
 

STATE OF INDIANA 
PUBLIC ACCESS COUNSELOR 

JOSEPH B. HOAGE 

 

MITCHELL E. DANIELS, JR., Governor Indiana Government Center South 
402 West Washington Street, Room W470 

Indianapolis, Indiana 46204-2745 
Telephone: (317) 233-9435 

Fax: (317) 233-3091 
1-800-228-6013 
www.IN.gov/pac 

September 26, 2011 

 

Virginia Perry 

102 Fountain Drive 

Mooresville, Indiana 46158 

Vfperry1036@aol.com 

 

Re:  Informal Inquiry 11-INF-53; Mooresville Redevelopment Commission 

 

Dear Ms. Perry: 

 

 This is in response to your informal inquiry regarding the Mooresville 

Redevelopment Commission (“Commission”).  Pursuant to Ind. Code § 5-14-4-10(5), I issue 

the following opinion in response to your inquiry.  My opinion is based on applicable 

provisions of the Open Door Law (“ODL”), Ind. Code § 5-14-1.5-1 et seq.  Harold 

Gutzwiller, President, responded on behalf of the Commission.  His response is enclosed for 

your reference.   

 

You allege that on September 7, 2011, the Commission held a meeting outside of 

Morgan County in violation of the ODL.  The Commission is part of the Morgan County 

Economic Development Corporation, whose offices are located in the Mooresville 

Government Center.  The meeting on September 7, 2011 was held at a local hotel in Marion 

County, which is adjacent to Morgan County.   

 

In response to your informal inquiry, Mr. Gutzwiller advised that statutory notice was 

provided by the Commission for the September 7, 2011 meeting along with an agenda being 

posted outside of the meeting room.  The meeting was attended by the press and open to the 

public.  Mr. Gutzwiller was of the belief that the meeting, which was held to collect and 

exchange ideas on various issues, would be more productive if held in a room where the 

members could be seated around a table in order to produce an open discussion. 

 

The meeting was held in Marion County due to its close proximity to Mooresville.  

Mooresville does not have a local hotel and the Hampton Inn in Marion County was less than 

a 10-minute drive from Mooresville; as opposed to the Commission’s other alternative, 

Martinsville, Indiana, which would have required up to a 30-minute drive.  The meeting 

room was donated and no public funds were expended.  Prior to the meeting, the Commission 

did not receive any inquiries that raised concern about the meeting’s location.    

 

It is the intent of the ODL that the official action of public agencies be conducted 

and taken openly, unless otherwise expressly provided by statute, in order that the people 

may be fully informed.  See I.C. § 5-14-1.5-1. Accordingly, except as provided in section 
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6.1 of the ODL, all meetings of the governing bodies of public agencies must be open at 

all times for the purpose of permitting members of the public to observe and record them. 

See I.C. § 5-14-1.5-3(a). 

 

The Commission does not deny that it is a public agency that is subject to comply 

with the requirements of the ODL.  The meeting held on September 7, 2011 was a 

“meeting” pursuant to I.C. § 5-14-1.5-2(c).  You do not allege that the Commission failed 

to provide proper public notice of the meeting.  I would note that the Commission went 

beyond the requirements of I.C. § 5-14-1.5-5 in providing public notice of the meeting in 

the September 3, 2011 Mooresville-Decatur Times.  Your inquiry deals solely with 

whether the Commission violated the ODL by holding the meeting in a county outside 

from where the agency was established (e.g. Morgan County).     

 

The ODL does not include a provision that requires governing bodies to meet at 

any specific location. See Opinion of the Public Access Counselor 2000-FC-41.  The 

ODL places one restriction upon governing bodies when selecting locations, in that the 

meeting location must be accessible to people with disabilities.  See I.C. 5-14-1.5-8; See 

Opinion of the Public Access Counselor 06-FC-160.  State law may require certain public 

agencies to meet at a designated location.  See I.C. 36-2-2-9 ("the executive may select a 

location other than the county courthouse for its meetings only if the courthouse is not 

suitable, is inconvenient, or has been replaced or supplemented by other buildings to 

house county government offices.").  However, I am not aware of any statute that would 

apply to the Commission. 

 

The Commission has provided that the meeting was held to exchange ideas on a 

variety of issues and would be more productive if those attending could be seated in a 

manner that would create an open discussion.  Mooresville does not have a local hotel, 

therefore the Hampton Inn in Marion County was selected due to its proximity and that 

no public funds were required to secure it use.  The Commission investigated and 

considered other facilities, but found that the Hampton Inn in Marion County was the 

superior alternative.  As such, it is my opinion that the Commission did not violate the 

ODL by holding the September 7, 2011 meeting in a neighboring county.    

 
 If I can be of additional assistance, please do not hesitate to contact me.  

       

Best regards, 

 
 

        Joseph B. Hoage 

        Public Access Counselor 

 

cc:  Harold Gutzwiller 
 


