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BEFORE THE INDIANA STATE DEPARTMENT OF HEALTH

AN ADMINISTRATIVE RULES HEARING
LSA DOCUMENT #13-350

HEARING OFFICER REPORT

This matter came before the duly appointed Hearing Officer, Hilari Sautbine, on the 21
day of November, 2013, at 10:00 a.m., at the Indiana State Department of Health (ISDH), 2
North Meridian Street, Indianapolis, Indiana. |

Notice of time and place of the hearing was given as provided by law by publishing on
October 23, 2013, in the Indianapolis Star and by publishing in the Indiana Register dated
October 23, 2013. Proof of publication of this notice has been received by the ISDH and the
notice and proof are hereby incorporated into the record of this cause by reference and placed in
the official files of the ISDH. | |
ORAL STATEMENT

Carlie Hopper
Regulatory Affairs Director
Indiana Builders Association

Ms. Hopper testified at the hearing, She expressed support for the proposed changes to
the residential rule. Ms. Hopper submitted a written copy of her statement and the comments are

attached and incorporated by reference as Exhibit 1.

WRITTEN STATEMENT

Julia Hayes, EHS
Environmental Supervisor
Floyd County Health Department
Ms. Hayes recommended that the agency spemfy a difference between close loop and

open loop geothermal systems. She also notes that only one filter currently meets the
requirements of the proposed rule, even of those on the “approved” list. She asked whether the
rule applies after flow adjusters are used. Ms. Hayes’ comments are attached and incorporated

by reference as Exhibit 2.

Stuart Meade
Meade Septic Design Inc.
Meade Septic Supply LLC
Mr. Meade asked why the flood dose rates were being revised and commented that

finding a pump to discharge between 30-35 gpm will be impossible in many situations, He



recommended that reference to “effluent pump” be changed to read “effluent/sewage pump.”

Mr. Meade’s comments are attached and incorporated by reference as Exhibit 3.

Kris Thomas
Chief EHS/Administrator
Steuben County Health Department
Ms. Thomas noted that the proposed rule mentions a sanitary tee but another section of

the rule does not mention a sanitary tee. Ms. Thomas’ comments are attached and incorporated

by reference as Exhibit 4.

Linda J. Mauller
Environmental Health Assistant Director
St. Joseph County Health Department
Ms. Mauller noted that section 71(b) is not consistent with Table VI for separation

distances to a load rate of 1.2 and that other subsections of section 71 are inconsistent as well.

Ms. Mauller’s comments are attached and incorporated by reference as Exhibit 5.

Harry R. Plander
Tuf-Tite Inc.
Mr. Plander recommended removing the phrase “and during cleaning or exchange” from

section 64(e)(5). Mr. Plander’s comments are attached and incorporated by reference as Exhibit
6.

Theo B. Terry, I11, RS
Bear Onsite, LLC
M. Terry recommended changes to the proposed rule regarding effluent filters, Mr,

Terry’s comments are attached and incorporated by reference as Exhibit 7.
The record was left open until November 29, 2013.
Dated at Indianapolis, Indiana this 2™ day of Décember, 2013.

At (L SauHbunde

Hilari A. Sautbine
Hearing Officer
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I am Carlie Hopper, Regulatory Affairs Director of Indiana Builders Association.

The Builders Association represents more than 3,000 building industry professionals,
including septic system installers.

IBA supports the proposed changes to the residential onsite sewage systems rule.

IBA believes that properly designed, constructed and maintained, septic systems can
provide long-term, effective ireatment of household wastewater, and should remain a
viable option for homes where access to a municipal sewer system is neither available nor

economically practical.

We appreciate the work of ISDH staff.

