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Jackson County Commissioners 

 

Dear Mr. Bradley,  

 

This advisory opinion is in response to your formal complaint alleging the Jackson 

County Commissioners (“Commissioners”) violated the Open Door Law (ODL), Ind. 

Code § 5-14-3-1 et. seq. The Commissioners have not responded to your complaint 

despite an invitation to do so on February 19, 2014. Pursuant to Ind. Code § 5-14-5-10, I 

issue the following opinion to your formal complaint received by the Office of the Public 

Access Counselor on February 17, 2014.  

 

BACKGROUND 

 

Your complaint dated February 17, 2014, alleges the Jackson County Commissioners 

violated the Open Door Law by discussing a draft ordinance not included on the 

meeting’s agenda.  

 

You allege the Commissioners were to hold a meeting on February 4, 2014. In order to 

facilitate public comment during the meeting, the Commissioners required individuals to 

arrange to be placed on the meeting’s agenda. Four individuals did so and were placed on 

the agenda. Additionally, there is no specific agenda item announcing any discussion or 

action regarding the ordinance other than the four individuals listed to speak. As the 

County was experiencing inclement weather, the four individuals did not attend the 

meeting. Despite the ordinance not appearing on the agenda, the discussion of the 

ordinance took place. It is your contention the discussion of the ordinance should not 

have taken place, because it was not officially placed on the agenda as a discussion item.  

 

 

 

 



 

 

ANALYSIS 

 

It is the intent of the Open Door Law (ODL) the official action of public agencies be 

conducted and taken openly, unless otherwise expressly provided by statute, in order that 

the people may be fully informed. See Ind. Code § 5-14-1.5-1. Accordingly, except as 

provided in section 6.1 of the ODL, all meetings of the governing bodies of public 

agencies must be open at all times for the purpose of permitting members of the public to 

observe and record them. See Ind. Code § 5-14-1.5-3(a). 

 

I have held in the past the protocol and procedures of local government meetings are not 

under the purview of the Public Access Counselors Office. How a public agency runs its 

meetings is up to the agency as long as it meets the requirements of notice and openness. 

As such, Indiana law only requires public meetings be open; it does not require the public 

be given the opportunity to speak. See Opinion of the Public Access Counselor 08-FC-

149, citing Brademas v. South Bend Cmty. Sch. Corp., 783 N.E.2d 745, 751 (Ind. Ct. 

App. 2003), trans. denied, 2003. I encourage public agencies to solicit public input and to 

structure the comment forum in an orderly and efficient way, but there is no requirement 

as to how this is effectuated.  

 

You further suggest the Commissioners misrepresented the purpose of the meeting by not 

placing the discussion of the ordinance on the agenda. Consider the language of this 

Opinion from 2013:  

 

Nothing in the ODL requires a public agency utilizing an agenda to hold 

strictly to that agenda during the open meeting. I have held in the past (See 

Op. of the Public Access Counselor 13-FC-256), agendas are an important 

part of notifying interested members of the public of discussion items, but 

the very nature of open meetings often requires a departure from 

scheduled deliberations. Particularly when soliciting comments or input 

from the public, discussions can take any number of divergent turns.  

The legislature has crafted Ind. Code § 5-14-1.5-4(a) to require only those 

agencies regularly utilizing agendas to post one. In fact, if the [public 

agency] did not regularly use one, then they would not have to post one at 

all. Public agencies who post agendas are extending a courtesy to 

interested parties as to what may or may not be discussed during the open 

meeting. 

 

I wrote this to place both agencies and the public on notice that agendas are a worthwhile 

endeavor, but its purpose is not to strictly bind an agency to the items listed on the 

schedule. In fact, if the discussion topic is of such a nature to generate an extraordinary 

amount of public interest, it should be posted on the agenda and, if it is not, to table those 

discussions until a later date. This is especially true when a vote is involved. There have 

been instances when a public agency will pull a “bait and switch” by advertising a non-

divisive issue on an agenda and then switching gears during the meeting and voting on a 

controversial topic. This is done in order that the audience will not consist of members of 

the public who are outspoken on the contentious issue.  



 

 

 

I do not find the current case to be one of those instances. The agenda clearly listed the 

ordinance as a public input topic. This puts all who read it on notice the issue may be 

discussed. Additionally, you state a vote was not taken on the ordinance during the 

meeting; only deliberations took place. The meeting was open and the public was allowed 

to observe and/or record. There have been no allegations of notice deficiencies. I also 

cannot conclude the agenda or the discussion was meant to mislead the public. Therefore, 

the Commissioners did not violate the Open Door Law.  

 

As an interesting side note, you do mention the February 4, 2014 meeting took place in 

inclement weather. I have fielded several calls during the winter when the weather was 

particularly inclement asking if a meeting should be rescheduled or if it should resume as 

advertised. My advice to public agencies from an open access position is, when faced 

with inclement weather, to only hold meetings critical to the ongoing operations of the 

agency. If it can be rescheduled at a later date when the public has a greater ability to 

attend, it should be. This is especially true when travel advisories are in effect. Votes and 

final actions should also be delayed in those circumstances if it is practicable to do so. I 

have no evidence before me; however, to suggest the Commissioners were harming 

public access and transparency by holding the February 4, 2014 meeting.  

 

 

CONCLUSION 

 

For the foregoing reasons, it is the Opinion of the Public Access Counselor the Jackson 

County Commissioners did not violate the Open Door Law.  

 

 

 

Regards,  

 

 
Luke H. Britt 

Public Access Counselor 

 


