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the Greene County Board of Commissioners   

 

Dear Mr. Johnson: 

 

This advisory opinion is in response to your formal complaint alleging the Greene 

County Board of Commissioners (“Board”) violated the Open Door Law (“ODL”), Ind. 

Code § 5-14-1.5-1 et seq.  Marilyn Hartman, Attorney, responded in writing to your 

formal complaint.  Her response is enclosed for your reference. 

 

BACKGROUND 

 

 You allege that the Board failed to provide timely notice for an executive session 

that was held on May 17, 2013.  On said date, Commissioners Edward Michael and 

Nathan Abrams met and informed the county maintenance supervisor (“Supervisor”) that 

his employment with the county was being terminated.  You do not believe the provision 

for “emergency meetings” provided in the ODL is applicable here.  You believe that 

further evidence of the Board’s illegal actions can be found in the May 21, 2013 edition 

of the Greene County Daily World, where an article detailed that the Board had wished to 

replace the Supervisor since the beginning of the year and that interviews had already 

been conducted.   

 

 In response to your formal complaint, Ms. Hartman advised that pursuant to I.C. § 

36-2-24(a), the Board, as the county executive, is specifically charged with the duty to 

maintain the county courthouse and other public buildings.  The Board did not conduct an 

executive session on May 17, 2013; rather an administrative functions meeting was held.  

The requirements of public notice do not apply to an administrative functions meeting.  

The Supervisor’s job description designates the Board alone as the supervising authority 

to which the Supervisor must answer with respect to his job performance.  

Commissioners Abrams and Michael were elected in November 2012, but did not take 

office until January 1, 2013.  Prior to taking office, the two met with Commissioner 

Graves in a planning session in which discussions were held regarding how they felt the 

administrative duties of the Board should be handled.  At that time, there was an 



agreement that given the wide scope of the Board’s responsibilities, each commissioner 

should be delegated responsibility for making administrative decisions in specific areas.  

Commissioner Abrams agreed that upon taking office, he would assume direct 

responsibility for the maintenance of the courthouse and other public buildings.  Since 

taking office in January, the Board has functioned by either formally or tacitly delegating 

certain specific administrative responsibilities to one member of the Board. 

 

 On May 17, 2013, Commissioners Michael and Abrams acknowledge that they 

both met with the Supervisor at approximately 1 p.m.  The meeting occurred in the 

maintenance shop on the ground floor of the Green County Courthouse.  The purpose of 

the meeting was to terminate the Supervisor.  Commission Michael agreed to be present 

with Commissioner Abrams when the Supervisor was informed of his termination.  The 

meeting lasted approximately 5 minutes.  No parties were excluded from the room during 

the meeting and other parties entered the room during the discussions.  The 

commissioners were engaged in carrying out the Board’s administrative function that 

occurred in a public building during regular business hours.  Accordingly, notice was not 

required to be posted as the Board was conducting an administrative functions meeting.   

 

ANALYSIS 

 

It is the intent of the ODL that the official action of public agencies be conducted 

and taken openly, unless otherwise expressly provided by statute, in order that the people 

may be fully informed. See I.C. § 5-14-1.5-1. Accordingly, except as provided in section 

6.1 of the ODL, all meetings of the governing bodies of public agencies must be open at 

all times for the purpose of permitting members of the public to observe and record them. 

See I.C. § 5-14-1.5-3(a). 

 

A “meeting” is a gathering of a majority of the governing body of a public agency 

for the purpose of taking official action on public business.  See I.C. § 5-14-1.5-2(c).  

“Official action” means to receive information, deliberate, make recommendations, 

establish policy, make decisions, or take final action.  See I.C. § 5-14-1.5-2(d). “Public 

business” means any function upon which the public agency is empowered or authorized 

to take official action.  See I.C. § 5-14.1.5-2(e). “Final action” means a vote by the 

governing body on any motion, proposal, resolution, rule, regulation, ordinance, or order.  

See I.C. § 5-14-1.5-2(g).  Final action must be taken at a meeting open to the public.   See 

I.C. § 5-14-1.5-6.1(c).  The ODL does not instruct governing bodies as to what actions 

require final action.  See Opinions of the Public Access Counselor 08-FC-136; 12-FC-

144; 13-FC-74.     

 

The  ODL requires that public notice of the date, time, and place of any meetings, 

executive sessions, or of any rescheduled or reconvened meeting, shall be given at least 

forty-eight hours (excluding Saturdays, Sundays, and legal holidays) before the meeting. 

