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This resource was designed to supplement information within the Guidance Regarding Non-Public School
Participation in Title III and Requirements for English Learners on the Indiana Department of Education’s
(IDOE’s) Equitable Services Ombudsman webpage. Information details the consultation process with public
schools and requirements for the identification, services, and assessments for students receiving English learner
(EL) services.

Number Question Answer

1 Who is
responsible for
initiating the
consultation
process?

The local educational agency (LEA) is responsible for initiating the
consultation process with the non-public school. In most cases, the LEA
contacts officials of non-public schools located within its jurisdiction to
begin the consultation process on key issues that are relevant to the
equitable participation of non-public school students, teachers, and in
some cases, parents of students within programs supported by the
Elementary and Secondary Education Act (ESEA), as amended by the
Every Student Succeeds Act (ESSA).

If consultation does not occur, non-public school officials should contact
their local LEA to discuss the administration of ESEA/ESSA programs.

2 When does
consultation
between public
and non-public
school officials
occur?

Consultation must occur before LEAs make decisions, financial or
programmatic, that affect the opportunities of non-public school students,
teachers, and other educational personnel to participate in programs
requiring their equitable participation. (See Section 9501(c)(3) of ESEA
for more information.)

To ensure timely and meaningful consultations, LEAs should begin the
consultation process early.

● Allow time for non-public school students and teachers to
participate at the start of each school year.

● Engage in timely and meaningful consultation with non-public
school officials.

● Provide them with information related to the projected and/or
final funding amounts for programs and services, including the
process the LEA will use in preparing its grant application.

● Develop a process for determining mutual expectations for
implementation and assessment of programs.

Many LEAs begin consultation for the following school year in mid- to
late-winter of the school year before the year covered by the plan.
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3 What topics
should be
discussed during
the consultation
between public
and non-public
school officials?

Topics may include:

● How students are identified as needing EL services, including the
home language survey and WIDA Screener administration.

● Developing Individual Learning Plans (ILPs) and English
language development (ELD) programming best suited for the
student population;

● How, where, and by whom ELD services will be provided;
● Administering WIDA ACCESS and how results will be used to

improve services;
● The size and scope of the equitable services to be provided to

eligible non-public school students, teachers, and other
educational personnel;

● Funding amounts available for equitable Title III services; and
● How and when the agency, consortium, or entity will make

decisions about the delivery of equitable Title III services,
including a thorough consideration and analysis of the views of
the non-public school officials on the provision of contract
services through potential third-party providers.

See ESEA Sections 1117 and 8501 for a general list of consultation
topics.

4 Can an LEA
request that
non-public
school officials
provide relevant
documentation
to participate in
programs?

Yes. LEAs may request documentation, as needed, from non-public
school officials that enable the LEA to identify students who are eligible
under the applicable ESEA program and the appropriate services for
those students and their teachers. Documentation might include data
indicating the academic needs of students, as well as the professional
development needs of teachers.

The request for documentation should not constitute an administrative
barrier that is inconsistent with the LEA’s responsibility to ensure
equitable participation of non-public school students and teachers.

All non-public schools participating in the Choice Scholarship Program
have agreed to submit certain data collections, including the Multilingual
Learner collection in Data Exchange (which includes ELand immigrant
students). This entails administering an English language proficiency
placement assessment (i.e., WIDA Screener) to students based on the
home language survey results and the annual WIDA ACCESS
assessment to previously-identified EL students. Results of those
assessments must be accurately reported to generate Title III funding for
the non-public school to participate.

Non-public schools that do not participate in the Choice Scholarship
Program but wish to participate in Title III must provide assessment data
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for their EL and immigrant students to provide per-pupil funding for
equitable services.

5 Should an LEA
keep minutes or
notes of
consultation
meetings?

Meeting notes and minutes are good ways of documenting that timely
and meaningful consultation has occurred. Both the LEA and non-public
school officials are encouraged to keep notes of consultation meetings
that include information about issues addressed and decisions made.
These notes may be used for later reference.

6 Should an LEA
contact
non-public
school officials
annually even if
they declined
ESEA benefits
and services in
the past?

Yes, officials should still be contacted on an annual basis. The LEA
must contact non-public school officials and inquire whether the
non-public schools’ students and teachers will participate in the ESEA
programs available to them.

For an LEA’s Title III application to be considered in substantially
approvable form, the LEA must assure IDOE that each non-public school
in its geographic area has been notified of its ability to participate in Title
III. Non-public schools, including both those who are participating in the
Choice Scholarship Program and those that are not, will indicate whether
they wish to participate.

7 Can an LEA set
deadlines for
submission of
requests from
non-public
school officials
for services and
materials?

Yes, LEAs may set a time limit for submission of requests for services
and materials by non-public school officials. However, in conjunction
with setting deadlines, the LEA must:

● Provide clear and sufficient notice of the deadlines;
● Identify potential consequences for not meeting the deadlines; and
● Give adequate time for non-public school officials to gather the

data and respond.

8 Are LEAs
required to
provide the
amount of funds
available for
services for
non-public
school students
and teachers?

Yes. LEAs must provide non-public school officials with the amount of
Title III funding available for their ELD services consistently and
continuously. Failure to do so may result in a complaint being filed by the
non-public school officials.

