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Commissioners 

 

Dear Mr. Mason: 

 

 This advisory opinion is in response to your formal complaint alleging the 

LaGrange County Board of Commissioners (“Commissioners”) violated the Access to 

Public Records Act (“APRA”), Ind. Code § 5-14-3-1 et seq., and the Open Door Law 

(“ODL”), Ind. Code § 5-14-1.5-1 et seq.  For the following reasons, it is my opinion that 

the Commissioners did not violate either the APRA or the ODL.     

 

 

BACKGROUND 

 

 In your complaint, you allege that you requested copies of several types of records 

from the Commissioners on September 20, 2009: (1) agenda; (2) minutes; (3) persons in 

attendance; (4) “all documents presented, reviewed and generated from administrative 

staff meetings.”  On September 23, 2009, you received a response from the LaGrange 

County attorney, Kurt R. Bachman, regarding three administrative staff meetings on 

February 26, 2009, June 10, 2009, and July 1, 2009, (collectively, the “Meetings”) but the 

Commissioners denied your request for the remainder of the records you requested.  You 

also allege that the Commissioners violated the ODL by holding “administrative staff 

meetings” in a location that is inaccessible to an individual with a disability.     

 

 My office forwarded a copy of your complaint to the Commissioners.  The 

response of Kurt R. Bachman, attorney for the Commissioners, is enclosed for your 

review.  In it, Mr. Bachman states that the Commissioners held the Meetings for the 

purpose of handling and carrying out the administrative functions of the county pursuant 

to I.C. § 5-14-1.5-5(f)(2).  According to Mr. Bachman, “[o]nly the activities permitted 

under I.C. § 5-14-1.5-5(f)(2) took place at the Meetings and no contracts were awarded or 

entered into at the Meetings, nor was any other action taken to create an obligation or 

otherwise bind the County.”  As the Meetings progressed, memoranda of the meetings 
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were kept indicating the dates, times, and places of the Meetings; the members of the 

Commissioners that were present or absent at the Meetings; and the general substance of 

all matters proposed and discussed pursuant to the requirements of I.C. § 5-14-1.5-4(b).  

Because no matters were decided and no votes were taken, no mention of decisions or 

votes were included in the memoranda prepared for the Meetings.  The memoranda from 

the Meetings were made available to the public shortly after each meeting.   

 

 With regard to the location of the Commissioners’ meetings, Mr. Bachman asserts 

that regular meetings are typically held in the county annex building.  However, due to 

space concerns at the county’s offices, scheduling conflicts, or the involvement of the 

county’s attorney, the Commissioners have at times met in a large meeting room located 

in the same building as the county attorney’s office.  That building is directly across the 

street from the courthouse, directly adjacent to the county annex building that houses 

most county offices, and is separated only by a parking lot that contains handicap parking 

spaces.  The parking lot and other on-street parking is available to and used by any 

person attending any meeting of the Commissioners, regardless of the building in which 

the Commissioners meet.   

 

 Mr. Bachman further responds by stating that all Meetings were open to the 

public and any member of the public who appeared was allowed to observe and record 

the Meetings.  Mr. Bachman says there are no doors or other impediments between either 

the front or rear door of the building and the meeting room itself.  According to Mr. 

Bachman, you have never appeared or attempted to enter the building for the purpose of 

attending or observing the Meetings. 

 

 With regard to your allegation that the Commissioners violated the APRA with 

respect to your requested records, Mr. Bachman acknowledges that the Commissioners 

received your request and responded in the following manner: The Commissioners 

denied your request for agendas and meeting minutes on the basis that no such records 

exist and the Commissioners are not required to create such records.  Although you did 

not request the Commissioners memoranda from its public meetings, the Commissioners 

informed you that all memoranda would be available for you to inspect and copy.  The 

response also showed that your request for a record of all attendees at the Meetings was 

denied on the basis that no such record existed other than in the memoranda, which 

indicated which of the Commissioners were present or absent in accordance with I.C. § 5-

