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Dear Mr. Sobin: 

 

This advisory opinion is in response to your formal complaint alleging the 

Washington County Sheriff’s Department (“Department”) violated the Access to Public 

Records Act (“APRA”) (Ind. Code 5-14-3) by failing to respond to your request for 

records.  The Department’s response to the complaint is enclosed for your reference.  It is 

my opinion the Department did not violate the APRA by not responding to a request it 

did not receive. 

 

BACKGROUND 

 

 You allege that you submitted two requests for access to records, the latter of the 

two having been sent on November 14, 2008.  You allege the Department failed to 

respond to either request.  You requested priority status but did not allege any of the 

reasons for priority status listed in 62 IAC 1-1-3, so priority status was not granted.      

 

 The Department responded to the complaint by letter dated January 13, 2009 from 

attorney Thomas Scifres.  The Department contends the Sheriff recalls receiving only one 

request, which was “a couple of months ago to the best of his recollection.”  He does not 

recall receiving your November requests.  The Department further contends your 

complaint is untimely under I.C. § 5-14-5-8, basing the contention on the lack of a 

postmark associated with your complaint.   

 

 The Department contends the Sheriff could not respond to your request because 

the request was so vague the sheriff had insufficient information to respond.  The 

Department contends it maintains no document titled or reference to as “incident report.”  

The Department further contends that because the APRA only requires the agency to 

provide access to allow you to inspect and copy the records, the Department is not 

required to incur the cost associated with sending you copies of records.  The Department 
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contends that since you did not provide a postmarked envelope, postage prepaid, the 

Department was not required to send the records to you.   

 

 Finally, the Department contends the issue may be moot because the Sheriff, since 

receiving the complaint, has located an arrest report which may be responsive to your 

request.  The Department indicates it has now sent that record to you.   

 

 

ANALYSIS 

 

The public policy of the APRA states, "(p)roviding persons with information is an 

essential function of a representative government and an integral part of the routine duties 

of public officials and employees, whose duty it is to provide the information."  I.C. § 5-

14-3-1.  The Department is clearly a public agency for the purposes of the APRA.  I.C. § 

5-14-3-2.  Accordingly, any person has the right to inspect and copy the public records of 

the Department during regular business hours unless the public records are excepted from 

disclosure as confidential or otherwise nondisclosable under the APRA. I.C. § 5-14-3-

3(a).   

 

A request for records may be oral or written.  I.C. §§ 5-14-3-3(a), 5-14-3-9(c).  If 

the request is delivered by mail or facsimile and the agency does not respond to the 

request within seven days of receipt, the request is deemed denied.  I.C. § 5-14-3-9(b).   

 

The Department first contends your complaint is untimely.  I.C. § 5-14-5-8(a)(1) 

provides that a complaint based on an APRA denial must be not later than thirty days 

after the denial.  Further, I.C. § 5-14-5-8(b) provides that a complaint is filed on either the 

date it is received by my office or the date it is postmarked if my office receives it more 

than thirty days after the denial. 

 

Here, you contend you submitted the latter of the two requests on November 14, 

2008.  The November 14 request probably did not arrive at the Department the next day, 

November 15.  Assuming it did, though, the request would have been deemed denied on 

November 22.  Your complaint was received in my office on December 23 but was 

postmarked on December 16.  As such, the complaint is timely under the statute.       

 

The Department asserts the office has no record of having received your 

November requests.  If the Department did receive your requests, it would have a duty 

under the APRA to respond within seven days of receipt.  I.C. § 5-14-3-9(b).  While a 

public agency has a duty to respond to a written request for access to records within 

seven days of receipt of the request, an agency cannot respond to a request it did not 

receive.  Therefore, if the Department did not receive your request, it did not violate the 

APRA by not responding.         

 

While it is my opinion the Department did not violate the APRA because it did 

not receive your request, I am compelled to address two issues raised by the Department.  

First, the Department contends that because you did not identify with reasonable 
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particularity the record being requested (as required by I.C. § 5-14-3-3(a)), the 

Department “could not respond” to the request.  To the contrary, the APRA requires a 

public agency which receives a request for access to records to respond within the 

prescribed timeframes.  See I.C. § 5-14-3-9(b).  Here, an appropriate response would be 

that the Department has received your request but cannot locate any records responsive to 

the request because it is overly vague and does not identify with reasonable particularity 

the record being requested.   

 

Second, the Department contends it is not required to provide you with copies of 

records at its expense.  Further, the Department contends that because you did not send a 

postmarked, prepaid envelope, it was not required to send you records.  The APRA 

provides that an agency must provide copies of records if the agency has reasonable 

access to a machine capable of reproducing the records if the person is entitled to a copy 

of the record.  See I.C. § 5-14-3-8(e).  The agency may charge a copy fee that conforms 

to I.C. § 5-14-3-8 and may charge the fee in advance of providing the copies.  See I.C. § 

5-14-3-8(e).  The APRA is silent on the issue of postage costs, so this office generally 

advises that the agency may charge the actual cost of postage in addition to the approved 

copy costs.  In my opinion, it would be appropriate for the Department to respond to the 

request within the timeframe set out in I.C. § 5-14-3-9 and in that response indicate the 

copy and postage costs.  Upon receipt of that fee, the Department should then send the 

copies.     

  

CONCLUSION 

 

For the foregoing reasons, it is my opinion the Department did not violate the 

APRA by not responding to a request it did not receive. 

 

Best regards, 

 
       Heather Willis Neal 

       Public Access Counselor 

 

Cc: Thomas Scifres 

 Sheriff Claude Combs 
 


