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Dear Mr. Taylor: 

 

This advisory opinion is in response to your formal complaint alleging the Indiana 

Department of Child Services, Marion County Office (“DCS”) violated the Access to 

Public Records Act (“APRA”) (Ind. Code 5-14-3) by denying you access to records.  A 

copy of DCS’s response to the complaint is enclosed for your reference.  It is my opinion 

the DCS has not violated the APRA. 

 

BACKGROUND 

 

You allege that on March 2, 2009 you requested from DCS copies of investigation 

reports.  You allege DCS has denied you access to the records.  Your complaint was 

postmarked on March 20, and my office received it on March 24.   

 

DCS responded to the complaint by letter dated April 15 from Jennifer Hubartt, 

Director/Regional Manager for the Marion County local office.  DCS contends the office 

has provided the records to you on at least three previous occasions.  DCS sent the records 

to you again on April 13, with information declared confidential by I.C. 31-33-18 

redacted. 

 

ANALYSIS 

 

The public policy of the APRA states, "[p]roviding persons with information is an 

essential function of a representative government and an integral part of the routine duties 

of public officials and employees, whose duty it is to provide the information."  I.C. § 5-

14-3-1.  DCS is clearly a public agency for the purposes of the APRA.  I.C. § 5-14-3-

2(m).  Accordingly, any person has the right to inspect and copy the public records of 
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DCS during regular business hours unless the public records are excepted from disclosure 

as confidential or otherwise nondisclosable under the APRA. I.C. § 5-14-3-3(a).   

 

A request for records may be oral or written.  I.C. §§ 5-14-3-3(a), 5-14-3-9(c).  If 

the request is delivered by mail or facsimile and the agency does not respond to the 

request within seven days of receipt, the request is deemed denied.  I.C. § 5-14-3-9(b).   

 

A response could be an acknowledgement that the request has been received and 

information regarding how or when the agency intends to comply.  There are no 

prescribed timeframes when the records must be produced by a public agency.  A public 

agency is required to regulate any material interference with the regular discharge of the 

functions or duties of the public agency or public employees. I.C. § 5-14-3-7(a).  

However, section 7 does not operate to deny to any person the rights secured by section 3 

of the Access to Public Records Act.  I.C. § 5-14-3-7(c).  Former public access 

counselors and I have stated that records must be produced within a reasonable period of 

time, based on the facts and circumstances. 

 

I cannot ascertain whether DCS initially responded to your request within seven 

days of receipt of the request.  If it did, DCS has not violated the APRA.  If the first 

response was made outside of the seven days, the response by DCS was untimely.   

 

Regarding the substance of the request, DCS has again provided you copies of the 

records, which information declared confidential by I.C. 31-33-18 redacted.  The APRA 

provides that when records contain disclosable and nondisclosable information, the 

agency shall separate the disclosable information and make that available.  I.C. § 5-14-3-

6.  DCS has done that here by redacting information made confidential by I.C. 31-33-18 

and thereby nondisclosable pursuant to I.C. § 5-14-3-4(a).  

 

DCS contends it has provided you copies of the requested records on at least three 

previous occasions.  The APRA addresses multiple requests for copies of the same 

records:  

 

If: 

(1) a person is entitled to a copy of a public record under this chapter; and 

(2) the public agency which is in possession of the record has reasonable 

access to a machine capable of reproducing the record; the agency must 

provide at least one copy of the public record to the person . . . 

I.C. § 5-14-3-8(e), emphasis added. 

 

The APRA requires a public agency to provide one copy of a disclosable public 

record but does not require an agency to provide additional copies or to repeatedly 

provide copies of a particular record.  See I.C. § 5-14-3-8(e).  If DCS previously provided 

you with the records, the agency is under no obligation to continue to provide you 

additional copies of the same records.   
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CONCLUSION 

 

For the foregoing reasons, it is my opinion the DCS has not violated the APRA. 

 

Best regards, 

 
       Heather Willis Neal 

       Public Access Counselor 

 

Cc: Jennifer Hubartt, Indiana Department of Child Services, Marion County Office 


