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TO:  
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FROM:  
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RE:  

Frequently Asked Questions:  Topic – Public Access Laws
Access to Public Records Act (APRA) I.C. §5-14-3   &   Public Meetings (Open Door Laws) I.C. §5-14-1.5  

DATE:  
June 15, 2011
Q:  Do board appointed committees have to comply with the Open Door laws?

A:  Yes.  The "Open Door" laws define "Meeting" as a gathering of a majority of the governing body of a public agency for the purpose of taking official action upon public business.  "Governing body" is defined as two (2) or more individuals who are ...the board, commission, council, or other body of a public agency which takes official action upon public business; or...any committee appointed directly by the governing body or its presiding officer to which authority to take official action upon public business has been delegated.  "Official action" means to: (1) receive information; (2) deliberate; (3) make recommendations; (4) establish policy; (5) make decisions; or (6) take final action.  
Q:  Do minutes need to be taken at committee meetings ?

A:  IC 5-14-1.5-4 requires, at minimum, that the following memoranda be kept as a meeting progresses: (1) the date, time, and place of the meeting; (2) the members present and absent; (3) general substance of all matters proposed, discussed, or decided; (4) record of all votes taken; (5) any additional information required under IC 5-1.5-2-2.5 (information related to any member that participates in a meeting from a remote location).

Q:  Does the library have to disclose meeting minutes prior to the time they have been finalized and approved by the board?

A:  Yes.  According to the Public Access Counselor, the initial notes or draft minutes taken during a public meeting “are disclosable public records despite not being in final form.”

Q:  Are board packets subject to disclosure under APRA?

A:  Yes, to the same extent that any other library record is disclosable.  The law still applies with regard to specific types of documents that are exempt from disclosure.

Q:  Are the library’s patron records subject to disclosure under APRA?

A:  APRA provides that library records which can be used to identify a library patron may be exempt from public disclosure at the discretion of the public agency.  Libraries should create a written policy if they want these records to be exempt from public disclosure.  There may still be some duty to disclose the records pursuant to a warrant, subpoena, or court order.  In such cases, the library may want to seek counsel from its attorney.

Q:  Do meeting minutes need to be taken in an executive session meeting?

A:  Yes, but the requirements of the memoranda and minutes being made available to the public are modified in that they simply “must identify the subject matter considered by specific reference to the enumerated instance or instances for which public notice was given.”  The board must also certify by a statement in the memoranda and minutes that no subject matter was discussed in the executive session other than the subject matter specified in the public notice.  IC 5-14-1.5-6.1(d).

Example:  “The board met in executive session to discuss the alleged misconduct of an employee and the individual’s status as a library employee, as authorized under I.C. 5-14-1.5-6.1(b)(6).  No other subject matter was discussed in the executive session.”

Q:  If a meeting notice is not posted 48 hours in advance, does that have an impact on the decisions made at that meeting?

A:  Action taken at meeting for which public notice was not properly provided could be held void if challenged in a court of law.  This is also something that could be noted on a SBOA audit.  There is a limited exception to the 48 hour required notice found in IC 5-14-1.5-5(d); the exception applies only to emergency situations.   
Q:  The library board plans to meet in executive session to discuss possible changes to the personnel policy and employee salary schedule, is this permissible? I.C. 5-14-1.5-6.1

A:  No, I.C. 5-14-1.5-6.1 provides very specific situations in which the library can meet privately in executive session.  If the library board would like to meet privately in executive session, the board should review the law to determine whether or not the topic of the meeting is included as one of the permissible topics for which an executive session may be held. 
Contact Sylvia Watson at sywatson@library.in.gov with questions about this memo.