See I.C. § 5-14-1.5-5(a). The notice must be posted at the principal office of the agency, 

or if no such office exists, at the place where the meeting is held.  See IC § 5-14-1.5-

5(b)(1).  While the governing body is required to provide notice to news media who have 



 

 

requested notices nothing requires the governing body to publish the notice in a 

newspaper.  See I.C. § 5-14-1.5-5(b)(2).   

 

The requirements for posting notice do not apply when the executive of a county 

or the legislative body of a town meets, if the meeting is held solely to receive 

information or recommendations in order to carry out administrative functions, to carry 

out administrative functions, or confer with staff members on matters relating to the 

internal management of the unit.  See I.C. § 5-14-1.5-5(f)(2).  Administrative functions 

do not include the awarding of contracts, the entering into contracts or any other action 

creating an obligation or otherwise binding a county or town.  Id.  Even though notice is 

not required, the administrative meetings must be held in the public, since the notice 

provision of the ODL is the only provision that does not apply to an “administrative 

function” meeting.  See I.C. § 5-14-1.5-5(f)(2). 

 

Previous counselors addressing administrative function meetings have noted that 

said meetings are limited in scope and cannot be used to bind or obligate the county in 

any way.  See Opinions of the Public Access Counselor 00-FC-09, 01-FC-82; 12-INF-36.  

Counselor Neal opined: 

 

I would urge the Commissioners to be mindful of the subject matter of the 

administrative function meetings. It appears the meetings at the highway 

garage have become routine, and I would urge the Commissioners to 

consider carefully, before every meeting, whether the meeting is being 

held solely to receive information or recommendations in order to carry 

out administrative functions, to carry out administrative functions, or 

confer with staff members on matters relating to the internal management 

of the unit, as allowed by I.C. § 5-14-1.5-5(f)(2). If at any point the subject 

matter reaches beyond administrative function, the meeting should be a 

properly noticed public meeting.  See Opinion of the Public Access 

Counselor 09-FC-30.   

 

Counselor Neal addressed the issue of whether an administrative function meeting could 

be conducted in order to terminate an employee.  See Opinion of the Public Access 

Counselor 07-FC-250.  Counselor Neal opined: 

 

“Second, the ODL sets forth thirteen instances in which executive sessions 

may be held.  I.C. §5-14-1.5-6.1(b). Of those thirteen instances, four 

address specific personnel issues. One specifically addresses an executive 

session to discuss an individual’s alleged misconduct, which I believe to 

be the issue here. I.C. §5-14-1.5-6.1(b)(6). Since there are only thirteen 

instances for which an executive session may be held, it is my opinion 

these thirteen functions rise to a level beyond that of an administrative 

function carried out by an agency, as they address sensitive issues that the 

General Assembly has indicated a governing body must be able to discuss 

privately. In my view, the administrative functions exception may be used 

to carry out every day or routine tasks necessary to manage the office of 



the agency. I do not view termination of an employee as an everyday or 

routine task but rather one that often requires deliberation and sometimes 

final action of the governing body. Previous opinions from this office are 

consistent with this approach. In Opinion of the Public Access Counselor 

03-FC-05, Counselor O’Connor opined that a discussion how to handle 

the Clerk-Treasurer’s absence at a meeting where the Clerk-Treasurer was 

responsible for keeping minutes was an administrative function.”  Id. 

 

I would agree with the analysis provided by Counselor Neal and it is my opinion that the 

Board could not hold an administrative functions meeting in order to terminate an 

employee.  As applicable here, had a sole member of the Board informed the Supervisor 

of the termination, no violation of the ODL would occur as a majority of the governing 

body would not have been present.  As a majority of the Board was present, it is my 

opinion that it acted contrary to the requirements of the ODL by failing to provide proper 

notice for the meeting.  As noted supra, notice is the only provision of the ODL that does 

not apply to an administrative function meeting.  There has been no allegation that the 

Board failed to comply with any other requirements of the ODL as it relates to the May 

17, 2013 meeting.   

 

CONCLUSION 

 

Based on the foregoing, it is my opinion that the Board acted contrary to the 

requirements of section 5 of the ODL by failing to provide proper notice for the meeting 

held on May 17, 2013.   

 

Best regards, 

         
Joseph B. Hoage 

Public Access Counselor 

 

cc:   Marilyn Hartman 

 


