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Dear Mr. Sparks: 

 

This is in response to your informal inquiry dated February 2, 2009.  Pursuant to 

Ind. Code § 5-14-4-10(5), I issue the following opinion in response to your inquiry.  My 

opinion is issued based on the provisions of the Access to Public Records Act and the 

GIS Mapping Standards statutes.  I would provide the caveat that I do not have a 

technical background in this area and as such make some assumptions and 

generalizations related to technical aspects of the records at issue.     

 

You are the State of Indiana Geographic Information System Officer and write on 

behalf of the Indiana Office of Technology (hereinafter “State”).  You present a number 

of questions related to your work with the Indiana Map and some difficulty the State has 

reconciling the Access to Public Records Act (“APRA”) (Ind. Code 5-14-3) and the 

Indiana Geographic Information Systems (“GIS”) Mapping Standards statutes, found at 

Ind. Code 4-23-7.3.   

 

The questions have arisen because some Indiana public agencies (specifically, 

Indiana counties) are resisting providing framework data (as defined in I.C. § 4-23-7.3-3) 

to the State for use in the statewide base map (defined in I.C. § 4-23-7.3-11).  You 

believe the resistance is grounded in two factors:  what a political subdivision may charge 

the State for providing such data and the State’s provision of the data it receives to third 

parties at no cost.  You ask me to confirm the basic information to be provided is in fact 

public record, provide my opinion regarding what an “electronic map” is and how it 

interfaces with the framework data and State Map, and provide my analysis of what a 

political subdivision may charge the State for providing such information.  You have 

presented a five-page inquiry, which includes background information regarding the 

issue.  I have incorporated your document at the end of this opinion, and rather than 

reiterate your background information and questions, I will refer to your document and 

answer the queries in the following paragraphs.   
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The public policy of the APRA states, "(p)roviding persons with information is an 

essential function of a representative government and an integral part of the routine duties 

of public officials and employees, whose duty it is to provide the information."  I.C. § 5-

14-3-1.  To that end, I.C. § 5-14-3-3(a) provides that any person may inspect and copy 

the public records of any public agency during the regular business hours of the agency, 

except as provided in section 4 of APRA. 

 

‘Public record’ means any writing, paper, report, study, map, photograph, 

book, card, tape recording, or other material that is created, received, 

retained, maintained, or filed by or with a public agency and which is 

generated on paper, paper substitutes, photographic media, chemically 

based media, magnetic or machine readable media, electronically stored 

data, or any other material, regardless of form or characteristics. 

I.C. § 5-14-3-2(n). 

 

The Indiana Court of Appeals has added to the definition of public record those 

records created for or on behalf of a public agency.  See Knightstown Banner v. Town of 

Knightstown, 838 N.E.2d 1127 (Ind. Ct. App. 2005).The records at issue are electronic 

maps created for or on behalf of Indiana counties and maintained either by or for those 

public agencies.  In my opinion, the electronic maps are public records subject to the 

disclosure provisions of the APRA.    

 

The APRA defines an electronic map as “copyrighted data provided by a public 

agency from an electronic geographic information system.”  I.C. § 5-14-3-2(e).   

 

As I understand your first question, which appears in about the middle of page 3 

of your document, you assume the information maintained by each county constitutes an 

“electronic map,” notwithstanding the copyright question.  Assuming such, you inquire 

whether the disclosure of the information must be consistent with the requirements of I.C. 

§ 5-14-3-3(g) and not unreasonably impair the right of the public to inspect or copy.  Or, 

you inquire, are I.C. § 4-23-7.3-20(a) and I.C. § 5-14-3-8(j) applicable statutes to which 

I.C. § 5-14-3-3(g) refers?     

 

First, I.C. § 5-14-3-3(g) provides the following:  

 

(g) A public agency may not enter into or renew a contract or an 

obligation: 

   (1) for the storage or copying of public records; or 

   (2) that requires the public to obtain a license or pay copyright royalties 

for obtaining the right to inspect and copy the records unless otherwise 

provided by applicable statute; 

   if the contract, obligation, license, or copyright unreasonably impairs the 

right of the public to inspect and copy the agency's public records. 

Id.   

 

I.C. § 5-14-3-8(j) provides the following:  
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Except as provided in subsection (k), a public agency may charge a fee, 

uniform to all purchasers, for providing an electronic map that is based 

upon a reasonable percentage of the agency's direct cost of maintaining, 

upgrading, and enhancing the electronic map and for the direct cost of 

supplying the electronic map in the form requested by the purchaser. If the 

public agency is within a political subdivision having a fiscal body, the fee 

is subject to the approval of the fiscal body of the political subdivision. 

Id. 

 

Finally, I.C. § 4-23-7.3-20 provides the following: 

 

   (a)Except as provided in subsections (b), (c), and (d), a political 

subdivision maintains the right to control the sale, exchange, and 

distribution of any GIS data or framework data provided by the political 

subdivision to the State through a data exchange agreement entered into 

under this chapter. 

