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January 8, 2013 

 

Charles J. Costanza 

68 Ski Hill Road 

Ogden Dunes, Indiana 46368 

 

Re: Formal Complaint 12-FC-357/13-INF-1; Alleged Violation of the Open Door 

Law by the Ogden Dunes Architectural Review Committee 

 

Dear Mr. Costanza: 

 

This advisory opinion is in response to your formal complaint alleging Ogden 

Dunes Architectural Review Committee (“Committee”) violated the Open Door Law 

(“ODL”), Ind. Code § 5-14-1.5-1 et seq. Charles Parkinson, Attorney, responded on 

behalf of the Committee.  His response is enclosed for your reference.   

 

BACKGROUND 

 

 In your formal complaint you provide that the Committee is a governing body as 

defined under ODL and for years has continually conducted closed-door meetings in 

violation of the law.    

 

In response to your formal complaint, Mr. Parkinson advised that the Ogden 

Dunes Town Code establishes a number of boards and commission.  Section 32.01 refers 

to an “Architectural Advisory Board” that has not been active for many years.  That 

section of the Town Code does not reference an “Architectural Review Committee”, 

although the Committee is referenced in Section 152.200.  Section 152.200(A) authorizes 

the Town’s Plan Commission to “delegate to the Architectural Review Committee the 

review and certification of the plans and specifications of any proposed building, 

structure, or other property improvement requiring approval, as defined herein, for permit 

eligibility.”  The same section also permits the Plan Commission to “revoke any duties so 

delegated as above and recall them to the Commission.”   

 

The Committee is a three (3) member committee comprised of two (2) Plan 

Commission members, and at least one person who must be a recognized, experienced 

architect or engineer, but not necessarily a resident of the Town.  Members of the 

Committee are appointed by the Town Council, upon recommendation of the Plan 

Commission, for one year terms.  At the Town Council’s February 6, 2012 meeting, 

when annual appointments to various boards and committees occur, there were no 



appointments made to the Committee.  A copy of the minutes from the Council’s 

February 6, 2012 meeting is enclosed.  The Plan Commission has reviewed plans and 

specifications on its own, or by members of the Plan Commission.   

 

In response to your allegation that Mr. Mike Falk is the presiding officer of the 

Committee, Mr. Parkinson advised that Mr. Falk, a licensed public engineer, is a member 

of the Plan Commission, but he is not the “presiding officer” of the Committee, since the 

Town Council had never appointed anyone to the Committee.  Like other members of the 

Plan Commission, Mr. Falk reviews plans and specification on pending matters.  Mr. 

Parkinson further provided that your formal complaint failed to reference a single 

Committee meeting date, location of the alleged meetings, any decisions made by the 

Committee, or any other actions performed.     

 

Mr. Parkinson advised that the Committee’s functions exist only to the extent that 

the Plan Commission has not “recalled” such functions.  Among those functions are the 

review and certification of plans and specifications for property improvements requiring 

approval by the Plan Commission.  Mr. Falk reviews plans as a member of the Plan 

Commission, not as a member of any other governing body, including the Committee.  

The review of plans and specifications has been reserved by the Plan Commission; there 

currently is no Committee, properly appointed by the Town Council, to perform such 

functions.  For these reasons, it is impossible for there have to have been a meeting of the 

Committee or violation of the ODL.   

 

ANALYSIS 

 

As an initial matter, I.C. § 5-14-5-7 provides that a person that chooses to file a 

formal complaint with the Public Access Counselor must file the complaint not later than 

thirty days after the denial or the person filing the complaint receives notice in fact that a 

meeting was held by a public agency, if the meeting was conducted secretly or without 

notice.  Your formal complaint fails to identify any date on which the Committee 

allegedly met to take official action upon public business.  As such, you would not have 

standing to file a formal complaint.  However, you are entitled to make an informal 

inquiry about the state's public access laws.  The substance of your complaint will thus be 

addressed as an informal inquiry.  See I.C. § 5-14-4-10(5).    

