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Re: Formal Complaint 13-FC-209; Alleged Violation of the Open Door Law by 

the Crawford County School Board 

 

Dear Mr. Spackler: 

 

This advisory opinion is in response to your formal complaint alleging the 

Crawford County School Board (“Board”) violated the Open Door Law (“ODL”), Ind. 

Code § 5-14-1.5-1 et seq.  Marcus M. Bugher IV, Attorney, responded in writing to your 

formal complaint.  His response is enclosed for your reference. 

 

BACKGROUND 

 

 You allege that the Board held an unpublicized meeting on July 8, 2013, where 

school business and personnel issues were discussed and acted upon.  You allege that 

four members of the Board were present at the meeting, along with three school 

administrators.   

 

 In response to your formal complaint, Mr. Bugher advised that in light of the 

vague nature of your formal complaint, it was his belief that you allege that the Board 

violated the ODL on July 8, 2013 when four members of the Board and various 

administrative personnel were present at the high school outside a regular scheduled 

meeting and discussed the student scheduling process.  The Board denies that a violation 

of the ODL occurred.   

 

 The Board is comprised of seven (7) members.  On July 8, 2013, a meeting 

involving Board members and the high school principal had been scheduled at the high 

school (“Hammond gathering”).  Specifically, Kelly Hammond, Board member, had 

inquired about the procedures involved in student scheduling.  On July 8, 2013, Mr. 

Hammond and Dennis Talley, also a member of the Board, met with the high school 

principal and assistant principal to discuss the issue.  In addition to the Hammond 

gathering, Superintendent Dr. Mark Eastridge and two Board members, Traci Kerns and 

Shawn Scott, were present for a meeting at the Superintendent’s Office with 

approximately ten (10) members of the teacher bargaining team (“Eastridge gathering”).  



This meeting was convened for the specific purpose of conducting negotiations related to 

the Master Teacher Contract.   

 

 At the conclusion of the Eastridge gathering, Dr. Eastridge, Board members Kerns 

and Scott went to lunch.  Upon finishing lunch, Dr. Eastridge asked if Board members 

Kerns and Scott would be interested in learning about the procedures involved in student 

scheduling.  After agreeing that they would, the parties went to the high school to hear 

the information presented by the high school principal at the Hammond gathering.  Upon 

arrival, four members of the Board were present at the Hammond gathering.  Despite a 

majority being present, Mr. Bugher provides that this would not be a meeting under the 

ODL as it was a chance gathering not intended to avoid the ODL; the Board members did 

not engage in deliberations, make recommendations, establish policy, make decisions, or 

take final action; and the meeting was intended to act as an orientation of the members of 

the School Board, which exempts the gathering from being considered a “meeting” under 

the ODL.   

 

ANALYSIS 

 

It is the intent of the ODL that the official action of public agencies be conducted 

and taken openly, unless otherwise expressly provided by statute, in order that the people 

may be fully informed. See I.C. § 5-14-1.5-1. Accordingly, except as provided in section 

6.1 of the ODL, all meetings of the governing bodies of public agencies must be open at 

all times for the purpose of permitting members of the public to observe and record them. 

See I.C. § 5-14-1.5-3(a). 

 

A “meeting” is a gathering of a majority of the governing body of a public agency 

for the purpose of taking official action on public business.  See I.C. § 5-14-1.5-2(c).  

“Official action” means to receive information, deliberate, make recommendations, 

establish policy, make decisions, or take final action.  See I.C. § 5-14-1.5-2(d). “Public 

business” means any function upon which the public agency is empowered or authorized 

to take official action.  See I.C. § 5-14.1.5-2(e).  However, a “meeting” does not include a 

social or chance gathering not intended to avoid the requirements of the ODL or an 

orientation of members of the governing body on their role and responsibilities as public 

officials, but not for any other official action.  See I.C. § 5-14-3-2(c)(1), (6).   

 

The  ODL requires that public notice of the date, time, and place of any meetings, 

executive sessions, or of any rescheduled or reconvened meeting, shall be given at least 

forty-eight hours (excluding Saturdays, Sundays, and legal holidays) before the meeting. 

