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Re: Formal Complaint 13-FC-167; Alleged Violation of the Access to 

Public Records Act and the Open Door Law by the Bedford Public Library  

 

Dear Mr. Shaw:  

 

This advisory opinion is in response to your formal complaint alleging the 

Bedford Public Library (“Library”) violated the Access to Public Records Act (“APRA”), 

Ind. Code § 5-14-3-1 et seq. and the Open Door Law (“ODL”), I.C. 5-14-1.5 et seq.  

Susan Miller, Director, responded in writing to your formal complaint.  Her response is 

enclosed for your reference. 

 

BACKGROUND 

  

In your formal complaint you allege that the Library failed to provide all records 

responsive to your request regarding those persons who have been issued No Trespass 

Orders from the Library and that the Library has failed to provide you with corrected 

minutes from its March 2013 meeting.   

  

 In response to your formal complaint, Ms. Miller advised that you have been sent 

a corrected draft copy of the minutes from the March 2013 Library Board meeting.  The 

Library did not charge you a fee for producing the corrected draft minutes.  Ms. Miller 

advised that it will produce all records responsive to your request for any current 

Trespass Orders upon receipt of the respective fees, to which you were advised of on 

May 2, 2013.  Ms. Miller provided that despite the current No Trespass Order that 

prohibits you from being on Library grounds, you will be allowed to attend the May 2013 

Library Board meeting.  Any person that wishes to address the Library Board at its public 

meetings is limited to a five-minute presentation. Lastly, your request for a copy of the 

May 29, 2013 Board meeting minutes was provided on June 10, 2013.    

 

ANALYSIS 

 

The public policy of the APRA states that “(p)roviding persons with information 

is an essential function of a representative government and an integral part of the routine 



duties of public officials and employees, whose duty it is to provide the information.” See 

I.C. § 5-14-3-1. The Library is a public agency for the purposes of the APRA. See I.C. § 

5-14-3-2. Accordingly, any person has the right to inspect and copy the Library’s public 

records during regular business hours unless the records are excepted from disclosure as 

confidential or otherwise nondisclosable under the APRA. See I.C. § 5-14- 3-3(a).  

 

A request for records may be oral or written. See I.C. § 5-14-3-3(a); § 5-14-3-9(c). 

If the request is delivered in person and the agency does not respond within 24 hours, the 

request is deemed denied. See I.C. § 5-14-3-9(a). If the request is delivered by mail or 

facsimile and the agency does not respond to the request within seven (7) days of receipt, 

the request is deemed denied. See I.C. § 5-14-3-9(b). A response from the public agency 

could be an acknowledgement that the request has been received and include information 

regarding how or when the agency intends to comply.  Pursuant to section 9 of the 

APRA, when a request is made in writing and the agency denies the request, the agency 

must deny the request in writing and include a statement of the specific exemption or 

exemptions authorizing the withholding of all or part of the record and the name and title 

or position of the person responsible for the denial.  See I.C. § 5-14-3-9(c).   

 

As to your request for meeting minutes, the ODL requires that governing bodies 

keep memoranda for all meetings that are conducted.  The ODL does not require that a 

governing body keep minutes; however if kept, minutes of a meeting must be open for 

inspection and copying under the APRA.  See I.C. § 5-14-1.5-4(c).  As for memoranda, 

the ODL specifically provides that the following shall be kept: 

 

(1) The date, time, and place of the meeting. 

(2) The members of the governing body recorded as either 

present or absent. 

(3) The general substance of all matters proposed, 

discussed, or decided. 

(4) A record of all votes taken, by individual members if 

there is a roll call. 

(5) Any additional information required under I.C. § 5-1.5-

2-2.4.    I.C. § 5-14-1.5-4(b).  

 

The memoranda are to be available within a reasonable period of time after the meeting 

for the purpose of informing the public of the governing body’s proceedings.  See I.C. § 

5-14-1.5-4(c).  As to “draft” minutes or memoranda, meeting minutes in draft or 

unapproved form are subject to inspection and copying in response to a request under the 

APRA.  See Opinion of the Public Access Counselor 98-FC-8 at 1 (“Once created, draft 

or proposed minutes are public records and nondisclosure must be based upon one of the 

exceptions outlined in the APRA.”); See also Opinions of the Public Access Counselor 

01-FC-65; 05-FC-23; 10-FC-264.  If the governing body is concerned about releasing 

the minutes in draft form, it could include a disclaimer on any copies noting that the 

minutes are not yet approved and subject to revision.  See Opinions of the Public Access 

Counselor 01-FC-65 and 10-FC-264.  It is my opinion that the Library would be required 

to provide draft copies of its meeting minutes upon their creation in response to your 



 

 

request and may not wait until the minutes are approved at the subsequent meeting prior 

to the minutes being disclosed.  Here, the Library has provided a draft copy, at no charge, 

of its March 2013 amended meeting minutes.  Further, in response to your request for the 

Library Board’s May 2013 meeting minutes, that you submitted on May 29, 2013, a copy 

of the minutes was provided upon receipt of the respective fees on June 10, 2013.  As 

such, it is my opinion that the Library has complied with the requirements of the APRA 

in response to your request for copies and draft copies of the Library Board’s meeting 

minutes.   