14-1.5-4(b).  Finally, your request for all documents presented, reviewed and generated 

from the Meetings was denied on the basis that it did not identify with reasonable 

particularity the records you requested.  The Commissioners requested that you provide 

additional information in order to assist in identifying the records you sought.  According 

to Mr. Bachman, as of his response dated October 21, 2009, you “neglected or refused to 

contact this office or the County with any additional information which would assist the 

County in responding to [your] request.”   
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ANALYSIS 

 

  

A.   Alleged violations of the Access to Public Records Act.   

 

The public policy of the APRA states, “[p]roviding persons with information is an 

essential function of a representative government and an integral part of the routine duties 

of public officials and employees, whose duty it is to provide the information.” I.C. § 5-

14-3-1.  The Commissioners do not dispute that they constitute a public agency for the 

purposes of the APRA.  I.C. § 5-14-3-2.  Accordingly, any person has the right to inspect 

and copy the public records of the Commissioners during regular business hours unless 

the public records are excepted from disclosure as confidential or otherwise 

nondisclosable under the APRA. I.C. § 5-14-3-3(a). 

 

1.   Request for Minutes and Agenda from the Commissioners’ Meetings. 

 

 Mr. Bachman is correct that the ODL contains no requirement that a governing 

body utilize an agenda or create minutes of its meetings.  Regarding minutes and 

memoranda, the ODL provides the following: 

 

(b) As the meeting progresses, the following memoranda 

shall be kept: 

(1) The date, time, and place of the meeting. 

(2) The members of the governing body recorded as 

either present or absent. 

(3) The general substance of all matters proposed, 

discussed, or decided. 

(4) A record of all votes taken, by individual 

members if there is a roll call. 

(5) Any additional information required under IC 5-

1.5-2-2.5. 

(c) The memoranda are to be available within a reasonable 

period of time after the meeting for the purpose of 

informing the public of the governing body's proceedings. 

The minutes, if any, are to be open for public inspection 

and copying. 

 

I.C. § 5-14-1.5-4 (emphasis added).  Thus, if the Commission does not keep any minutes 

of its meetings, it did not violate the APRA (or the ODL) by denying your request.  

“[T]he APRA governs access to the public records of a public agency that exist; the 

failure to produce public records that do not exist or are not maintained by the public 

agency is not a denial under the APRA.”  Opinion of the Public Access Counselor 01-FC-

61; see also Opinion of the Public Access Counselor 08-FC-113 (“If the records do not 

exist, certainly the [Agency] could not be required to produce a copy….”).   
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2. Request for Access to a Complete List of Meeting Attendees. 

 

According to Mr. Bachman, the Commissioners did not produce a complete list of 

all persons in attendance at the Meetings because no such list exists.  Neither the APRA 

nor the ODL requires the Commissioners to create a list of all attendees of their public 

meetings.  The ODL does require public agencies to create memoranda regarding their 

public meetings in accordance with I.C. § 5-14-1.5-4(b), but the only reference to 

attendance is the ODL requirement to include “[t]he members of the governing body 

recorded as either present or absent.”  I.C. § 5-14-1.5-4(b)(2).  Thus, the ODL does not 

obligate public agencies to take attendance of anyone other than the members of their 

own governing bodies.  Consequently, it is my opinion that the Commissioners did not 

violate the APRA by failing to create such a record or produce it in response to your 

request. 

 

 3. Request for Administrative Meeting Records.   

 

 With regard to your request for “all documents presented, reviewed and generated 

from administrative staff meetings,” the Commissioners responded by informing you that 

no record was kept of which documents, if any, were “presented, reviewed and generated 

from” the Meetings.  The Commissioners further informed you that the county does not 

maintain its documents by meeting date and that more information would be needed to 

identify such documents.  The Commissioners asked you to provide more information as 

to what specific documents you were seeking, but according to Mr. Bachman, you made 

no attempt to assist the county in responding to your request.   

 

A request for inspection and copying must identify with reasonable particularity 

the record being requested. I.C. § 5-14-3-3(a)(1).  “Reasonable particularity” is not 

defined in the APRA, but Counselor Neal noted that “when a public agency cannot 

ascertain what records a requester is seeking, the request likely has not been made with 

reasonable particularity.”  Opinion of the Public Access Counselor 08-FC-176.  In my 

opinion, the Commissioners have not violated the APRA by requesting clarification with 

regard to this element of your records request.  It is my suggestion that you provide 

additional identifying information to the Commissioners so that -- if the office maintains 

the records you identify -- they can fulfill your request. 
 

