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February 14, 2012 

 

 

Claire Fiddian-Green 

Executive Director 

Indiana Charter School Board 

Via email:  cfgreen@doe.in.gov 

 

Re: Informal Inquiry 12-INF-04; Charter Schools and Indiana’s Public Access 

Laws 

 

Dear Ms. Fiddian-Green: 

 

 This is in response to your informal inquiry regarding at what point a charter 

school organizer (“Organizer”) is required to adhere to Indiana’s Public Access Laws, 

specifically the Open Door Law (“ODL”).  Pursuant to Ind. Code § 5-14-4-10(5), I issue 

the following opinion in response to your inquiry.   

 

ANALYSIS 

 

The public policy of the APRA states that “(p)roviding persons with information 

is an essential function of a representative government and an integral part of the routine 

duties of public officials and employees, whose duty it is to provide the information.”  

See I.C. § 5-14-3-1.  Accordingly, except as provided in section 6.1 of the ODL, all 

meetings of the governing bodies of public agencies must be open at all times for the 

purpose of permitting members of the public to observe and record them. See I.C. § 5-14-

1.5-3(a). 

 

As an initial matter, a charter school is a public school. See I.C. § 20-24-4-1(4). 

Amongst other requirements, a charter school’s charter must specify that records of the 

charter school are subject to inspection and copying to the same extent that records of a 

public school are subject to inspection and copying under the APRA and that meetings of 

the school’s governing body are subject to the requirements of the ODL. See I.C. § 20-

24-4-1(13), (15).  Consequently, the School constitutes a public agency for the purposes 

of the APRA and ODL. I.C.§ 5-14-3-2.1; I.C. § 5-14-1.5-2(a).  

 

You specifically request at what point an Organizer, as described in I.C. § 20-24-

1-7, is required to adhere to Indiana’s Public Access laws:  on the date when the charter 
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school sponsor (“Sponsor”) makes an official decision to approve the charter school 

application or on the date when the charter agreement (“Agreement”) is executed? 

 

An Organizer is defined as a group or an entity that has been determined by the 

Internal Revenue Service to be operating under nonprofit status or has applied for such 

determination; and enters into a contract to operate a charter school.  See I.C. § 20-24-1-

7.  A Sponsor, in regards to a charter school, is either a governing body, state educational 

institution that offers a four-year baccalaureate degree, the executive of a consolidate 

city, the charter board, or a nonprofit college or university that provides a four-year 

educational program for which it awards a baccalaureate or more advanced degree.  See 

I.C. § 20-24-1-9.  A Sponsor may grant a charter to an Organizer to operate a charter 

school.  See I.C. § 20-24-3-1.  An Organizer may submit to a Sponsor a proposal to 

establish a charter school, containing a wide range of information.  See I.C. § 20-24-3-4.  

A Sponsor must notify an Organizer that submits a proposal pursuant to I.C. 20-24-3-4 of 

the acceptance or rejection of the proposal no later than seventy-five days after the 

Organizer submits the proposal.  See I.C. § 20-24-3-9.  The Sponsor must notify the 

Department of Education (“Department”) of the rejection or acceptance of any proposal 

submitted.  See I.C. § 20-24-3-10(a), (b).   

 

After the Sponsor has accepted an Organizer’s proposal, an Agreement is required 

to be executed pursuant to I.C. § 20-24-4-1.  The time period between a Sponsor 

accepting an Organizer’s proposal and the entities executing an Agreement is typically 

six to eight weeks.  During this time period, the Organizer provides any follow-up or 

requested information to the Sponsor, reviews the Agreement with legal counsel, and 

ultimately executes the Agreement.  Many of the major policy decisions during the time 

period take place during meetings of the Organizer.  Typically, once a Sponsor has 

accepted the Organizer’s proposal, an Agreement is executed by the parties.   

 

The Agreement is a unique situation in that an entity contractually obligates itself 

to comply with Indiana’s Public Access Laws.  I.C. § 20-24-3-4 does not contain an 

exhaustive list of what may be submitted by an Organizer to the Sponsor in its proposal 

to establish a charter school; however, the statute does not specifically reference either 

public access law or require that the Organizer comply with the ODL and/or the APRA 

during the interim period between the proposal’s acceptance and the execution of the 

Agreement.  Alternatively, the Agreement must specify that that the records of the charter 

school relating to the school’s operation and charter and the records provided by charter 

school to the Sponsor and the Department that relate to compliance by the Organizer with 

the terms of the charter or applicable state or federal laws are subject to the APRA 

(emphasis added).  See I.C. § 20-24-4-1(13), (14).  In addition, the Agreement must also 
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state that the Charter is subject to the requirements of the ODL (emphasis added).  See 

I.C. § 20-24-4-1(15).  Generally, the Organizer and Sponsor enter into an Agreement 

after the Organizer’s proposal has been accepted.  However, there is nothing that legally 

requires or guarantees that the entities will come to a meeting of the minds and execute 

an Agreement.  As such, it is my opinion that an Organizer is not legally required to 

comply with Indiana’s Public Access laws until at such time an Agreement is executed.  

However, I would note that coinciding with the spirit and intent of Indiana’s Public 

Access Laws, specifically openness and transparency; nothing would prevent the 

Organizer from voluntarily complying with the ODL or APRA prior to the Agreement 

being executed.         

    

If I can be of additional assistance, please do not hesitate to contact me.  

       

 

Best regards, 

 
 

        Joseph B. Hoage 

        Public Access Counselor 

 
 

   

 

    


