
42 IAC 1-5-12 Use of state property 
The IG sought advice regarding whether it was permissible for state agencies to use state funds 
to pay for CLE fees and/or fees for professional associations for their employees that are both 
attorneys and function in their attorney capacities for the agencies. SEC found that agencies 
would be permitted to pay for CLE fees for their attorneys since it would be considered official 

state business; however, since belonging to professional associations would not be considered 
official state business, agencies would be prohibited from paying the fees for their attorneys to 

maintain membership with such associations. 
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The Indiana State Ethics Commission (“Commission”) issues the following advisory 

opinion concerning the State Code of Ethics pursuant to IC 4-2-6-4(b)(1). 

 

BACKGROUND 

 

A state employee serves as Inspector General requested a formal advisory opinion to 

determine whether attorneys in the Executive Branch of state government may have 

certain fees paid for them with state funds. More specifically, the Inspector General 

would like to know whether state agencies may utilize state funds to pay for continuing 

legal education (“CLE”) fees and/or fees for professional associations, such as local or 

state bar associations, for employees of their agency that are both attorneys and function 

in an attorney capacity for their agency.    

 

ISSUE 

 

(1) Does the State Code of Ethics prohibit a state agency from paying CLE fees for 

attorneys employed in that capacity?    

 

(2) Does the State Code of Ethics prohibit a state agency from paying professional 

association fees for attorneys employed in that capacity?       

 

RELEVANT LAW 

 

42 IAC 1-5-12 Use of state property 

 

Sec. 12. A state officer, employee, or special state appointee shall not make use of state 

materials, funds, property, personnel, facilities, or equipment for any purpose other than 

for official state business unless the use is expressly permitted by a general written 

agency, departmental, or institutional policy or regulation. 
 



ANALYSIS 

 

The Use of State Property rule set forth in 42 IAC 1-5-12 states that state property, 

including funds, may not be used for any purpose other than official state business. 
 

A. Use of Agency Funds for CLE 

 

In 2005, this Commission issued an opinion to a state agency regarding the 

appropriateness of the use of agency funds to pay for attorney licensing fees. See 

SEC Opinion No. 05-I-14.   In that case, the Commission determined that it was 

appropriate for the agency to pay the annual attorney license fees for attorneys 

employed by the agency in that capacity.   

 

With regard to CLE, an agency would be permitted to use agency funds to pay for 

CLE fees if attending CLE seminars constitutes official state business.   

 

In addition to paying a licensing fee, attorneys are required to attend a pre-

determined amount of approved CLE per year to practice law in this state. See 

Admission and Discipline Rule 29.  Attending CLE seminars also provides 

training that may be useful to an attorney in the performance of their duties within 

an agency.  Because attending CLE seminars provides legal training for an 

attorney and obtaining CLE credit is one of the requirements for an attorney to 

maintain their license, attending CLE functions would be considered official state 

business.   

 

B. Use of Agency Funds for  Professional Association Fees 

 

In the case of professional associations, an agency would be permitted to use 

agency funds to pay for association fees if such affiliation constitutes official state 

business.   

 

Unlike attorney licensing fees which are mandatory, attorneys are not required to 

participate or be a member of professional associations. While the affiliation may 

be personally worthwhile, an attorney is nevertheless able to perform their job 

duties without having to retain membership in professional associations.  

Accordingly, affiliations to such professional associations would not be 

considered official state business.  

 

http://www.in.gov/judiciary/rules/ad_dis/index.html#r29


CONCLUSION 
 

(1) With regard to CLE, the Commission finds that the State Code of Ethics does not 

prohibit a state agency from paying CLE fees for attorneys employed in that capacity.  

(2) With regard to professional associations, the Commission finds that use of state funds 

to pay for professional association fees would be contrary to the Use of State 

Property rule unless such use of funds is expressly permitted by a general written 

agency, departmental, or institutional policy or regulation that is consistent with the 

audit guidelines included in the State and Quasi Agencies Manual of the State Board 

of Accounts.   


