
 

STATE OF INDIANA 
PUBLIC ACCESS COUNSELOR 

HEATHER NEAL 

 

MITCHELL E. DANIELS, JR., Governor Indiana Government Center South 
402 West Washington Street, Room W460 

Indianapolis, Indiana 46204-2745 
Telephone: (317)233-9435 

Fax: (317)233-3091 
1-800-228-6013 
www.IN.gov/pac 

May 5, 2009 

 

Tom Callahan 

Via facsimile transmission to 812.966.2339 

 

Re: Informal inquiry 09-INF-18 regarding audio recording of executive session 

 

Dear Mr. Callahan: 

 

This advisory opinion is in response to your informal inquiry dated April 30, 

2009.  Pursuant to Ind. Code § 5-14-4-10(5), I issue the following opinion in response to 

your inquiry.   

 

You write regarding the Open Door Law (“ODL”) (Ind. Code 5-14-1.5).  You 

inquire whether an individual who was interviewed during an executive session may tape 

record conversations held during the executive session.  As I understand it, the 

interviewee recorded the executive session and has either considered distributing or has 

already distributed the recording to other individuals.     

 

The ODL provides the following: 

 

Except as provided in section 6.1 of this chapter, all meetings of the 

governing bodies of public agencies must be open at all times for the 

purpose of permitting members of the public to observe and record them.    

I.C. § 5-14-1.5-3(a). 

 

Generally, then, members of the public must be allowed to record the meetings of 

governing bodies.  The Indiana Supreme Court has said that recording includes video 

recording as well.  Berry v. Peoples Broadcasting Corp., 547 N.E.2d 231 (Ind. 1989). 

 

Here, though, the meeting at issue is an executive session.  Executive sessions are 

authorized by section 6.1 of the ODL.  An executive session, by definition, is a “meeting 

from which the public is excluded, except the governing body may admit those persons 

necessary to carry out its purpose.”  I.C. § 5-14-1.5-2(f).  Members of the governing body 

may admit any person the body needs to help carry out its business.  Executive sessions 

are specifically excluded from the requirements of I.C. § 5-14-1.5-3(a).  Because 

executive sessions are excluded from I.C. § 5-14-1.5-3(a) and because a governing body 

has the discretion to invite any individual into an executive session, it is my opinion a 

governing body may restrict an individual from recording the meeting.  This opinion is 



 

2 

further supported by the Access to Public Records Act (“APRA”), which gives the public 

agency the discretion to withhold any records prepared for discussion or developed 

during discussion in an executive session.  See I.C. § 5-14-3-4(b)(12). 

 

Here, though, it is my understanding the governing body did not prohibit the 

individual from recording the discussion held during the portion of the executive session 

he attended.  And since he was not prohibited from doing so, he recorded the 

conversation.  The question now is whether the individual may distribute that recording.  

As I indicated, the APRA affords a public agency the discretion to withhold from 

disclosure records it maintains which were prepared for discussion or developed during 

discussion in an executive session.  See Id.  Nothing in the APRA, though, declares such 

records confidential.  And nothing prohibits a person who has made such a recording 

from distributing the recording.  For the foregoing reasons, it is my opinion the person 

has not violated the public access laws by recording an executive session to which he was 

invited but not prohibited from recording nor has he violated the public access laws by 

distributing that recording.     

 

Please do not hesitate to contact me if I can provide any further assistance.     

 

Best regards, 

 
       Heather Willis Neal 

       Public Access Counselor 