Exhibit |
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Sautbine, Hilari A

From: Julia M. Hayes [jmmartin@floydcounty.in.gov]
Sent: Monday, November 25, 2013 2:31 PM

To: Punn, Alan )

Subject: 410 Revisions Comment

Sect 64 (4) - Currently only 1 filter meets this rule. Even the filters on the "approved” filter list do not all meet this rule.
Sec 66 (g3) - S&M d-boxes meet this rule, but when flow adjusters are used then it doesn't meet the rule. Thereis a
small amount of standing water in the influent port. So does this rule also apply after flow adjusters are used? I believe
that plastic d-boxs still meet the rule after flow adjusters are used but the same people manufacture the plastic d-box

that manufacture the flow adjusters.
Sect 57 - Consider specifying a difference between close loop and open loop geothermal system since I was told the

separation distance for a close loop system is only 108,

Sincerely,

Julia Hayes, EHS
Environmental Supervisor
Floyd-County Health Dept
P (812) 948-4726 X660

F: (812) 948-2208
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Sautbine, Hilari A

From: Stuart Meade [stuart@septicdesign.com]
Senf: Saturday, October 26, 2013 8:55 AM

To: Dunn, Alan

Subject: Re: Onsite Sewage Systems Rules Revisions
Hello Alan,

I looked over the proposed changes and everything looks fine except for the flood dose rates. 1 guess my first
questions is whey are these being revised? Finding a pump to discharge strictly between 30-35 gpm will be
impossible in many situations. What is wrong with a three bedroom home flood-dose system discharging at 40

gallons per minute?

If changes are being made to the rule, reference to "Effluent Pump” should be changed to read "Effluent/Sewage
Pump". 1 understand that "effluent pump" includes sewage pumps but many local health departments might not

know this.
Thank you,

Stuart Meade

Meade Septic Design Inc.
Meade Septic Supply LLC
Cell 574.215.9289
Office 574.533.1470

Fax 574.534.8687

On Fri, Oct 25, 2013 at 4:13 PM, Dunn, Alan <Adunn@isdh.in.gov> wrote:

The Indiana State Department of Health has scheduled public hearings for proposed revisions to 410 1AC 6-8.3,
Residential Onsite Sewage Systems (LSA Document #13-3 50), and 410 JAC 6-10.1, Commercial Onsite
Systems (LSA Doc. # 13-351). The hearing for the residential rule is scheduled for November 21, 2013, at
10:00 a.m., local time, with the hearing for the commercial rule immediately following. Both hearings will be
conducted at the Indiana State Department of Health, 2 North Meridian Street, Indianapolis, Indiana, 46206.
Please note that these public hearings are only for comment on the proposed rule revisions. There will be no

discussion, and no questions answered, concerping the s proposed rule revisions at that time.

The proposed revisions are attached, with a summary of the revisions, for each rule.

If you have questions prior to the hearing concerning the proposed rule revisions, you may address them to Alan
Dunn at adunn@isdh.in.gov or ai 317-233-7179.

Exhibot A



The notices of public hearing may be accessed at;

Notice of Public Hearing, Residential:  http://www.in.gov/lepislative/iac/20131023-IR-
410130350PHA xml.pdf

Notice of Public Heating, Commercial:  http://www.in.gov/legislative/iac/20131023-TR-
410130351 PHA xml.pdf

"The proposed revisions may be accessed at:

Residential rule: . hitp://www.in.gov/legislative/iac/20131023-IR-

410130350PRA . xml.pdf
Commercial rule: ttp:/Awwrw. in.gov/legislative/iac/20131023-IR-
410130351PRA xml.pdf

Comments may be provided at the public hearing or in writing or email to Michael Mettler Director.

L

Enyironmental Public Health Division by the close of business on November 29, 2013. Please note that it

must be clearly stated whether each comment applies to. 410 IAC 6-8.3 Residential Onsite Sewage
Systems (I.SA Doc. # 13-350), 410 TAC 6-10.1; Commercial Onsite Sewage Systems (I.SA Document #13-

351), or both.

If you desire to comment on the proposed rule, you may do so at the public héa'rin_g, or by sending your
comments to:

Michael Mettler, Director
Environmental Public Health Division
Indiana State Department of Health

2 North Meridian Street, #5-E
Indianapolis, IN 46204

Phone: 317-233-7183

FAX: 317-233-7047

~—



Email: mmettler@isdh.IN.gov

Again if you have any questions, please contact me.