B.   Alleged violations of the Open Door Law.   

 

It is the intent of the ODL that the official action of public agencies be conducted 

and taken openly, unless otherwise expressly provided by statute, in order that the people 

may be fully informed.  I.C. § 5-14-1.5-1.  Except as provided in section 6.1 of the ODL, 

all meetings of the governing bodies of public agencies must be open at all times for the 

purpose of permitting members of the public to observe and record them.  I.C. § 5-14-

1.5-3(a).  
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1. Meetings Accessible to an Individual with a Disability. 
 

 You allege that the Commissioners violated the ODL by holding meetings in 

locations not accessible to an individual with a disability.  The ODL provides that “a 

public agency may not hold a meeting at a location that is not accessible to an individual 

with a disability.”  I.C. § 5-14-1.5-8(d).  However, the Commissioners are correct that 

section 8 only applies to certain public agencies specifically listed in the ODL.  See I.C. § 

5-14-1.5-8(d); I.C. § 5-14-1.5-2(a)(1), (5).  Because the Commissioners are not a public 

agency subject to section 8 of the ODL, it is my opinion that the Commissioners have not 

violated section 8 of the ODL.  

 

 I note that the Commissioners have presented evidence that it “makes all 

reasonable efforts to accommodate any person, with or without a disability, wishing to 

attend a meeting of the Commissioners.”  For example, Mr. Bachman states in his 

response that you and several other individuals (whose identities were apparently not 

specified by you) recently requested in writing to be provided with notice and an 

opportunity to attend the Commissioners’ next meeting.  Mr. Bachman states that 

“[d]espite the fact that no notice was required by statute, the Commissioners, via letter . . 

. provided written notice of the date, time and place of the next meeting.”  That meeting 

was at the County Annex Building “to ensure that both the size of the room and its 

accessibility was sufficient for the unknown number of ‘other individuals’ desiring to 

attend, and their disability status.  However, according to Mr. Bachman, “[n]either [you], 

nor any other member of the public, appears at said meeting.”  Counselor Neal has stated, 

 

Inclusiveness is consistent with the policy of the Open 

Door Law. At a minimum, persons who wish to attend a 

meeting should be accommodated upon request, and notice 

should be published prior to every meeting explaining how 

such accommodation can be requested. A better policy that 

accommodates individuals who regularly attend meetings is 

to hold the meetings in a location that is accessible to 

individuals with a disability.   

 

Opinion of the Public Access Counselor 07-FC-49.  In my opinion, it appears as though 

the Commissioners have acted in accordance with these standards.   

 

2. The County’s Failure to Conduct its Meetings at the County 

Courthouse. 
 

Finally, you allege that the Commissioners violated the ODL and I.C. § 36-2-2-9 

by failing to conduct its Meetings at the county courthouse.  While the ODL does not 

require governing bodies to meet at any specific location, section 36-2-2-9 is more 

specific and requires the Commissioners to hold meetings in the county courthouse unless 

it is “not suitable, is inconvenient, or has been replaced or supplemented by other 

buildings to house county government offices.”  Here, the Commissioners have stated 

that space concerns at the county’s offices, scheduling conflicts, or the involvement of 
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the county’s attorney have caused the Commissioners to occasionally meet in a large 

meeting room located in the same building as the county attorney’s office.  That building 

is near the county courthouse and even shares a parking lot.  In my opinion, the 

Commissioners have not violated any public access law by holding its meetings in a 

location near the courthouse when it did so for the reasons it has asserted. 

 

 

CONCLUSION 

 

 For the foregoing reasons, it is my opinion that the Commissioners have not 

violate either the APRA or the ODL.   

 

Best regards, 

 

 

 

        Andrew J. Kossack 

        Public Access Counselor 

 

 

Cc: Kurt R. Bachman, Beers Mallers Backs & Salin, LLP 