9 Which
non-public
school students
are eligible to
receive Title III

Identified ELs enrolled in non-profit, non-public elementary and
secondary schools, including those in religiously affiliated schools
located in the LEA, are eligible to receive services.
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benefits?

10 Who pays the
cost for
administering
programs for
non-public
school students?

Just as an LEA pays the costs for administering programs for public
school students, it pays the costs for administering programs for
non-public school students. Administrative costs may be reserved from a
program’s total allocation (2% off the top) before the LEA determines the
allocation for services and benefits for public and non-public school
students and teachers. Additionally, a non-public school may wish to use
its per-pupil Title III allocation to help administer or procure an English
language proficiency assessment for its identified ELs.

11 Who has control
of the program
funds?

Under Section 8501(d) of ESEA, the LEA must always maintain control
of the program funds and title to all materials, equipment, and property
purchased with federal funds.

12 Can an LEA
reimburse a
non-public
school for
materials it has
purchased or
services it has
procured to
implement an
ESEA program?

No. Only the LEA may obligate and expend federal funds on behalf of
non-public school students and teachers. Thus, the LEA must purchase
materials or procure services on behalf of the non-public school students
and teachers. However, an LEA may use federal funds to reimburse an
individual non-public school teacher, administrator, or other educational
personnel for professional development that the LEA has pre-approved
and meets the reasonable and necessary cost principles of the Office of
Management and Budget (OMB) Circular A-87.

13 What options
are available to
LEAs for
expending funds
for equitable
services for
non-public
school students
and teachers?

In consultation with non-public school officials, the LEA may choose one
or both of the following options for expending equitable services funding
for non-public school students and teachers.

1. Individual School-by-School Option: Provide equitable services
to non-public school students and teachers based on the number
of identified ELs enrolled in the school per multilingual learner
data collection.

● Example: Chapman Friends Schools has a K–12
enrollment of 15 EL students. The per-pupil allocation for
services under Title III is $114.00 in 2023-2024. Thus, the
LEA has $1,710.00 to provide services for identified ELs
and teachers in the school.

● Example: St. Columba School has a K–8 enrollment of 20
students. Applying the same per-pupil allocation, the LEA
has $2,280.00 to provide services for identified ELs and
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teachers in the school.

2. Pooling Option: Combine funds allocated for non-public school
students and teachers for the two or more non-public schools
interested in participating in this option to create a pool of funds
from which the LEA provides equitable services to identified ELs
in non-public schools and teachers in some or all of these schools.
However, an LEA may not pool funds across multiple ESEA
programs for this purpose. If the LEA pursues this option, the
LEA, in consultation with non-public school officials, establishes
criteria to determine how services will be allocated among the
non-public school students and teachers in different schools.
Under this option, the services provided to non-public school
students and teachers in any particular school are not dependent
on the amount of funds generated by students and teachers in that
school, but rather by the amount of funds generated in total and
the criteria developed for allocating services among the
non-public school students and teachers.

● Example: The LEA combines the total amount of funds
generated for services for students and teachers in
Chapman Friends School ($1,710.00) and St. Columba
School ($2,280.00) in consultation with the two schools.
The LEA has $3,990.00 to spend on Title III equitable
services for all 35 identified ELs in the two schools. In
consultation with non-public school officials, the LEA
then decides how the funding will be allocated for services
to meet the various needs of the students and teachers.
Under this option, the services provided to students and
teachers in a particular non-public school are not
dependent upon the amount of funding generated for
services by the students in that school.

14 What services
are offered if the
needs of
non-public
school students
and teachers are
different from
those of public
school students
and teachers?

The LEA offers services that meet the specific educational needs of the
participating non-public school students and teachers and show
reasonable promise of effectiveness. The services can be different from
those provided to public school students and teachers but must be
allowable services under the particular ESEA program. In addition, all
services and benefits provided must be secular, neutral, and
non-ideological. (See section 9501(a)(1)--(2) of ESEA).
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15 What are some
service delivery
mechanisms that
an LEA may use
to provide
equitable
services?

An LEA may provide services to non-public school students and teachers
through an employee of the LEA or through a contract with a third-party
provider, an individual, an education institution, or some other agency
that, in the provision of those services, is under the control and
supervision of the LEA and is otherwise independent of the non-public
school and any religious organization. (See Section 9501(d)(2) of ESEA.)
Additionally, the LEA may consult with the non-public school in order to
utilize the Title III funds on quality professional development for
teaching identified English learner students, language development
materials such as bilingual books, and other activities allowed by Title
III.

16 Does the English
learner Teacher
of Record (ToR)
guidance apply
to non-public
schools?

English learner ToR requirements stem from policy and case law
pertaining to public education; therefore, the provision of core English
learner services delivered by qualified ToRs is not a requirement.
However, non-public schools participating in Choice Scholarship
Programs and/or receiving Title III funds do have specific obligations to
English learner students, including appropriately identifying, reporting,
and assessing ELs. Non-public schools that accurately report English
learner populations to IDOE are also eligible for Title III equitable share
and services from the public LEA.

All non-public schools should work to effectively meet all students’
language needs regardless of accreditation and Title III funding status.
Non-public schools are strongly recommended to provide an effective
ELD program that involves licensed, qualified English learner staff.

For additional information, contact IDOE’s Office of English Learning and Migrant Education or the State
Ombudsman.
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