
      
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
       July 25, 2005 
 
Mr. Chester Wilms 
#943-594 
Wabash Valley Correctional Facility 
P.O. Box 1111 
Carlisle, IN 47838 
 

Re: Formal Complaint 05-FC-125; Alleged Violation of the Access to Public Records 
Act by the City of Fort Wayne 

 
Dear Mr. Wilms: 
 

This is in response to your formal complaint alleging that the City of Fort Wayne (City) 
violated the Access to Public Records Act by failing to give you a transcript of a tape recording.  
I find that the City did not violate the Access to Public Records Act (“APRA”), but that the City 
may not charge an excessive fee for a copy of a tape recording.  

 
BACKGROUND 

 
Two discrete requests that you made of the City form the basis for your formal 

complaints—one request was dated June 13, 2005, and the second dated June 20, 2005.  As far 
as I can determine, you requested the same thing in both requests: a transcription of a telephone 
call that would have been logged by the Fort Wayne Police Department, said call consisting of 
Detective Rivera’s reading of your driver’s license number to the police dispatcher at the time of 
your arrest.  The City timely responded in writing to both requests.   In its first response, it stated 
that no handwritten report exists.  In its second response, the City understandably believed that 
you wanted a copy of the tape recording itself; the City indicated that it would comply upon 
receipt of $40 for a copy of the dispatch tape. 

 
In your formal complaint, you state that you believe that the cost of copies of the tape 

recording is excessive, and in any case, you are asking for the transcript of the call tape because 
you cannot receive a tape at the prison.  In the City’s response to your complaint, which I enclose 
for your reference, Ms. Carol Taylor, Associate City Attorney, contends that the City has not 
violated the Access to Public Records Act because it is under no obligation to create a written 
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transcript of a dispatch call where none currently exists.  The City also stated that because you 
are asking for a transcript and not the tape, your argument regarding copying fees is moot.  
Should you request the tape, the City would comply and would charge the cost allowable under 
the APRA. 

 
ANALYSIS 

 
Any person may inspect and copy the public records of any public agency during the 

agency’s regular business hours, except as provided in section 4 of the APRA.  Ind. Code 5-14-
3-3(a).  If any agency receives a request by U.S. Mail or facsimile, the agency is required to 
respond within seven (7) days of its receipt of the request.  IC 5-14-3-9(b).  If an agency has not 
created a record that is being requested by a person, the agency is not obliged to create a record 
to fulfill a person’s request. 

 
The City has indicated that, while it has the tape recording of the call, it does not have a 

transcription of the call.  You have asked for the City to transcribe the dispatch call.  The City is 
not required under the Access to Public Records Act to create a transcription of the tape 
recording for you.  Therefore, the City has not violated the Access to Public Records Act by 
refusing to do so. 

 
The City indicated to you that it would charge you a copying fee of $40 for a copy of the 

tape recording.  Although you do not want a tape recording, in the event that you decide to 
request one, I write to inform you and the City that the City may not charge for a copy of a tape 
recording that is not the actual cost of making the copy under IC 5-14-3-9(d), and the fee may 
not include labor or overhead costs.  This is true even if the City has adopted an ordinance 
setting the $40 copying fee for audiotapes.  However, the City may request payment in advance 
for a copy of a record.  IC 5-14-3-9(e). 

 
CONCLUSION 

 
For the foregoing reasons, I find that the City of Fort Wayne did not violate the Access to 

Public Records Act when it declined to create a transcription of a dispatch call to you. 
 
       Sincerely, 
 
 
       Karen Davis 
       Public Access Counselor 
 
 
cc: Ms. Carol T. Taylor 


