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Re: Formal Complaint 12-FC-328; Alleged Violation of the Access to Public 

Records Act by the Indiana Department of Child Services       

 

Dear Ms. Chowdhury: 

 

 This advisory opinion is in response to your formal complaint alleging the Indiana 

Department of Child Services (“Department”) violated the Access to Public Records Act 

(“APRA”), Ind. Code § 5-14-3-1 et seq. John Wood, Deputy General Counsel, responded 

in writing on behalf of the Department.  His response is enclosed for your reference. 

 

BACKGROUND 

 

 In your formal complaint, you provide that the Department improperly denied 

your request for records pursuant to I.C. § 31-27-4-21.  You initially submitted a written 

request for records to the Department requesting certain raw data regarding foster care 

children maintained by the Department in its internal database.  The Department denied 

you request for individual case information in writing pursuant to I.C. § 31-27-4-21(b).  

The Department further provided that apart from the confidentiality issue, certain 

information that you are requesting would require the Department to write a program to 

extract from the database the specific information that was sought and produce a report 

containing the data in a readable form.  The Department noted that this process would be 

time consuming and costly to you.  The Department encouraged that a meeting be 

arranged to discuss the specific focus of your inquiry with you, your advisor, and 

Department staff. 

 

 You thereafter inquired for a list of what databases maintained by the Department 

that would be available.  You noted that pursuant to I.C. § 5-14-3-6, the Department is 

required to segregate out confidential information from otherwise disclosable public 

records.  You provided that you still wanted the individualized case data with the 

identifying information removed.  In response, the Department again noted that the 

individualized case data that you are seeking was confidential pursuant to I.C. 31-27-4-

21.  Although the Department would not be able to provide individualized data, it would 

be able to provide information in the aggregate.   



 In response to your formal complaint, Mr. Wood advised that you requested to 

obtain from the Department individual case information about every child within the 

foster care system in the state.  Your request included, but not limited to, the child’s age, 

gender, county, years of entry and exit from foster care system, and reason for out of 

home placement.  The Department denied your request, in writing, pursuant to I.C. § 5-

14-3-4(a)(1); 5-14-3-4(a)(3); 31-27-3-18(b); 31-27-4-21(b); 31-27-5-18(b); 31-27-6-

16(b).  Mr. Wood provided that the records you sought concern individual facts about 

children and their families that have been created or maintained by the Department in 

connection with placement and care of those children in foster care under the jurisdiction 

of the Department and the juvenile court.  The statutes applicable to children in licensed 

foster care state that “the department shall keep records regarding children and facts 

learned about children and the children’s parents or relatives confidential.”  While the 

statutes do provide that certain persons may be given access, you do not provide that you 

fall into any such category.   

 

 Mr. Wood stated that it is your contention that the Department would be able to 

provide all requested information if it either deleted or disguised the names of each 

individual child to whom the records relate.  The Department contends that statutory 

language does not provide that the records regarding foster children and their families are 

not confidential if the child’s name is disguised by use of initials or some other method of 

redacting the actual name.  In addition, Title IV-E of the Social Security Act, 42 U.S.C. 

670 et seq. contains confidentiality provisions applicable to cases of children in foster 

care placement.  Approximately fifty percent of the foster care cases in the Department 

system are eligible for Title IV-E assistance.  For those cases, 42 U.S.C. 671(a)(8) 

provides that the state plan must provide safeguards “which restrict the use of or 

disclosure of information concerning individuals assisted under the State plan to purposes 

directly connected with” specified activities listed in clauses (A) through (E).  The 

statutes contains a separate provision which provides that the safeguards “shall prohibit 

disclosure to any committee or legislative body, other than those specifically listed in 

(D), of any information which identifies by name or address any such applicant or 

recipient.” The federal law thus recognizes the distinction between complete 

confidentiality of information and redaction of certain personally identifiable information 

such as a name or address.       

 

ANALYSIS 

 

 The public policy of the APRA states that “(p)roviding persons with information 

is an essential function of a representative government and an integral part of the routine 

duties of public officials and employees, whose duty it is to provide the information.”  

See I.C. § 5-14-3-1. The Department is a public agency for the purposes of the APRA.  

See I.C. § 5-14-3-2. Accordingly, any person has the right to inspect and copy the 

Department’s public records during regular business hours unless the records are 

excepted from disclosure as confidential or otherwise nondisclosable under the APRA.  

See I.C. § 5-14-3-3(a). 

 



 

 

A request for records may be oral or written. See I.C. § 5-14-3-3(a); § 5-14-3-9(c).  

If the request is delivered in person and the agency does not respond within twenty-four 

hours, the request is deemed denied. See I.C. § 5-14-3-9(a).  If the request is delivered by 

mail or facsimile and the agency does not respond to the request within seven days of 

receipt, the request is deemed denied.  See I.C. § 5-14-3-9(b).  Under the APRA a public 

agency denying access in response to a written public records request must put the denial 

in writing and include the following information: (a) a statement of the specific 

exemption or exemptions authorizing the withholding of all or part of the public record; 

and (b) the name and title or position of the person responsible for the denial. See I.C. § 

5-14-3-9(c).  Counselor O’Connor provided the following analysis regarding section 9:   

 

Under the APRA, the burden of proof beyond the written 

response anticipated under Indiana Code section 5-14-3-

9(c) is outlined for any court action taken against the public 

agency for denial under Indiana Code sections 5-14-3-9(e) 

or (f). If the public agency claimed one of the exemptions 

from disclosure outlined at Indiana Code section 5-14-3-

4(a), then the agency would then have to either “establish 

the content of the record with adequate specificity and not 

by relying on a conclusory statement or affidavit” to the 

court. Similarly, if the public agency claims an exemption 

under Indiana Code section 5-14-3-4(b), then the agency 

must prove to the court that the record falls within any one 

of the exemptions listed in that provision and establish the 

content of the record with adequate specificity. There is no 

authority under the APRA that required the IDEM to 

provide you with a more detailed explanation of the denials 

other than a statement of the exemption authorizing 

nondisclosure, but such an explanation would be required if 

this matter was ever reviewed by a trial court. Opinion of 

the Public Access Counselor 01-FC-47.  