Alan M. Dunn

Senior Environmental Manager
Onsite Sewage Systems Program
Environmental Public Health Division
Indiana State Department of Health
100 N; Senate Ave., N8555
Indianapolis, IN 46204

Phone 317-233-7179

FAX 317-233-7047

adunn@isdh.iN.gov

Accept the Governor's Challenge for better nutrition, increased exercise, and smoking cessation. Register at INShape
- Indiana: www.inshape.in.gov- : : S : T







Sautbine, Hilari A

From: Kris Thomas [kthomas@co.steuben.in.us]
Sent: Woednesday, November 27, 2013 10:26 AM
To: Mettler, Mike; Dunn, Alan

Cc: Quinn, Alice R

Subject: Septic Rule Revision

Good morning,

Hope all is going well for you folks at the state!l

It is my understanding you are attempting to take care of the discrepancies in the current septic rule with the next rule

" revision. lam providing the following information to be considered for correction during that next revision:

Currently, Section 66(f) allows an elbow or sanitary tee in place of the baffle in the D-hox; however, Section 76{f) states

there must be a baffle or an elbow turned down. There is no mention of a sanitary tee —a slight discrepancy.

Thank you for your consideration in this matter. Have a terrific Thanksgivinglill My staff is looking forward to the

EHS/Public Health Nurse Orientation next week!

Take care,

K yis T homas

Chief EHS/Administrator

Steuben County Health Department
317 S. Wayne St., Suite 3A.

Angola, Indiana 46703

ﬁ Please consider the Environment before printing this email.
This e-maif message is for the sole use of the intended recipient(s) and may comain confidential informaton.
Any unaulhorized review, use, disclosure or distibution is prohibited. -

If you are not the intended reciplent, please confact the sender by reply e-mail and destroy all copies of ihe original message.
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Sautbine, Hilari A

From: Mauller, Linda

Sent: . Friday, November 22, 2013 4:59 PM
To: Dunn, Alan :
Subject: comments for Rule 410 1AC 6-8.4

All the following comments are in reference to 410 IAC 6-8.3, Residential Onsite Sewage Systems (LSA Doc. #

13-350):

Section 71(b} is not consistent with Table VI for separation distances to a load rate of 1.2.

Section 71(f) and Section 71(b) are inconsistent in that they do not address the requirement of pressure
distribution with separation distances of between 24 inches and 30 inches.

Thank you,

Linda J. Maudler

Environmental Health Assistant Director
St. Joseph County Health Department
227 W. Jefferson Blvd.

South Bend, IN 46601

phone: 574-245-6709

Fax: 574-235-9497

This e-mail message, including -attachments, is for the sole use of the intended recipient(s) and may contain confidential -

and privileged information. Any unauthorized review, use, disclosure or distribution is prohibited, If you are not the
intended recipient, please contact the sender by e-mail and destroy all coples of the original message.
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Sautbine, Hilari A

From: Harry Plander [hplander@tuf-tite.com]
Sent: Friday, November 29, 2013 2:20 PM
To: Dunn, Alan; Mettler, Mike

Cc: ‘ Ted Meyers

Subject: QOutlet Filter Rule Changes

Harry R. Plander
Tuf-Tite Inc.

1200 flex court

~ Lake Zurich, IL. 60047

11/29/13

Indiana Department of Health
2 North Meridian St.
Indianapolis, In. 46204

Attention
Mr. Alan Dunn
Mr. Mike Mettler

Gentlemen,

In reference to Indiana Septic Rules and Regulations: Section 5 — 4101AC 6-8.3:64

(e} Outlet Filters shall:

#5) Function without a bypass of unfiltered sewage, sludge, or scum during normal use and
during cleaning or exchange.

Tuf-Tite feels that the wording “AND DURING CLEANING OR EXCHANGE” should be removed,
and should read as follows:

#5) Function without a bypass of unfiltered sewage, sludge, or scum during normal use.

If filter housing has a shut-off feature, and the filter is not replaced, the tank will flow over the
top of the filter housing sending the scum layer directly into septic field or pump station. The
filter housing should function as a sanitary tee taking effluent only from the clear zone when

' et I



the filter is removed for cleaning or is missing. There are 525,000 minutes in a year, so there is
no need to have a shut-off during the 15 minutes or less that it takes to clean a filter.