    (b) A political subdivision may agree, through a provision in a data 

exchange agreement, to allow the sale, exchange, or distribution of GIS 

data or framework data provided to the State. 

    (c) Subsection (a) does not apply to data that is otherwise required by 

State or federal law to be provided by a political subdivision to the State or 

federal government. 

    (d) As a condition in a data exchange agreement for providing State GIS 

data or framework data to a political subdivision, the State GIS officer 

may require the political subdivision to follow the State GIS data 

standards and the Statewide data integration plan when the political 

subdivision makes use of the GIS data or framework data as provided by 

the State. 

Id. 

 

Essentially, I.C. § 5-14-3-3(g) provides that an agency may not enter into a data 

storage contract which would require a requester to pay copyright royalties to inspect and 

copy the records unless otherwise provided by statute.  You inquire whether disclosure of 

the electronic map framework data must be consistent with section 3(g).  In my opinion, 

it must.  I do not believe I.C. § 4-23-7.3-20(a) is a statute which provides otherwise.   

 

I.C. § 4-23-7.3-20(a) provides that “a political subdivision maintains the right to 

control the sale, exchange, and distribution of any GIS data or framework data. . .”  But it 

is important that within the same chapter is a provision indicating that language does not 

supersede the APRA.  See I.C. § 4-23-7.3-22.  And the APRA contains the provision 

which prohibits an agency from entering an agreement that would require a requester to 

pay royalties to inspect and copy a record.  Based on the foregoing, it is my opinion that 

because the GIS mapping statute defers to the APRA, the GIS mapping statute is not a 

statute that would grant an agency a waiver of the I.C. § 5-14-3-3(g) requirements.        
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You also inquire about the relationship of I.C. § 5-14-3-8(j) to I.C. § 5-14-3-3(g).  

I.C. § 5-14-3-8(j) provides that an agency may charge a fee uniform to all purchasers for 

providing an electronic map.  I.C. § 4-23-7.3-20(a) provides that the “political 

subdivision maintains the right to control the sale, exchange, and distribution of any GIS 

data or framework data provided by the political subdivision to the State through a data 

exchange agreement entered into under this chapter.”  In my opinion, the general APRA 

statute requires any fee to be uniform to all purchasers.  The GIS mapping statute clarifies 

that where the recipient of the GIS data or framework data is the State, the public agency 

has the right to control the sale, exchange or distribution of the data to the State.  In other 

words, no outside entity has the right to control the sale, exchange or distribution.  

Further, I think this clarifies that even if the data is exchanged, the political subdivision 

retains the right to sell, exchange or distribute the information to other entities, as allowed 

by law.  Finally, I think these provisions work together to provide that the political 

subdivision may enter into a data-sharing or other exchange agreement with the State.  In 

my opinion, a data exchange agreement would remove the State from the general 

“purchaser” category, and as such a fee charged, if any, would not necessarily be the fee 

charged uniformly to all purchasers.   

 

In my opinion, I.C. § 4-23-7.3-20(a) clarifies that the agency may enter into an 

agreement with the State to exchange data.  But the statute does not allow the agency to 

enter into any similar such data exchange agreement with any other entity.  I believe this 

addresses your first set of queries posed at the top of page 5 of your document as well.  In 

this type of data exchange situation, the State is not a purchaser.  It is also important to 

note that I.C. § 4-23-7.3-20(a) is permissive.  The statute allows a public agency to enter 

into a data sharing agreement with the State, but it does not require the agency to do so.  

If a public agency (here, a county) refuses to enter into a data sharing agreement, the 

State then becomes a purchaser, and as such the State must pay the fee established under 

I.C. § 5-14-3-8(j).   

 

In my opinion, it would be reasonable and appropriate for the agencies to charge a 

lower rate for only a small portion of the electronic map rather than charging the uniform 

fee established for purchase of the entire map when the requester seeks only a small 

portion of the map.  I.C. § 5-14-3-8(j) provides that the fee for providing an electronic 

map should be “based upon a reasonable percentage of the agency’s direct cost . . .”  You 

question whether the State is a purchaser under I.C. § 5-14-3-8(j) if the State only 

requests a small component of the electronic map.  Although I am not familiar with the 

technical aspects of the GIS maps, I would note that the APRA definition of “electronic 

map” is “copyrighted data. . .”  Here, the State requests a small portion of the data 

constituting a much larger record.  In my opinion the State is a “purchaser” since the 

State requests some of that copyrighted data.  It is also my opinion that a county should 

set the cost for providing a small portion of the entire map at a “reasonable percentage” 

of the agency’s direct cost associated with the map.  It is my opinion this “reasonable 

percentage” provision would prohibit an agency from charging the same amount for a 

small subset of data as it charges for the entire map or data set.                   
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If the map data maintained by an agency is not copyrighted, it would be my 

opinion that information must be provided in accordance with the general provisions of 

the APRA.  The definition of “electronic map” is “copyrighted data provided by a public 

agency from an electronic geographic information system.”  See I.C. § 5-14-3-2(e).  If the 

data is not copyrighted, the record is treated like any other public record.  In that case, the 

fee provisions of I.C. § 5-14-3-8(g) would apply.  

