
February 20, 2003

 
 
Mr. Tim Putnam 
123 Kent Street 
South Bend, IN 46637 
 
 
 
Re: Advisory Opinion 03-FC-5; Alleged Violations of the Indiana Open Door Law during an Executive 

Session by the Town of Roseland.
 
 
Dear Mr. Putnam: 
 
      You filed a formal complaint with this office concerning the legality of an executive session called 
by the Town of Roseland ("Town," "Town Council" and "Water/Sewer Committee) on January 25, 
2003. Specifically, you have asked whether action taken during that executive session was permissible 
under the Indiana Open Door Law, Indiana Code 5-14-1.5-1 et. seq. (ODL.) Your complaint was 
received on February 10, 2003. Ms. Margaret M. Jones, attorney for the Town, filed a written response 
on February 10th and a copy of that response is enclosed for your reference. For the following reasons, it 
is my opinion that the Town did not violate the ODL. 
 
 

BACKGROUND
 
 
     According to your complaint, during its regular meeting on January 9, 2003, the Town Council 
scheduled an executive session to be held January 25th with the Water/Sewer Committee to discuss 
litigation pertaining to a water/sewer lawsuit. The memoranda for the meeting states that the meeting 
started at 11:30 am instead of the scheduled meeting time of 10:00 am and that the Town Council 
consulted with Ms. Jones on a question about the town clerk-treasurer. Ms. Jones' bill to the Town 
indicates that on that date, she met with the Town Council about the Hayes Tower. You believe neither 
of these two discussions was appropriate because they did not pertain to "pending litigation" against the 
Town and that the meeting was scheduled to discuss the water/sewer lawsuit only. You then filed your 
formal complaint with this Office. 
 
     In response to your complaint, Ms. Jones responded that she had informed the Town Council that she 
could not attend their January 25th executive session because she has a conflict concerning the water/
sewer lawsuit. The Town Council president, however, asked her to speak to him prior to the 
commencement of the executive session. When she arrived, the Town Council President, Mr. Shields, 
and member Ms. Paul were present. She indicated that Mr. Snyder, a member of the Water/Sewer 
Committee may have also been present at that time as well. Mr. Shields asked Ms. Jones how they 



should proceed since the Town Clerk-Treasurer was not present. Ms. Jones advised Mr. Shields and Ms. 
Paul how to proceed with the meeting and how to deal with similar situations in the future. 
 
     After Ms. Jones provided the above-stated advice, she was asked another question about potential 
litigation regarding the Hayes Tower. She did not anticipate this question but since the notice stated that 
the meeting was being held under the exception for the "initiation of litigation" as well as pending 
litigation, then this was not inappropriate to discuss in that executive session. In conclusion, Ms. Jones 
stated that it is her position that the issues raised in your formal complaint do not address any of the 
public access issues "envisioned by the drafters of the Open Door Law." 
 
 

ANALYSIS
 
 
      The intent and purpose of the Open Door Law is that the "official action of public agencies be 
conducted and taken openly, unless otherwise expressly permitted by statute, in order that the people 
may be fully informed." Ind. Code §5-14-1.5-1. The provisions are to be "liberally construed with the 
view of carrying out its policy." Id.  
 
     A "meeting" is a gathering of the majority of the members of a governing body, or in this case a 
meeting involving two (2) governing bodies, the Town Council and Water/Sewer Committee, who met 
for the purpose of "taking official action on public business" on January 25, 2003. Ind. Code §5-14-1.5-2
(c). Indiana Code section 5-14-1.5-3 provides that "all meetings of the governing bodies of public 
agencies must be open at all times." There are, however, exceptions to this general rule of openness, 
which are known as "executive sessions." Ind. Code §5-14-1.5-6.1.  
 
     An executive session is defined as "a meeting from which the public is excluded, except the 
governing body may admit those persons necessary to carry out its purpose." Ind. Code §5-14-1.5-2(f). 
An executive session, therefore, constitutes an exception to the general rule granting a right of public 
access to meetings of governing bodies of public agencies. "Any exceptions to the statute must be 
strictly construed . . . (t)hus, all doubts must be resolved in favor of requiring a public meeting and all 
exceptions to the rule requiring open meetings must be narrowly construed." Evansville Courier v. 
Willner, 553 N.E.2d 1386, 1388 (Ind. App. 1990), vacated in part and adopted in part, 563 N.E.2d 1269 
(Ind. 1990). The governing body of a public agency bears the burden of showing that its gathering is an 
executive session within one of several strict statutory exceptions.  
 
     One of the exceptions to hold an executive session is "(f)or discussion of strategy with respect to 
initiation of litigation or litigation that is either pending or threatened specifically in writing." Ind. Code 
§5-14-1.5-6(b)(2)(B). The notice of the January 25th meeting indicates that this was the basis for the 
executive session. The issues raised by your complaint are whether the discussions during this executive 
session with Ms. Jones about the absence of the clerk-treasurer and the Hayes Tower issue, which are 
not "pending litigation," violated the ODL.  
 
