be determined by the governing body: 

(A) Transmitting the notice by electronic mail, if 

the public agency has the capacity to send electronic 

mail. 

(B) Publishing the notice on the public agency's 

Internet web site at least forty-eight (48) hours in 

advance of the meeting, if the public agency has an 

Internet web site. 
 

As provided in the subsection, the Council may adopt a policy that would allow for 

meeting notices to be provided to individuals who have requested as such (emphasis 

added).  The notices shall be delivered either via electronic mail or by the Council 

publishing the meeting notice on its internet website.  It should also be noted that the 

notice requirements contemplated under (b)(3), are in addition to the notice requirements 

found under I.C. § 5-14-1.5-5(b)(1)-(2) (emphasis added).  It is not evident whether the 

Council has adopted a policy pursuant to I.C. § 5-14-1-5.-5(b)(3).  If the Council has not 

adopted a policy pursuant to (b)(3), it would not violate the ODL by failing to provide 

notice in the manner defined in the subdivision.  The decision to adopt a policy under 

(b)(3) is left to the Council.   

 

As to the issues regarding your request for records that was submitted on January 

4, 2013, a “public record” means any writing, paper, report, study, map, photograph, 



 

 

book, card, tape recording or other material that is created, received, retained, maintained 

or filed by or with a public agency. See I.C. §5-14-3-2.  That being said, generally the 

APRA does not require public agencies to produce records that the agency does not 

physically maintain.  “[T]he APRA governs access to the public records of a public 

agency that exist; the failure to produce public records that do not exist or are not 

maintained by the public agency is not a denial under the APRA.”  Opinion of the Public 

Access Counselor 01-FC-61; see also Opinion of the Public Access Counselor 08-FC-

113 (“If the records do not exist, certainly the [agency] could not be required to produce a 

copy….”).   

 

In 2005 the Court of Appeals in Knightstown Banner, LLC v. Town of 

Knightstown, 838 N.E.2d 1127 (Ind. Ct. App. 2005) (“Knightstown”), held that because a 

private entity created a settlement agreement for a public agency, the settlement 

agreement was a public record subject to disclosure under the APRA.  Id. at 1134.  The 

Court did not find that the language “created, received, retained, maintained or filed by or 

with a public agency” in I.C. §5-14-3-2 excepted from the definition records created for 

or on behalf of a public agency.  Furthermore, the Court said it would amount to a 

tortured interpretation of the statute if private attorneys could ensconce public records in 

their file room in order to deny the public access.  Id. at 1133.  In other words, where 

records are created or maintained for a public agency but kept in the possession of an 

outside entity, the Court of Appeals ruled that the agency is obligated to retrieve the 

records and make them available for inspection and copying upon request.  Id; see also 

Opinion of the Public Access Counselor 08-FC-223; 10-FC-219; and 11-INF-43.   

 

Under the APRA, when a request is made in writing and the agency denies the 

request, the agency must deny the request in writing and include a statement of the 

specific exemption or exemptions authorizing the withholding of all or part of the record 

and the name and title or position of the person responsible for the denial.  See I.C. § 5-

14-3-9(c).  Further, the APRA also requires public agencies to maintain and preserve 

public records in accordance with applicable retention schedules. See I.C. § 5-14-3-4(e).  

A public agency shall protect public records from loss, alteration, mutilation, or 

destruction.  See I.C. § 5-14-3-7(a).  A public agency shall further take precautions that 

protect the contents of public records from unauthorized access, unauthorized access by 

electronic device, or alteration.  See I.C. § 5-14-3-7(b).  An agency would not violate the 

APRA by destroying records pursuant to the applicable retention schedule.   

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Please let me know if I can be of any further assistance.   

 

Best regards, 

 

 
 

Joseph B. Hoage 

Public Access Counselor 

 

cc:  Beth Haseman 

 