 

Here, the Department denied your request pursuant to I.C. 5-14-3-4(a)(1); 31-27-

3-18(b); 3-27-4-21(b); 31-27-3-18(b); 3-27-5-18(b); and 31-27-6-15(b).  The statutes 

provide that the Department shall keep records regarding children and facts learned about 

children and the children’s parents or relatives confidential.  See I.C. §§ 31-27-3-18(b) 

[child caring institutions]; 31-27-4-21(b) [foster family homes]; 31-27-5-18(b) [group 

homes for children]; 31-27-6-15(b)[child placing agencies].  Each of the respective 

statutes provides in subsection (c) certain parties that would be allowed access to the 

confidential records.  See I.C. §§ 31-27-3-18)(c); 31-27-4-21(c); 31-27-5-18(c); 31-27-6-

15(c).  You have not provided any information that would qualify you to receive 

information under subsection (c).  As such, it is my opinion that the Department complied 

with the requirements of section 9(c) of the APRA in denying your request.     

 

When a record contains both disclosable and nondisclosable information and an 

agency receives a request for access, the agency shall “separate the material that may be 



disclosed and make it available for inspection and copying.”  See I.C. § 5-14-3-6(a). The 

burden of proof for nondisclosure is placed on the agency and not the person making the 

request. See I.C. § 5-14-3-1.  The Indiana Court of Appeals provided the following 

guidance on a similar issue in Unincorporated Operating Div. of Indianapolis 

Newspapers v. Trustees of Indiana Univ., 787 N.E.2d 893 (Ind. Ct. App. 2005): 

 

However, section 6 of APRA requires a public agency to 

separate dislcosable from non-dislcosable information 

contained in public records. I.C. § 5-14-3-6(a). By stating 

that agencies are required to separate "information" 

contained in public records, the legislature has signaled an 

intention to allow public access to whatever portions of a 

public record are not protected from disclosure by an 

applicable exception. To permit an agency to establish that 

a given document, or even a portion thereof, is non-

dislcosable simply by proving that some of the documents 

in a group of similarly requested items are non-discloseable 

would frustrate this purpose and be contrary to section 6. 

To the extent that the Journal Gazette case suggests 

otherwise, we respectfully decline to follow it. 

 

Instead, we agree with the reasoning of the United States 

Supreme Court in Mink, supra, i.e., that those factual 

matters which are not inextricably linked with other non-

discloseable materials, should not be protected from public 

disclosure. See 410 U.S. at 92. Consistent with the mandate 

of APRA section 6, any factual information which can be 

thus separated from the non-discloseable matters must be 

made available for public access. Id. at 913-14. 

 

The burden is on the agency to separate the disclosable information and make it 

available for inspection and copying.  See I.C. § 5-14-3-6; See also Opinion of the Public 

Access Counselor 11-INF-33. If confidential information is contained within electronic 

records responsive to a request, the APRA provides that a public agency may charge a 

person direct cost of reprogramming a computer system. I.C. § 5-14-3-6(c).  I.C. § 5-14-

3-2(c) provides: 

 

“Direct cost” means one hundred and five percent (105%) of the sum of 

the cost of: 

 (1) the initial development of a program, if any; 

(2) the labor required to retrieve electronically stored data; and 

(3) any medium used for electronic output;  

for providing a duplicate of electronically stored data onto a disk, 

tape, drum, or other medium of electronic data retrieval under 

section 8(g) of this chapter, or for reprogramming a computer 

system under section 6(c) of this chapter.   



 

 

 

 The statutes cited by the Department in denying your request provide that records 

regarding children and facts learned about children and the children’s parents or relatives 

are confidential.  From reviewing the records and/or information that you have sought, 

the main focus on your inquiry deals with information about the child and facts learned 

about the child by the Department.  I do not believe that the Department would comply 

with the statutes that have been cited in your denial and the APRA by solely removing or 

disguising the child’s name and thereafter providing all other requested factual 

information.  The statute specifically provides that records regarding children and facts 

learned about the children and the children’s parents or relatives are confidential 

(emphasis added).  To the extent that the Department maintains information in its 

database that would not fall under the confidentiality provisions of the statutes listed in 

your denial or any other applicable state or federal statute, the Department would be 

allowed to charge you the direct cost of any reprogramming required in order to separate 

out the nondisclosable information in the Department’s database.  As provided in the 

Department’s response, to avoid your incurring any unnecessary fees, prior to the 

commencement of any reprogramming it may be beneficial to all parties to arrange a 

meeting to discuss the information that the Department maintains that it would not be 

prohibited from disclosing and whether that information would be the type that would 

assist you in your research.     

 

CONCLUSION 

 

For the foregoing reasons, it is my opinion that the Department did not violate the 

APRA in response to your request. 

  

Best regards, 

 

 
 

Joseph B. Hoage 

Public Access Counselor 

 

cc:  John Wood 

 

 