 

In summary, it is my opinion a county may not, under I.C. § 5-14-3-3(g), require 

the State or any requester to obtain a license or pay copyright royalties to obtain a copy of 

the GIS mapping data.  A county may, pursuant to I.C. § 4-23-7.3-20(a), enter into a data 

exchange agreement with the State.  If the county refuses to do so, the State may request, 

and the agency must provide, access to the electronic map pursuant to the general 

disclosure provisions of the APRA.  Under that arrangement, the county could charge the 

State a fee established pursuant to I.C. § 5-14-3-8(j) for a copy of the electronic map.  If 

the data is not copyrighted, the agency could charge fees based on I.C. § 5-14-3-3(g).   

 

Your next query is whether the State is seeking actual programs or codes from the 

county agencies.  The APRA provides a discretionary exception to disclosure for, among 

others, the following: 

 

Computer programs, computer codes, computer filing systems, and other 

software that are owned by the public agency or entrusted to it and 

portions of electronic maps entrusted to a public agency by a utility. 

I.C. § 5-14-3-4(b)(11).   

 

Here, the data at issue are not “electronic maps entrusted to a public agency by a 

utility.”  You argue the State does not seek computer programs, codes or software.  

Instead, the State seeks underlying data, or as you characterize it, framework data that is 

run by a program.  While I am no expert in this area, it is my opinion and understanding 

that the information the State seeks does not constitute computer programs, codes or 

software.  As such, I do not believe a county can withhold the information on the basis of 

I.C. § 5-14-3-4(b)(11).    

 

Next, you inquire about the application of I.C. § 5-14-3-3(d) to the present issue.  

This subsection provides the following:  

 

(d) Except as provided in subsection (e), a public agency that maintains or 

contracts for the maintenance of public records in an electronic data 

storage system shall make reasonable efforts to provide to a person 

making a request a copy of all disclosable data contained in the records on 

paper, disk, tape, drum, or any other method of electronic retrieval if the 

medium requested is compatible with the agency's data storage system. 

This subsection does not apply to an electronic map. 

Id. 
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You inquire whether the last sentence of subsection 3(d) is meant to relieve an 

agency of the requirement to make a reasonable effort to supply its disclosable electronic 

map data or whether it excludes electronic map data because an electronic map is, by 

definition, already in electronic retrieval form.  As with the other queries you present, I 

find no case law or previous opinions from this office on the issue. 

 

Based on the public policy statement of the APRA (See I.C. § 5-14-3-1), I cannot 

find that I.C. § 5-14-3-3(d) would exclude electronic maps from the requirement that an 

agency must make reasonable efforts to provide a copy to a requester.  Instead, it is my 

opinion this statement excepting electronic maps from the provisions of subsection 3(d) 

was likely included because electronic maps are addressed elsewhere in the APRA.  

Including electronic maps in this provision would have caused even more confusion.  It is 

my opinion the omission of electronic maps was not meant to relieve an agency of a duty 

to provide access to electronic maps in an electronic format.   

 

Your final inquiry relates to I.C. § 5-14-3-3(e): 

 

(e) A State agency may adopt a rule under IC 4-22-2, and a political 

subdivision may enact an ordinance, prescribing the conditions under 

which a person who receives information on disk or tape under subsection 

(d) may or may not use the information for commercial purposes, 

including to sell, advertise, or solicit the purchase of merchandise, goods, 

or services, or sell, loan, give away, or otherwise deliver the information 

obtained by the request to any other person for these purposes. Use of 

information received under subsection (d) in connection with the 

preparation or publication of news, for nonprofit activities, or for 

academic research is not prohibited. A person who uses information in a 

manner contrary to a rule or ordinance adopted under this subsection may 

be prohibited by the State agency or political subdivision from obtaining a 

copy or any further data under subsection (d). 

Id. 

 

 You inquire whether a county ordinance prohibiting the sale of information for 

commercial purposes would apply where the State will be using it in the State Map, 

which does not restrict commercial use.  You ask whether subsection 3(e) even applies to 

an electronic map since the information which is the subject of (e) is “information on disk 

or tape under subsection (d),” which does not include an electronic map.  In my opinion, 

this is a straightforward issue:  if the data you receive is an electronic map, subsection 

3(e) would not apply.  As you indicate, subsection 3(e) specifically addresses information 

received under subsection 3(d).  Electronic maps are specifically excluded from 

subsection 3(e), and I find no analogous provision related to electronic maps.  As such, if 

the information the State receives is information from an electronic map, the political 

subdivision may not limit the State’s use or dissemination of the information.     
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Please do not hesitate to contact me if I can provide any further assistance.     

 

Best regards, 

 
       Heather Willis Neal 

       Public Access Counselor 

 

Cc:  Susan Gard, Office of the Indiana Attorney General 