(¢
Sincerely,

. Harry R. Plander
" Tuf-Tite Inc.

o



Sautbine, Hilari A

From: Theo Terry [theo.terry@bearonsite.com]
Sent: Friday, November 29, 2013 3:21 PM
To: Dunn, Alan; Mettler, Mike

Subject: Onsite rule revisions comments
Attachments: UNI-Tee Sheet.pdf

Importance; High -

Mike and Alan,

These comments are for both rule revisions as they relate to efffuent filters. The sections | wish to comment on are:
Section 5 {e) (5), Section 5 (f) (3) and Section 5 {f) (5).

Fitst comment is regarding Section 5 (e} {5) which states: function without a bypass of unfiltered sewage, sludge, or
scum, during normal use and during cleaning or exchange; This appears to be a solution in search of a problem.
Depending on the geometry of the septic tank each inch of height in the septic tank is equal to approximately 20 to 40
gallons. When specifying that tanks adhere to ASTM Standards there is between a 3-4 inch drop from the inlet invert
to the outlet invert. If the outlet filter were totally plugged and had caused the tank to back up into the inlet we
would be talking about 80 to 160 gallons of effluent that would flow up from the clear zone of the septic tank through
the filter housing and out to the treatment system each time the filter were serviced. Depending on the use and
quality of the filter installed this will be once every year to every four of five years. If you require the manufacturer to
supply a shutoff in the filter along with each filter sold you are either going to cause some filter companies to
discontinue selling filters in your state as they do not provide this product; require that others like myself charge
them for a maintenance plate that wiil most likely never be used since by the time the filter is serviced it will be lost
or the maintenance provider will use the one he carries from job to job; or they will use a product that has a shut off
device on the bottom of the housing that alters the function of the haffle/housing and prevents effluent from .
entering froin thé clear zoihe. If you'insist on this coursé of action'in thé rule you need to fiake sure you provide sdime
warning to the homeowners telling them that if they remove the filter cartridge of this type of filter they will cause
scum to flow over the top of the housing and will not know of the damage they have caused to their system until it is
too late. I've never understood how this type of product has ever gotten approval in the first place as it alters how a '
tee haffle functions. But to protect the state from a class action lawsuit you must warn each homeowner of the
consequences since you are how requiring this rather than it being an optional purchase which leaves the liability

with the manufacturer.

Second comments are regarding: Section 5 (f) (3) be installed so the bottom of the filter inlet extends below the liquid
level at least ten {10) inches ... For clarity | would suggest the [anguage at the end of this section not be a percentage
but rather state that the outlet not extend within eighteen inches of the floor of the septic tank. The longer or wider
the flow path of the outlet housing the fewer solids will exit the tank with or without the filter in place. The key is to
make sure that there is at least eighteen inch of sludge storage below the inlet of the housing.

The third comments are regarding: Section 5 (f) (5) be solvent .... In subsection (1) it says fixed with non-corrosive
fasteners then in sub-section (5) it says be solvent ... My question is which is it? 1 have designed a detachable
coupling that solvent welds onto the outlet pipe but then allows you to disengage the housing so that the
homeowner/ commercial owner can upgrade to a larger better performing filter at a later time than the initial
installation. See the attached sheet.

Mike and Alan, feel free to contact me to discuss any of these issues. The Filter Task Group at NSF has debated all of
these issues as to whether they should be included as part of NSF Standard 46 in the past. 5o these are not just my
opinions but the consensus of the leading filter experts in the Industry, The issue of providing a shut-off means is one

. - Exlboit 7



that can really cause serious issues if not properly handled. | would advise you to truly Iook into this further before
taking on the liability from a specific manufacturer to the state.

Theo

Theo B. Terry, lll, RS

Bear Onsite, LLC

P.0, Box 507

Somerville, TN 38068
www.bearonsite.com .
theo.terry@bearonsite.com
901-831-5155 Cell Phone
877-653-4583 Fax