Discussion regarding Clerk-Treasurer  
 



     According to your complaint and Ms. Jones' response, there was a discussion that involved a majority 
of the Town Council and purportedly a majority of the Water/Sewer Committee 1 concerning the fact 
that the Town Clerk-Treasurer was not present for the executive session. Town Council President 
Shields asked Ms. Jones to arrive before the commencement of the executive session so that he could 
ask her how they should proceed. While the original intent may have been a one-on-one discussion 
between Ms. Jones and Town Council President Shields, it appears that a majority of the members of the 
Town Council were present for this discussion and possibly a majority of the Water/Sewer Committee as 
well.  
 
 
     As noted above, a meeting is defined as a gathering of the majority of the members of a governing 
body. Ind. Code §5-14-1.5-2(c). Governing bodies must post notice of their meetings, whether these 
meetings are executive sessions or public meetings under Indiana Code section 5-14-1.5-5. Clearly, the 
Town had posted notice of the executive session to be held on January 25th. The stated purpose for this 
executive session, however, was for the discussion of strategy with respect to the initiation of litigation 
or pending litigation, not how to deal with the absence of the clerk-treasurer. 
 
     Town councils do have one other option for meeting under the ODL. Under Indiana Code section 5-
14-1.5-5(f)(2), a town council, as the executive for the town, may hold administrative function meetings 
without posting notice, but these meetings are to be open to the public. At such meetings, a town council 
may receive information or recommendations to carry out administrative functions, carry out 
administrative functions or confer with staff members on matters relating to internal management of the 
town. Ind. Code §5-14-1.5-5(f)(2). The discussion held, concerning how to deal with the absence of the 
clerk-treasurer, who would draft the meeting memoranda and how to deal with this in the future 
certainly appear to be an administrative function. Further, the fact that the Town Council President asked 
Ms. Jones to attend prior to the commencement of the executive session to discuss this issue indicates 
that his intention was not to deal with this as part of that executive session. It is my opinion that the 
discussion held concerning the absence of the clerk-treasurer and how to deal with it was an 
administrative function meeting for which no notice was required, and should have been open for any 
member of the public to attend.2   Consequently, it was not a violation of the ODL for the Town Council 
to conduct this administrative function meeting prior to their scheduled executive session. 3 
 
 
Discussion regarding Hayes Tower  
 
     You have also complained there was a violation of the ODL when the Town Council discussed the 
Hayes Tower issue with Ms. Jones, purportedly as part of their January 25th executive session. The 
notice of the executive session indicated that that meeting was being held under Indiana Code section 5-
14-1.5-6.1(b)(2)(B), for the discussion of strategy regarding the initiation of litigation or litigation that is 
pending or that has been threatened in writing. You point out that the Town Council, during its regular 
meeting on January 9th, stated that they would meet in executive session to discuss the water/sewer 
lawsuit only. Nothing in the ODL prohibits a governing body from dealing with other issues that fall 
within the stated executive session exception, so long as proper notice of the executive session was 
provided. 4  



 
     In this case, the Town did provide notice that it would meet in executive session under a valid 
statutory exception under the ODL. If the Hayes Tower issue concerned the possible initiation of 
litigation, it is my opinion that the Town Council could discuss this in the executive session scheduled 
for January 25, 2003. Therefore, it was not a violation of the ODL for the possible initiation of litigation 
concerning the Hayes Tower to be discussed during that executive session. 
 
 

CONCLUSION
 
 
     It is my opinion that the Town of Roseland did not violate the ODL during its January 25, 2003 
executive session by discussing an administrative function issue or the possibility of the initiation of 
litigation at that meeting. 

 

 
 
Sincerely, 
 
Anne Mullin O'Connor 
 
 

Enclosure 
cc:  Ms. Margaret M. Jones, Attorney 
      Town of Roseland  
 

1  It is not clear to me from the information provided how many people are on the Water/Sewer 
Committee. From past contacts to this Office, I know that Ms. Paul and Mr. Snyder are members of the 
Committee, and I have assumed for the purpose of this Opinion that they constitute a majority of the 
Committee.  
 
2  I understand that since this took place on a Saturday and prior to an executive session that was not 
open to the public, it is unlikely that there were any members of the public present. The Town Council 
should be aware that any administrative function meetings held in the future are open to the public even 
though no notice must be provided under Indiana Code section 5-14-1.5-5.  
 
3  I realize that the executive session was scheduled to begin at 10:00 am, and that the meeting 
memoranda indicate that it did not begin until 11:30 am. There was no explanation provided for this in 
the Town's response to your complaint.  
 
4  A governing body could, by policy or resolution for example, limit the topics in their executive 
sessions, but there has been no indication from your complaint or Ms. Jones' response that the Town of 
Roseland has done so.  
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