See I.C. § 5-14-1.5-5(a). The notice must be posted at the principal office of the agency, 

or if not such office exists, at the place where the meeting is held.  See IC § 5-14-1.5-

5(b)(1).  While the governing body is required to provide notice to news media who have 

requested notice, generally nothing requires the governing body to publish the notice in a 

newspaper.  See I.C. § 5-14-1.5-5(b)(2).   

 

The basis of your formal complaint is that there a majority of the Board met on 

July 8, 2013 to discuss and act on “school business and personnel.” As an initial matter, it 



 

 

is my opinion that the Eastridge gathering would not be considered a meeting under the 

ODL, as a majority of the Board was not present.  As to the Hammond gathering, the 

gathering originally consisted of two Board members and certain school administrative 

personnel to discuss the School’s scheduling process.  Later on, two other members of the 

Board decided to join the gathering.  At that point, a majority of the Board was present.  

As noted supra, “official action” is defined, in part, as receiving information and thus the 

Board took “official action” by attending a presentation regarding school scheduling, in 

that it received information on the topic.  There is no dispute that the topic of school 

scheduling would be considered “public business.”  Once a majority of the Board was 

present and receiving information on a matter of public business, the Board was 

conducting a “meeting” under the ODL that required, amongst other things, that notice be 

provided.  The question remains whether an exception to the definition of “meeting” is 

applicable to the facts presented.   

 

A “meeting” does not include a social or chance gathering not intended to avoid 

the requirements of the ODL or an orientation of members of the governing body on their 

role and responsibilities as public officials, but not for any other official action.  See I.C. 

§ 5-14-3-2(c)(1), (6).  Mr. Burgher maintains that even if it can be found that the  Board 

held a “meeting” under the ODL, the meeting was exempt as a chance gathering or 

alternatively, as a orientation of Board members as to their roles and responsibilities as 

public officials.   

 

The Public Access Counselor is not a finder of fact.  Advisory opinions are issued 

based upon the facts presented. If the facts are in dispute, the public access counselor 

opines based on both potential outcomes. See Opinion of the Public Access Counselor 11-

FC-80.  As to the chance gathering exception, factual issues remain as to whether Board 

members Kerns and Scott were aware that two other members of the Board were already 

present at the Hammond gathering prior to accepting Dr. Eastridge’s invitation to attend 

and whether there was a collective intent by a majority of the members of the Board to 

attend the Hammond gathering.  If Board members Kerns and Scott were not aware of the 

other member’s presence or alternatively, if there was no collective intent by the Board to 

attend the Hammond gathering, I believe that the chance exception would be applicable.  

Further, it should be noted that no decisions were made by the Board at the Hammond 

gathering, as school administrative officials are solely responsible for making decisions 

regarding student scheduling.  The Hammond gathering was being conducted for 

informational purposes only.  Even if chance exception was not applicable, I believe that 

it is evident that the Board had no intention of violating the ODL.   

 

I do not believe that the orientation exception would be applicable to the 

Hammond gathering.  The gathering was conducted to provide information to the Board 

regarding the scheduling process.  By the Board’s own admission, it has no authority to 

make decisions regarding the scheduling process; school administrative officials retain 

such powers.  I do not believe the Board has met its burden to demonstrate a plausible 

connection between the individual Board members’ roles and responsibilities and the 

school scheduling process, especially in light of the Board’s lack of authority regarding 



this issue.  As such, I do not believe the Board can cite to the orientation exception in 

regards to the Hammond gathering.  

 

CONCLUSION 

 

Based on the foregoing, it is my opinion that the Eastridge gathering was not 

considered to be a “meeting” under the ODL.  It is my opinion that a “meeting” was 

conducted by the Board when a majority of the body was present at the Hammond 

gathering, and “official action” was taken by the body in receiving information from 

school administrative staff.  It is my opinion that the chance gathering exception could be 

applicable, depending in part on the intent of the Board members that joined the 

gathering after it had commenced and whether the Board collectively intended to attend 

the Hammond gathering.  Even if it can be found that the chance gathering exception 

would not be applicable, I do not believe that the Board intentionally violated the ODL 

based on the incident described.  Lastly, I do not believe that the orientation exception is 

applicable to the facts presented.   

 

Best regards, 

         
Joseph B. Hoage 

Public Access Counselor 

 

cc:   Marcus M. Burgher IV 

 


