
      
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
       May 31, 2007 
 
Marlan C. Bonds 
#953219 
Indiana State Prison 
P.O. Box 41 
Michigan City, IN 46361-0041 
 
 

Re: Formal Complaint 07-FC-118; Alleged Violation of the Access to Public Records 
Act by the Elkhart County Board of Commissioners 

 
Dear Mr. Bonds: 
 

This is in response to your formal complaint alleging that the Elkhart County Board of 
Commissioners (“Commissioners”) violated the Access to Public Records Act by failing to 
respond to your request for records. I find that the Commissioners may not have responded 
because the person you named in your request was no longer a Commissioner.  If the 
Commissioners failed to respond to a request they received, the Commissioners violated the 
Access to Public Records Act.  The Commissioners have provided a copy of the record once they 
became aware of your complaint. 

 
BACKGROUND 

 
You complain that the Commissioners did not respond to your request for records 

revealing a contract between the County and Oaklawn Community Mental Health Center.  The 
Commissioners responded to your complaint by a letter dated May 21 from Mr. Gordon Lord, 
Elkhart County attorney.  This response was also sent to you, and enclosed a copy of the contract 
between the County and Oaklawn Community Mental Health Center.  Mr. Lord explain that your 
request to Phil Stiver was confusing because he had retired at the end of 2006 as Commissioner.  
Mr. Lord continued that the only record responsive to your request was a one-page contract that 
he enclosed.  He also explained in detail where other similar records may be concerning the 
relationship of the community mental health centers to government. 
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ANALYSIS 
 

Any person may inspect and copy the public records of any public agency, except as 
provided in section 4 of the Access to Public Records Act (“APRA”).  Ind. Code 5-14-3-3(a).  If 
a public agency receives a request for a record in person or by telephone, the public agency is 
required to respond within 24 hours or the record is deemed denied. IC 5-14-3-9(a).  If the public 
agency receives a request for a record via U.S. Mail or facsimile, the public agency is required to 
respond within seven calendar days, or the request is deemed denied.  IC 5-14-3-9(b). 

 
It appears that the Commissioners may have received the request but did not understand 

they were obligated to respond although the named Commissioner was no longer in office.  This 
does not excuse non-response, and assuming that the request was delivered to the 
Commissioners, the failure to respond within seven days would be a violation of the Access to 
Public Records Act. 

 
The Commissioners have now provided responsive records. 
 

CONCLUSION 
 

For the foregoing reasons, I find that if the Elkhart County Commissioners received your 
request for records, the Commissioners violated the Access to Public Records Act if they failed 
to timely respond. 

 
       Sincerely, 
 
 
       Karen Davis 
       Public Access Counselor 
 
 
cc: Gordon Lord 


