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Re: Informal Inquiry 12-INF-34; Executive Session Notice          

 

Dear Sirs: 

 

 This is in response to your informal inquiry regarding proper notice for an 

executive session held pursuant to Indiana Code § 5-14-1.5-6.1(b)(1).  Pursuant to I. C. § 

5-14-4-10(5), I issue the following informal opinion in response to your inquiry.  My 

opinion is based on the applicable provisions of the Open Door Law (“ODL”) I.C. § 5-

14-1.5 et seq. 

 

Executive sessions, which are meetings of governing bodies that are closed to the 

public, may be held only for one or more of the instances listed in I.C. § 5-14-1.5-6.1(b). 

Exceptions include receiving information about and interviewing prospective employees 

to discussing the job performance evaluation of an individual employee. See I.C. § 5-14-

1.5-6.1(b)(5); § 5-14-1.5-6.1(b)(9). Notice of an executive session must be given 48 

hours in advance, excluding nights and weekends, and contain, in addition to the date, 

time and location of the meeting, a statement of the subject matter by specific reference 

to the enumerated instance or instances for which executive sessions may be held. See 

I.C. § 5-14-1.5-6.1(d).  This requires that the notice recite the language of the statute and 

list the specific statutory citation.  See Opinions of the Public Access Counselor 05-FC-

233, 07-FC-64; 08-FC-196; and 11-FC-39.  Thus in order to satisfy the requirements of 

6.1(d), a proper notice for an executive session held pursuant to I.C. § 5-14-1.5-6.1(b)(9) 

would include, in addition to the time, date, and location of the executive session, the 

following statement:  “To discuss a job performance evaluation of an individual 

employee pursuant to I.C. § 5-14-1.5-6.1(b)(9).”   

 



I.C. § 5-14-1.5-6.1(b)(1) provides that an executive session may be held where 

authorized by state or federal statute.  You inquire whether the governing body in its 

notice for executive session held pursuant to (b)(1) is also required to provide the specific 

state or federal statute that would allow the executive session.  It is my opinion that the 

governing body would be required to provide in the executive session notice the 

respective federal or state statute that authorized the executive session and the language 

of the statute.  Very rarely have I received an inquiry regarding this particular subsection 

of the executive session statute.  I was unable to find an advisory or informal opinion 

issued by a previous public access counselor that specifically addressed this issue.  

However, I would note that Counselor O’Connor opined that “It is the burden of the 

public agency to show that there is a state or federal statute that either permits the 

executive session or permits discussion of a record in executive session because it has 

been classified as confidential.”  See Opinion of the Public Access Counselor 01-FC-51.  

Further, Counselor Davis opined regarding I.C. § 5-14-1.5-6.1(b)(7), which would allow 

a governing body to meet in executive session for discussion of records classified as 

confidential by state or federal statute, that the body had failed to meet its burden that it 

complied with the ODL by not indicating the corresponding state or federal statute(s) that 

would make the records discussed confidential.  See Opinion of the Public Access 

Counselor 07-FC-347. 

 

 It is the intent and purpose of the Indiana Open Door Law is that "the official 

action of public agencies be conducted and taken openly, unless otherwise expressly 

provided by statute, in order that the people may be fully informed." I.C. § 5-14-1.5-1.  

The provisions of the ODL are to be "liberally construed with the view of carrying out its 

policy."  For all other properly held executive sessions, the public is given a general idea 

from the notice that is provided what the governing body will be discussing (e.g. alleged 

misconduct of an employee, to receive information about and interview prospective 

employees).  To provide that the governing body would not be required to post the 

corresponding state or federal statute  allowing for the executive session to be held would 

eliminate the ability of the public to discern the reason for and topic of the executive 

session, which is provided in all other instances.  Even if it was my opinion that the 

governing body was not required to post the corresponding state or federal statute, a 

citizen could file a formal complaint alleging that the executive session conducted 

pursuant to I.C. § 5-14-1.5-6.1(b)(1) was held for an improper purpose.  In response to 

such a complaint, the governing body would generally satisfy its burden by simply 

providing the state or federal statute that allowed it to meet in executive session.  I do not 

believe that a member of the public should have to take the step of filing a formal 

complaint to discover the applicable state or federal statute that allowed for the executive 

session, when the body can simply provide the statute and language of the statute in its 

notice for the executive session.  As such, it is my opinion that in a notice for executive 

session held pursuant to I.C. § 5-14-1.5-6.1(b)(1), the corresponding state or federal 

statute and the language of the statute must be provided in the notice in order to comply 

with I.C. § 5-14-1.5-6.1(d).  I would also opine that the same analysis would be 

applicable to an executive session held pursuant to I.C. § 5-14-1.5-6.1(b)(7). 

 



 

 

As stated supra, I failed to find an opinion by a previous public access counselor 

that specifically addressed this issue.  As such, it is my opinion that the School acted in 

complete compliance with all previous guidance offered by the public access counselor 

regarding this area of the law.  Although I would encourage to a certain extent (i.e. the 

July 18, 2012 executive session), I do not believe the ODL or the APRA would require 

the School to return to all previous executive session notices and provide the respective 

state or federal law.  However, in all future notices, it is my opinion that the School in 

order to comply with the requirements of I.C. § 5-14-1.5-6.1(d), would need to provide 

the appropriate state or federal statute and language of the statute, in any executive 

session notice held pursuant to I.C. §§ 5-14-1.5-6.1(b)(1) and (7).          

 

 Please let me know if I can be of any further assistance.   

 

Best regards, 

 

 
 

Joseph B. Hoage 

Public Access Counselor 

 

 


