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The following are questions and answers concerning the reporting of a reasonable suspicion of a 
crime.  These answers were developed by the ISDH and are subject to change based on further 
Federal guidance. 
 
 
QUESTION 1:  May the facility require an individual to report an incident or concern that the 
individual has witnessed or suspects to his or her supervisor or the Administrator? 
 

ANSWER:  Yes.  Under CFR Section 483.13(c)(2), the facility must ensure that all 
alleged violations involving mistreatment, neglect, or abuse, including injuries of 
unknown source and misappropriation of resident property are reported immediately to 
the administrator of the facility.  It is not required, nor advisable, that facility policy 
require an individual to disclose whether or not the individual reported the reasonable 
suspicion of a crime to local law enforcement entity and state survey agency.  Reporting 
to a local law enforcement entity or state survey agency is a responsibility of the covered 
individual.   

 
QUESTION 2:  The regulation requires reporting within 2 hours or 24 hours depending on the 
scope of injury occurring.  If the incident occurs over a weekend or holiday, must it still be 
reporting within that time frame or can it wait until Monday? 
 
 ANSWER:  It must be reported immediately according to that time frame.  Local law 
 enforcement entities and the ISDH will monitor reporting systems for new reports.   
 
QUESTION 3:  A coworker observed a suspected theft of property from a resident.  The 
coworker told me what happened.  Am I required to report to the local law enforcement entity 
and ISDH? 
 

ANSWER:  An individual is required to report when the individual forms a reasonable 
suspicion of a crime against a resident.  The answer to the question is therefore based on 
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whether you formed a reasonable suspicion that a crime occurred against a resident.  The 
ISDH believes that an individual must have sufficient credible information to form a 
reasonable suspicion for the reporting requirement to occur.  If you have what you 
believe is credible information and you suspect that a crime occurred, then you must 
report.   

 
In its questions and answers, CMS suggested that reporting was not limited to individuals 
with first-hand knowledge.  Based on the CMS guidance, the ISDH suggests that if the 
individual obtains knowledge of a criminal act that he or she has reason to believe is true, 
then there is a reasonable suspicion and it must be reported.  When the coworker told you 
that he or she observed a suspected theft, if you found that comment credible and formed 
a suspicion of a crime, then you must report.   

 
Likewise, let’s say you heard about an incident but have doubts that something occurred.  
You probably do not have sufficient information to form a reasonable suspicion so are 
therefore not required to report.  At a later time, you discover some information that you 
find credible and supports a suspicion that a crime occurred.  Once you form that level of 
suspicion, you are then required to report.    

 
Let’s say that the office rumor mill is talking about something that occurred but you have 
no reason to know whether something actually occurred.  That likely does not rise to the 
level of a reasonable suspicion so is not required to be reported.  In other words, hearsay 
does not rise to the level of a reasonable suspicion.  There must be something that you 
know that causes you to form a reasonable suspicion.   

 
The ISDH notes that in your example your coworker is definitely required to report.  
Your coworker told you that he or she observed what he or she thought was a theft.  The 
coworker formed a reasonable suspicion of a crime sufficient to convey to you so is 
required to report.  For you, the question is whether that information was credible and 
reliable enough for you to form a reasonable suspicion of a crime.   

 
QUESTION 4:  What crimes are required to be reported to a local law enforcement entity and 
state survey agency?  What suspected crimes are not required to be reported?   
 

ANSWER:  All suspected crimes against a resident are required to be reported.  The 
number of potential “crimes” in Indiana is significant.  Facilities are expected to 
coordinate with their local law enforcement entities to identify crimes in the jurisdiction 
and provide that information to covered individuals.   
 
The ISDH suspects that most crimes against a resident will likely fall into the abuse, 
neglect, or misappropriation of resident property categories that currently exist in health 
care facility regulations.  There are likely other potential crimes against a resident.  For 
instance, an individual might become aware of fraudulent billing or assuming one’s 
identity for wrongful reasons.  These are likely crimes against a resident so would be 
reportable.   
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QUESTION 5:  What is a “reasonable suspicion” of a crime? 
 
 ANSWER:  The term “reasonable suspicion” was not defined by the regulation.  Such 
 terms generally refer to facts that would cause a reasonable person based on his or her 
 education and experiences to suspect that a crime has been committed.   
 
QUESTION 6:  A law enforcement agency said to not report a suspicion of a theft unless the 
theft was greater than $50.  I saw someone take an inexpensive watch from a resident.  Do I 
therefore not have to report that theft since its value was likely less than $50? 
 

ANSWER:  The theft must be reported to the local law enforcement entity and ISDH in 
accordance with regulations.  The regulation requires covered individuals to report all 
crimes against a resident.  It does not limit or exempt crimes.  It is then up to the local 
law enforcement entity to investigate and determine whether to pursue criminal charges.   

 
QUESTION 7:  I understand that I have to report all crimes.  I saw a resident take fries off of 
another resident’s plate.  That technically is theft so is it required to be reported? 
 

ANSWER:  No.  The regulation anticipates a level of reason.  Some general activities and 
actions are accepted as part of daily life and would not raise a reasonable suspicion in 
most people that a crime occurred.  While it may not be particularly appropriate to take 
food off of another person’s plate, a reasonable person would likely not perceive such an 
action as criminal so it is not  reportable.  On the other hand, someone who is stealing 
private food supplies from resident closets might be perceived as criminal so is 
reportable.   

 
QUESTION 8:  Are visitors required to report suspicions of a crime? 
 
 ANSWER:  No.  The individuals required to report are an owner, operator, employee, 
 manager, agent, or contractor of a nursing home, hospice agency providing services in a 
 nursing home, and intermediate care facility (group home).   


