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Re: Informal Inquiry 10-INF-49; Whitely County Council  

 

Dear Mr. Downs: 

 

 This is in response to your informal inquiry submitted regarding the Whitley 

County Council (“Council”).  Pursuant to Ind. Code § 5-14-4-10(5), I issue the following 

informal opinion.  My opinion is based on applicable provisions of the Indiana Open 

Door Law (“ODL”), Ind. Code § 5-14-1.5-1 et seq.   

 

 In your inquiry, you state that on July 28, 2010, the Council conducted a special 

meeting to vote on a referendum tax levy.  That meeting was properly advertised and 

open to the public.  During the meeting, the Council voted down a motion to adopt the 

Resolution to Certify Referendum to County Election Board (the “Resolution”).  The 

vote tally was three votes against, one vote in favor, and one abstention.  The meeting 

was later adjourned without intent to reconvene and without any announcement of the 

date, time, and place of reconvening.  However, approximately one hour after the 

adjournment, the Council decided to reconvene and reconsider the Resolution.  At the 

second meeting, the Resolution passed with three votes in favor, one against, and one 

abstention.  You argue that the Council held the second meeting in violation of the ODL. 

 

 Attorney Daniel J. Sigler responded to your inquiry on behalf of the Council.  Mr. 

Sigler argues that the second Council meeting was permissible under Ind. Code § 5-14-

1.5-5(f)(2), which permits the executive of a county to perform an administrative 

function.  In this case, the administrative function was the certification of the referendum 

question, which is required by Ind. Code § 20-46-1-12.  Mr. Sigler argues that because 

that statute does not grant the Council discretion in whether or not to certify the 

referendum to the county election board, the Council could certify the Resolution during 

an administrative function meeting.  Mr. Sigler also notes the 30-day time limit under 

subsection 7(b)(2) of the ODL and argues that your allegations regarding the July 28, 

2010, meeting, which you submitted to this office on October 23, 2010, are untimely.   
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Initially, I note that Mr. Sigler’s citation to the time limits found in subsection 

7(b)(2) of the ODL pertain to court actions rather than inquiries to this office.  However, 

the statutory provisions governing submission of formal complaints to this office, found 

at Ind. Code. § 5-14-5-1 et seq., require that any formal complaint alleging a violation of 

either the ODL or the Access to Public Records Act (“APRA”), Ind. Code § 5-14-3-1 et 

seq., be submitted “not later than thirty days after: (1) the denial; or (2) the person filing 

the complaint receives notice in fact that a meeting was held by a public agency, if the 

meeting was conducted secretly or without notice.”  I.C. § 5-14-5-7.  Because complaints 

alleging violations of the ODL must be submitted within thirty days of the allegedly 

illegal meeting, it is inappropriate for me to address the merits of allegations that 

occurred beyond that timeframe.  However, I offer the following analysis for purposes of 

clarification and future guidance.   

 

The General Assembly enacted the ODL intending that the official action of 

public agencies be conducted and taken openly, unless otherwise expressly provided by 

statute, so that the people may be fully informed.  I.C. § 5-14-1.5-1.  Accordingly, the 

ODL requires that, except for those situations where an executive session is authorized, 

“all meetings of the governing bodies of public agencies must be open at all times for the 

purpose of permitting members of the public to observe and record them.”  I.C. § 5-14-

1.5-3(a).  

 

A “meeting” means a gathering of the majority of the governing body of a public 

agency for the purpose of taking official action upon public business.  I.C. § 5-14-1.5-

2(c).  “Public business” means any function upon which the public agency is empowered 

or authorized to take official action.  I.C. § 5-14.1.5-2(e).  “Official action” means to 

receive information, deliberate, make recommendations, establish policy, make decisions, 

or take final action.  I.C. § 5-14-1.5-2(d).  “Final action” means a vote by the governing 

body on any motion, proposal, resolution, rule, regulation, ordinance, or order.  I.C. § 5-

14-1.5-2(g).   

 

Public notice of the date, time, and place of any meetings, executive sessions, or 

of any rescheduled or reconvened meeting, shall be given at least forty-eight hours 

(excluding Saturdays, Sundays, and legal holidays) before the meeting.  I.C. § 5-14-1.5-

5(a).   

 

The requirements for posting notice do not apply to a meeting of “the executive of 

a county or the legislative body of a town” if such meeting is held solely to receive 

information or recommendations in order to carry out administrative functions, to carry 

out administrative functions, or confer with staff members on matters relating to the 

internal management of the unit.  I.C. § 5-14-1.5-5(f)(2).  “Administrative functions” do 

not include the awarding of contracts, the entering into contracts, or any other action 

creating an obligation or otherwise binding a county or town.  Id. Even though notice is 

not required, the “administrative function” meeting must be held in the public, since the 

notice provision of the ODL is the only provision that does not apply to an 

“administrative function” meeting.  I.C. § 5-14-1.5-5(f)(2), emphasis added. 
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It is important to note, however, that the ODL does not permit county councils to 

conduct administrative function meetings; the only entities authorized by the ODL to 

hold such meetings are “the executive of a county or the legislative body of a town.”  Id. 

(emphasis added).  In Indiana, the executive branch of a county government is the county 

commissioners.  The Council’s own web page states, “The [Whitley] County Council is 

the legislative branch of the county government that controls all the spending and 

revenue collections in the county.”  See Whitley County Council website at 

http://whitleygov.com/department/?fDD=5-0, last accessed January 14, 2011 (emphasis 

added).  Because the ODL does not permit the Council to conduct administrative function 

meetings, all meetings of the Council should be held in the public and after notice is 

published in accordance with section 5 of the ODL.    

 

If I can be of additional assistance, please do not hesitate to contact me. 
 

            

        Best regards, 

 

 

 

       

        Andrew J. Kossack 

        Public Access Counselor 

 

cc:  Daniel J. Sigler 

 

 

 


