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Dear Ms. Perry,  

 

This advisory opinion is in response to your formal complaint alleging the Mooresville 

Redevelopment Commission (“Commission”) violated the Open Door Law (ODL), Ind. 

Code § 5-14-3-1 et. seq. The Commission has responded to your complaint via Mr. 

Timothy C. Currens, Esq. His response is enclosed for your review. Pursuant to Ind. 

Code § 5-14-5-10, I issue the following opinion to your formal complaint received by the 

Office of the Public Access Counselor on September 9, 2014.  

 

BACKGROUND 

 

Your complaint dated September 9, 2014, alleges the Mooresville Redevelopment 

Commission held a meeting after posting improper notice in violation of Ind. Code § 5-

14-1.5 et. al. 

 

On September 4, 2014, the Commission conducted a public meeting to discuss a bond 

appropriation. This meeting was preceded by an executive session. Several notices were 

published in the local paper; however, it appears some of the notices failed to state the 

date and/or time of the executive session.   

 

ANALYSIS 

 

It is the intent of the Open Door Law (ODL) the official action of public agencies be 

conducted and taken openly, unless otherwise expressly provided by statute, in order that 

the people may be fully informed. See Ind. Code § 5-14-1.5-1. Accordingly, except as 

provided in section 6.1 of the ODL, all meetings of the governing bodies of public 

agencies must be open at all times for the purpose of permitting members of the public to 

observe and record them. See Ind. Code § 5-14-1.5-3(a). 

Bond appropriation public hearings are one of the unique instances when public agencies 



 

 

are required to go above and beyond the notice requirements of the Open Door Law. In 

addition to posting ODL notices, the agency is also required to publish notice in the local 

newspaper. See Ind. Code § 5-3-1-2 et. al. It appears the notices were properly provided 

to the local newspaper for publication. The issue here seems to be the manner in which 

they were published.  

 

In the reporting copy of the newspaper section, the notices were editorialized and missing 

some information. However, in the public notices portion of the paper, the meeting 

notices were published in their entirety. This satisfies the notices requirements of Ind. 

Code § 5-14-1.5-3(a). The paper may report on an event in any manner they see fit. Only 

the meeting notices portion must be posted in a manner consistent with the State Board of 

Accounts regulation.  

 

As for traditional notice, it appears actual physical notice was posted at the location of the 

meeting and included all the necessary elements. This also satisfies the requirements 

found at Ind. Code § 5-14-1.5-5(b): 

 

Public notice shall be given by the governing body of a public 

agency as follows: 

(1) The governing body of a public agency shall give public 

notice by posting a copy of the notice at the principal office of 

the public agency holding the meeting or, if no such office 

exists, at the building where the meeting is to be held. 

 

The Open Door Law and the State Board of Accounts notice requirements have been met 

by the Commission.  

 

In regard to executive session, notice by publication is not necessary although it must 

meet the 48-hour notice requirement and give the time and date of the meeting. It does 

appear that the public hearing agenda indicates the meeting was held “immediately 

following executive session”. If this language was substituted for the actual date and time 

of the meeting in the executive session notice, this would be improper. This was not the 

case, however. The actual executive session notice properly indicated the commencement 

of the meeting was to occur at 6:30 p.m. It is my understanding this happened. Although 

the agenda creates some confusion, the Commission has acted in substantial compliance 

with the law and the public has not been misled.  

 

CONCLUSION 

 

For the foregoing reasons, it is the Opinion of the Public Access Counselor that the 

Mooresville Redevelopment Commission has not violated the Open Door Law.  

 

 

 

Regards,  

 



 

 

 
Luke H. Britt 

Public Access Counselor 

 

Cc: Mr. Timothy C. Currens, Esq. 


