Frequently Asked Questions about the Historic Bridge Project Development Process (PDP)

Updated April 20, 2010
Q:  Why is a historic property report (HPR) required for historic bridge projects when the bridge’s National Register eligibility has already been established through the inventory results? 

A: To ensure all FHWA-funded projects are consistent, an HPR is required for all projects that do not fall under the Minor Projects PA.  Even though we know the eligibility of the bridge, other resources in the APE must be evaluated for National Register eligibility.  If the bridge is the only resource in the APE or the only resources over 50 years of age that warrants at least a “contributing” rating, then a short HPR would be appropriate.  Please see the Cultural Resources Manual for detailed guidance on what type of HPR is appropriate and the guidelines for preparing HPRs.  
Additionally, the appropriate archaeology investigations must also be conducted.  Please see the Cultural Resources manual for detailed guidance on what type of archaeology report is appropriate and the guidelines for preparing archaeology reports.  

Q: Why do concrete and stone bridges have to be marketed for reuse when they can’t be relocated?
A:  While it is unlikely, someone may step forward and be willing to preserve such a bridge at its existing location.  The entity would have to assume the legal liability (i.e. a local group using the bridge for fishing pier, and being legally responsible for bridge preservation and associated liability), but if they were willing to do so, then they should have the opportunity to step forward and propose such an alternative.

Q:  Are Memorandums of Agreement (MOAs) needed for historic bridge projects now?
A:  Not if the only adverse effect is to the historic bridge. The Historic Bridge PA sets out the process for mitigating any adverse effects to the historic bridge.  However, if an adverse effect will occur to another above-ground resource or an archaeological resource as a result of the bridge project, an MOA will be needed to mitigate the effects of the project on those resources. 

Q:  Is notification to the Advisory Council on Historic Preservation (ACHP) of an adverse effect on a historic bridge required under the Historic Bridge PA?
A: No.  Through signature of the Historic Bridge PA, the ACHP agreed that implementation of the standard treatment approach includes all possible planning to minimize harm to the historic bridge and implementation of the standard treatment approach fulfills all consultation requirements under Section 106.  However, if an adverse effect will occur to another above-ground resource or an archaeological resource as a result of the bridge project, the ACHP must be notified and the MOA to resolve that adverse effect must be filed with the ACHP. 
Q:  Why is an Alternatives Analysis needed for Non-Select bridges?  Why can’t they simply be demolished given their Non-Select status? 

A: The Historic Bridge PA was formulated to streamline the Section 106 process for historic bridges, but does not specifically address Section 4(f) requirements, although much of the analysis involved with the Non-Select determination can aid in fulfilling the Section 4(f) requirements.  A Section 4(f) Alternatives Analysis is required to fulfill the Section 4(f) Programmatic Evaluation for Historic Bridges.
Q:  How is the process streamlined for Non-Select Bridges for which the alternatives analysis determines will be replaced?  It seems like a lot of work is still involved to replace these bridges.   

A:  If the only adverse effect is to the historic bridge, a Memorandum of Agreement (MOA) will not be required for the “adverse effect” involved with demolishing the bridge. The Historic Bridge PA sets out the process for mitigating any adverse effects to the historic bridge.  Time and money are saved by not undergoing the MOA process. 
Time and money will also be saved in the amount of mitigation that is specified in the Historic Bridge PA.  Dismantling bridges for storage and potential reuse is currently a common mitigation practice.  It will no longer be required per the Historic Bridge PA.  Per Attachment B of the Historic Bridge PA (Standard Treatment Approach for Historic Bridges), only two points of mitigation are required:

· The bridge owner will consult with the Indiana SHPO to determine if photodocumentation of the bridge is needed. If needed, the Indiana SHPO will specify the photo documentation standards and distribution requirements. If the Indiana SHPO does not respond within thirty (30) days, the bridge owner may assume the Indiana SHPO does not require any photo documentation.
· The bridge owner will salvage elements that may be stored and used for future repair of similar historic bridges, if a party was identified during the bridge marketing phase of project development (see Stipulation III.B.2).
Q:  Can a Non-Select bridge be preserved?
A: Yes, the results of the Purpose and Need development and Alternatives Analysis might conclude that rehabilitation of a Non-Select bridge is prudent and feasible, and therefore, is the preferred alternative for a Non-Select bridge.

