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ADVISORY OPINION 
 
Code of Judicial Conduct #4-91 

Canon 6 

The Indiana Commission on Judicial Qualifications issues the following 
advisory opinion concerning the Code of Judicial Conduct. The views of the 
Commission are not necessarily those of a majority of the Indiana Supreme 
Court, the ultimate arbiter of judicial disciplinary issues. Compliance with 
an opinion of the Commission will be considered by it to be a good faith 
effort to comply with the Code of Judicial Conduct. The Commission may 
withdraw any opinion. 
 
 

ISSUE
 
The issue is whether a judge may accept a fee for performing a marriage 
ceremony and, if so, how the funds are to be reported on the judge's Statement 
of Economic Interest. 
 
 

ANALYSIS
 
A judge has asked the Commission whether, in Indiana, a judge may accept a fee 
or honorarium for performing a marriage ceremony and, if so, whether the fees 
should be specifically listed or listed as a lump sum on the judge's Statement 
of Economic Interest, 
 
Canon 6 of the Code of Judicial Conduct provides, "A judge may receive 
compensation and reimbursement of expenses for the quasi-judicial and extra-
judicial activities permitted by this Code, if the source of such payments does 
not give the appearance of influencing the judge in his judicial duties or 
otherwise give the appearance of impropriety..." Further, the Canon provides, 
"Compensation should not exceed a reasonable amount..." and "A judge should 
report the date, place and nature of any activity for which he received 
compensation, and the name of the payor and the amount of compensation so 
received." 
 
So long as a judge who performs marriage ceremonies conforms to the language of 
Canon 6 concerning avoiding appearances of impropriety or influence, he or she 
may accept a reasonable sum for performing the ceremonies. Although Canon 6 
refers to reporting dates, places, and payors, the Commission members believe 
a judge who performs marriage ceremonies complies sufficiently with the rules 
of ethics if the compensation is reported as a yearly lump sum. 



CONCLUSION
 
A judge may receive reasonable compensation for performing marriages and 
should report the compensation as a yearly lump sum on the judge's Statement 
of Economic Interest. 