 

It is the intent of the ODL that the official action of public agencies be conducted 

and taken openly, unless otherwise expressly provided by statute, in order that the people 

may be fully informed. See I.C. § 5-14-1.5-1. Accordingly, except as provided in section 

6.1 of the ODL, all meetings of the governing bodies of public agencies must be open at 

all times for the purpose of permitting members of the public to observe and record them. 

See I.C. § 5-14-1.5-3(a). 

 

A meeting is defined under the ODL as a gathering of a majority of the governing 

body of a public agency for the purpose of taking official action upon public business.  

See I.C. § 5-14-1.5-2(c).  “Official action” means to receive information, deliberate, make 

recommendations, establish policy, make decisions, or take final action.  See I.C. § 5-14-



 

 

1.5-2(d).  “Public business” means to any functions upon which the public agency is 

empowered or authorized to take official action.  See I.C. 5-14-3-2(e).   

 

The  ODL requires that public notice of the date, time, and place of any meetings, 

executive sessions, or of any rescheduled or reconvened meeting, shall be given at least 

forty-eight hours (excluding Saturdays, Sundays, and legal holidays) before the meeting. 

See I.C. § 5-14-1.5-5(a). The notice must be posted at the principal office of the agency, 

or if not such office exists, at the place where the meeting is held.  See IC § 5-14-1.5-

5(b)(1).  While the governing body is required to provide notice to news media who have 

requested notices nothing, requires the governing body to publish the notice in a 

newspaper.  See I.C. § 5-14-1.5-5(b)(2).   

 

In order for the ODL to apply, the meeting must be held by a governing body of a 

public agency.  A governing body is defined as:     

 

(b) "Governing body" means two (2) or more individuals 

who are: 

(1) a public agency that: 

(A) is a board, a commission, an authority, a council, a 

committee, a body, or other entity; and 

(B) takes official action on public business; 

(2) the board, commission, council, or other body of a 

public agency which takes official action upon public 

business; or 

(3) any committee appointed directly by the governing 

body or its presiding officer to which authority to take 

official action upon public business has been delegated. An 

agent or agents appointed by the governing body to conduct 

collective bargaining on behalf of the governing body does 

not constitute a governing body for purposes of this 

chapter.  See I.C. § 5-14-1.5-2(b) 

 

The public access counselor is not a finder of fact.  Advisory opinions are issued based 

upon the facts presented.  If the facts are in dispute, the public access counselor opines 

based on both potential outcomes.  See Opinion of the Public Access Counselor 11-FC-

80.   

 

You have alleged that the Committee has been “meeting for years in closed 

meetings, denying the public the opportunity to hear the debate leading to a decision.”  In 

response, Mr. Parkinson advised that there is no Committee, properly appointed by the 

Council, to take official action upon public business.  Further, Mr. Falk is not the 

Committee’s presiding officer as the Town Council has never appointed a Committee; 

Mr. Falk reviews plans and specifications on pending matters as a member of the Plan 

Commission, which you have not alleged has violated the ODL.  If the Committee was 

appointed by the Town Council, it is my opinion that it would be considered a governing 

body under the ODL.  However, the parties do not agree whether the Committee is a 



currently functioning governing body under the ODL.  As noted supra, the Public Access 

Counselor is not a finder of fact.  If the Committee, properly appointed by the Council, 

conducted secret meetings without posting notice, issuing memoranda, etc . . . ., the 

Committee would be in violation of the ODL.  However, if the Committee has never been 

properly appointed by the Council or even for the sake of argument, if it had been 

properly appointed by the Council but had never met in secret, then it would not have 

acted contrary to the requirements of the ODL.     

 

Please let me know if I can be of any further assistance.   

 

Best regards, 

 

 
 

Joseph B. Hoage 

Public Access Counselor 

 

cc:  Charles Parkinson 

 