Q:  If a Select bridge is rehabilitated, but the rehabilitation work cannot follow the Secretary of the Interior’s Standards and the result is determined an adverse effect, is that allowable in the Historic Bridge PA?  

A: Yes, it is allowable.  Section 106 for all Federal-aid projects involving bridges on the Select/Non-Select list will follow the provisions of the Historic Bridge PA, regardless of whether the project ultimately does or does not result in an adverse effect.  The Section 4(f) alternatives discussion will discuss why certain improvements are needed to meet the purpose and need of the project, and ultimately SHPO will need to concur with the preferred alternative.  
The 800.11(e) documentation should include the alternatives analysis and explain why the adverse effect is needed to meet the purpose and need of the project.  In order to help mitigate “adverse effects” that do occur, per the Historic Bridge PA, the bridge owner will complete any photo documentation in accordance with the specifications provided by the Indiana SHPO.

Q:  Is a Section 106 Public Notice published in a local newspaper required for historic bridge projects now? 

A:  No, a separate newspaper notice is not needed as long as the public hearing notice indicates that the hearing serves as the opportunity for the public to comment on both the CE and the 800.11(e) documentation, and serves as the last opportunity for a responsible party to step forward and take ownership of a Non-Select bridge.  Additionally, if other historic properties are located within the project APE, as long as the hearing notice indicates that the hearing serves as the opportunity for comment on the effects of the project on those properties, no need exists for a separate Section 106 Public Notice published in a local newspaper.  

Q:  Is a public hearing required for all historic bridge projects now?
A:  Yes, per the Historic Bridge PA, all projects involving either a Select or a Non-Select bridge now require a public hearing.  
Q:  Is Section 106 required for projects involving the bridges that were determined not to be National Register eligible in the inventory? 

A. Yes, the normal Section 106 process should be carried out for these projects.  Even though we know the bridge is not National Register eligible, other resources in the APE must be evaluated for National Register eligibility.  If the bridge is the only resource in the APE or the only resources over 50 years of age that warrants at least a “contributing” rating, then a short HPR would be appropriate.  Please see the Cultural Resources Manual for detailed guidance on what type of HPR is appropriate and the guidelines for preparing HPRs.  
Additionally, the appropriate archaeology investigations must also be conducted.  Please see the Cultural Resources manual for detailed guidance on what type of archaeology report is appropriate and the guidelines for preparing archaeology reports.  
Q: Can a county remove a bridge with 100% local funds if that bridge is listed on the Select list?

A:  Yes.  A county can remove a Select bridge with 100% local funds.  However, the Historic Bridge PA states that if FHWA or Indiana SHPO determine a bridge owner intentionally demolishes or otherwise diminishes the historic integrity of a Select Bridge under the bridge owner’s jurisdiction with non-Federal-aid funds, then FHWA will comply with 36 CFR Part 800 for any future federal-aid bridge project proposed by that bridge owner for any of its bridges. That is to say, the normal Section 106 review process must be carried out for those projects and the streamlining procedures of the Historic Bridge PA cannot be utilized.  After the next Bridge Survey update is completed (likely to occur in approximately 10 years), FHWA may again process Federal-aid projects in accordance with the Historic Bridge PA for that bridge owner.

It should also be noted that Section 110(k) of the National Historic Preservation Act prohibits FHWA from providing Federal-aid funds for a given project, where the bridge owner, with the intent to avoid the requirements of Section 106, has intentionally adversely affected the historic bridge prior to completion of NEPA.  In other words, a bridge owner could not remove a bridge with local funds and then apply for Federal-aid funds to build the replacement structure at that location.
Q:  What type of sign should be placed for marketing a Non-Select bridge? 

A:  Any type of sign that is visible by vehicular traffic and easily accessible to safely read by pedestrian traffic is fine.  The sign should contain information to the effect that the bridge may be replaced and is being offered to other parties.  The sign should include contact information for obtaining further information.  The sign can be a standard highway sign or could be as simple as a laminated poster on a secure post, or a sign similar to those used for permits on a construction site, as long as it will hold up to the weather for 6 months. The sign should not be perpendicular to the roadway, but should be placed parallel to the roadway on the side of the roadway.   It is suggested that photographs with a time/date stamp be taken of the installed sign in order to prove, if necessary, that this requirement was met.
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