
TITLE 410 INDIANA STATE DEPARTMENT OF HEALTH 
 

Proposed Rule 
LSA Document #16-223 

 
DIGEST 

 
 Amends 410 IAC 17-12-2 to change the notice period home health agencies must provide 
when the agency will no longer be providing services to a patient from five calendar days to 15 
calendar days.  Effective 30 days after filing with the Publisher. 
 
410 IAC 17-12-2 
 
 SECTION 1.  410 IAC 17-12-2 IS AMENDED TO READ AS FOLLOWS: 
 
410 IAC 17-12-2 Quality assessment and performance improvement 

Authority: IC 16-27-1-7 
Affected: IC 16-27-1 
 

Sec. 2. (a) The home health agency must develop, implement, maintain, and evaluate a quality 
assessment and performance improvement program. The program must reflect the complexity of 
the home health organization and services (including those services provided directly or under 
arrangement). The home health agency must take actions that result in improvements in the 
home health agencies performance across the spectrum of care. The home health agency's quality 
assessment and performance improvement program must use objective measures. 

(b) The home health agency shall provide at least one (1) of the following services: 
(1) Nursing treatment and procedure. 
(2) Home health aide services. 
(3) Physical therapy. 
(4) Speech-language pathology. 
(5) Occupational therapy. 
(6) Social services. 
(c) In all cases involving the provision of home health aide services, the home health 

agency shall provide case management by a health care professional acting within the scope of 
his or her practice. Such case management shall include an initial home visit for assessment of a 
patient's needs to determine the type, appropriateness, and adequacy of requested service, and the 
development of the patient care plan. 

(d) If personnel under contracts are used by the home health agency, there shall be a 
written contract between those personnel and the home health agency that specifies the 
following: 

(1) That patients are accepted for care only by the primary home health agency. 
(2) The services to be furnished. 
(3) The necessity to conform to all applicable home health agency policies including 
personnel qualifications. 
(4) The responsibility for participating in developing plans of care. 
(5) The manner in which services will be controlled, coordinated, and evaluated by the 
primary home health agency. 
(6) The procedures for submitting clinical notes, scheduling of visits, and conducting 
periodic patient evaluation. 



(7) The procedures for payment for services furnished under the contract. 
(e) Services furnished under arrangements are subject to a written contract conforming 

with the requirements specified in subsection (d) of this rule. 
(f) When contracting temporary services from another licensed home health agency, 

organization, or independent contractor, the personnel records shall be maintained at the office of 
the employer and shall be available to the home health agency upon two (2) hours' notice. 

(g) All personnel providing services shall maintain effective communications to assure 
that their efforts appropriately complement one another and support the objectives of the patient's 
care. The means of communication and the results shall be documented in the clinical record or 
minutes of case conferences. 

(h) The home health agency shall coordinate its services with other health or social 
service providers serving the patient. 

(i) A home health agency must develop and implement a policy requiring a notice of 
discharge of service to the patient, the patient's legal representative, or other individual 
responsible for the patient's care at least five (5) fifteen (15) calendar days before the services are 
stopped. 

(j) The five (5) fifteen (15) calendar day period described in subsection (i) of this rule 
does not apply in the following circumstances: 

(1) The health, safety, and/or welfare of the home health agency's employees would be at 
immediate and significant risk if the home health agency continued to provide services to 
the patient. 
(2) The patient refuses the home health agency's services. 
(3) The patient's services are no longer reimbursable based on applicable reimbursement 
requirements and the home health agency informs the patient of community resources to 
assist the patient following discharge; or 
(4) The patient no longer meets applicable regulatory criteria, such as lack of physician's 
order, and the home health agency informs the patient of community resources to assist 
the patient following discharge. 
(k) A home health agency must continue, in good faith, to attempt to provide services 

during the five (5) fifteen (15) calendar day period described in subsection (i) of this rule. If the 
home health agency cannot provide such services during that period, its continuing attempts to 
provide the services must be documented.  
(Indiana State Department of Health; 410 IAC 17-12-2; filed Mar 18, 2002, 3:40 p.m.: 25 IR 
2485; readopted filed Jul 14, 2008, 2:14 p.m.: 20080806-IR-410080322RFA; readopted filed 
Sep 10, 2014, 2:08 p.m.: 20141008-IR-410140299RFA) 


