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Re: Informal Inquiry 08-INF-41 regarding Indianapolis Fire Department 

 

Dear Captain Reith: 

 

This opinion is in response to your informal inquiry dated October 22, 2008.  You 

write on behalf of the Indianapolis Fire Department (“Department”) to inquire about 

records maintained by the Department to which access is frequently requested pursuant to 

the Access to Public Records Act (“APRA”) (Ind. Code 5-14-3).  You inquire whether 

the identity of victims must be released when medical care is provided by the 

Department.  Pursuant to I.C. § 5-14-4-10(5), I issue the following opinion in response to 

your inquiry. 

 

BACKGROUND 

 

You indicate that you are seeking clarification regarding the Department’s duty 

to disclose records maintained by the agency.  Specifically, you inquire whether the 

Department is required to provide to the news media the identity of a victim when 

medical care is provided.   

   

ANALYSIS 

 

The public policy of the APRA states, "(p)roviding persons with information is an 

essential function of a representative government and an integral part of the routine duties 

of public officials and employees, whose duty it is to provide the information."  I.C. § 5-

14-3-1.  The Department is clearly a public agency for the purposes of the APRA.  I.C. § 

5-14-3-2(m).  Accordingly, any person has the right to inspect and copy the public 

records of the Department during regular business hours unless the public records are 

excepted from disclosure as confidential or otherwise nondisclosable under the APRA. 

I.C. § 5-14-3-3(a). 
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I have addressed the specific issue you have raised in Opinion of the Public 

Access Counselor 08-FC-98.  In that opinion, a complainant contended the City of Fort 

Wayne denied access to victim information in violation of the APRA.  My opinion 

regarding the issue was, in part, as follows:   

 

I.C. § 5-14-3-5(c) requires an agency to maintain a daily log or record that 

lists suspected crimes, accidents, and complaints.  Certain information is 

required to be maintained and made available for inspection and copying, 

including the name and age of any victim and a general description of any 

injuries.  Generally, the statute is straightforward and requires access to 

the listed information.   

 

But a mandatory exception to disclosure exists for patient medical records 

and charts created by a provider, unless the patient gives written consent 

under I.C. 16-29.  See I.C. § 5-14-3-4(a)(9).  Provider has the meaning set 

out in I.C. § 16-18-2-295(b), which includes, among others, an employer 

of a certified emergency medical technician, a certified emergency 

medical technician-basic advanced, a certified emergency medical 

technician-intermediate, or a certified paramedic.  Id.   

 

Former Public Access Counselor Karen Davis issued an advisory opinion 

regarding this same issue, whether the patient records created and 

maintained by a fire department may be disclosed, in an opinion issued 

January 18, 2005.  I agree with the opinion of Counselor Davis set out in 

that opinion, both on the issue of whether the department is a provider and 

whether the records are patient medical records and charts. . .While I do 

not necessarily agree with Ms. Taylor that all first responders are 

providers under the statute, it is my opinion the Fort Wayne Fire 

Department is a provider under I.C. § 16-18-2-295(b) because the 

Department is an employer of a certified medical technician or a certified 

paramedic and as such may not release patient medical records unless 

consent is provided pursuant to I.C. 16-29.   

 

While I.C. § 5-14-3-5 does require the daily log to contain certain 

information and requires an agency to make that information available for 

inspection and copying, I.C. § 5-14-3-5 is a statutory provision of general 

application.  Because I.C. § 5-14-3-4(a)(9) specifically excludes the 

records at issue from disclosure and declares those records confidential 

and because I.C. § 5-14-3-10 provides that knowing or intentional 

disclosure of confidential information is a Class A misdemeanor, it is my 

opinion the City may not disclose the patient medical records and charts. 

Opinion of the Public Access Counselor 08-FC-98.   

 

It is my opinion, based on the information presented, that the issue you raise is 

identical to the issue presented in Opinion 08-FC-98.  As such, it is my opinion that as a 

provider under I.C. § 16-18-2-295(b), the Department may not disclose information 
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contained in patient medical records the Department creates unless consent is provided 

pursuant to I.C. 16-29.    

 

Please do not hesitate to contact our office if we can be of further assistance.      

 

Best regards, 

 
       Heather Willis Neal 

       Public Access Counselor 