 

“[T]he APRA governs access to the public records of a public agency that exist; 

the failure to produce public records that do not exist or are not maintained by the public 

agency is not a denial under the APRA.” Opinion of the Public Access Counselor 01-FC-

61; see also Opinion of the Public Access Counselor 08-FC-113 (“If the records do not 

exist, certainly the [agency] could not be required to produce a copy….”). Moreover, the 

APRA does not require a public agency to create a new record in order to satisfy a public 

records request.  The Library would not violate the APRA by failing to provide a record 

that it is not otherwise legally required to maintain.   

 

For public agencies that are not state agencies, the fiscal body of the public 

agency, or the governing body, if there is no fiscal body, shall establish a fee schedule for 

the certification or copying of documents. See I.C. § 5-14-3-8(d). The fee for copying 

documents may not exceed the greater of ten cents ($0.10) per page for copies that are 

not color copies or twenty-five cents ($0.25) for color copies or the actual cost of to the 

agency of copying the document. See I.C. § 5-14-3-8(d). Actual cost means the cost of 

paper and the per-page cost for use of copying or facsimile equipment and does not 

include labor costs or overhead costs. Id. A fee established under this subsection must be 

uniform throughout the public agency and uniform to all purchasers. Id. A public agency 

may require that payment for copying costs be made in advance.   The Library would not 

violate the APRA by requiring the receipt of fees prior to making a disclosure of records 

in response to your request. 

 

 As addressed in your previous formal complaint against the Library, you have 

been issued a No Trespass Order that prevents you from being on the Library’s premises.  

See Opinion of the Public Access Counselor 13-FC-133.  The Library Board conducts its 

public meetings at the Library.  Our office has addressed the intersection of the ODL and 

a Trespass Order that prevents an individual from attending a meeting of the governing 

body.  See Opinions of the Public Access Counselor 05-FC-24; 09-INF-27; 11-FC-94.  It 

is not appropriate for our office to opine as to the validity of verbal or written no trespass 

orders, assuming that those orders are not issued solely to deprive certain individuals 

from attending otherwise public meetings without a reasonable basis for such deprivation.  

Id.  “ . . . the Open Door Law is not at issue here, where your inability to observe the 

meeting was not due to the meeting being closed to the public or limited in some way so 

that the public in general could not hear or observe the meeting.”  See Opinion of the 

Public Access Counselor 05-FC-24.  Here, the Library has advised that it would allow 

you to attend the May 2013 Library Board meeting, despite the presence of the No 

Trespass Order.  The Library further informed you of its policy in regards to the receipt 



of public comment at its Board meetings.  The policy provides that individual public 

comment is limited to five minutes.  Indiana law only requires that public meetings be 

open; it does not require that the public be given the opportunity to speak. See Opinion of 

the Public Access Counselor 08- FC-149, citing Brademas v. South Bend Cmty. Sch. 

Corp., 783 N.E.2d 745, 751 (Ind. Ct. App. 2003), trans. denied, 2003; see also I.C. § 5-

14-1.5-3 (“All meetings of the governing bodies of public agencies must be open at all 

times for the purpose of permitting members of the public to observe and record them.”). 

“Indiana law does require a governing body to allow public testimony in certain instances 

(e.g. a hearing on a proposed budget), but as a general rule the ODL does not guarantee 

the right to speak at a meeting.” See Opinions of the Public Access Counselor 08-FC-149 

and 10-FC-240. It is my opinion that the Library has not violated the ODL.    

 

CONCLUSION 

 

Based on the foregoing reasons, it is my opinion that the Library has not violated 

the APRA in response to your request for minutes, draft minutes, or records related to 

any No Trespass Orders that would prohibit an individual from being on the Library’s 

premises.  Further, it is my opinion that the Library would not violate the APRA by 

requiring that all copy fees be paid prior to the disclosure of records responsive to your 

request.  Lastly, it is my opinion that the Library Board has not violated the ODL in 

regards to the receipt of public comment at its meetings.   

 

Best regards, 

 

 
 

Joseph B. Hoage 

Public Access Counselor 

 

cc: Susan Miller 


