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July 1, 2018 
 
Dear Relative1 or Foster Parent: 
 
As a valued partner, the Department of Child Services (DCS) strives to share information that 
affects your efforts to care for children placed with you by DCS. Recently, DCS has received 
questions relating to fees charged by school systems for textbooks/devices and related items. 
Specifically, we have been asked whether relative and foster parents are required to pay these fees on 
behalf of foster children placed with them. This letter will provide guidance on this important issue. 
 
There are three (3) main categories of items that have come to our attention: 

• Textbooks, supplies or other required class fees,  
• Alternative Education enrollment fees/tuition, and 
• Free/Reduced Lunch Program. 

 
For textbooks, supplies and other required class fees, a school system cannot legally collect fees 
charged for a foster child. This is because a foster child meets the financial aid standard set out in 
Indiana law. “Textbook” is defined in Indiana statute to include books, hardware, computer 
software or digital content. Thus, Indiana statute does not permit a school system to charge relative 
or foster parents for books, hardware, computer software, digital content, and supplies required for 
completion of enrolled courses like workbooks, art supplies, P.E. uniforms, or other required class 
fees for a foster child that is placed in the relative or foster parent’s care.2

  Additionally, public school 
systems are not permitted to withhold school books or supplies, require any special services from a 
child or deny the child any benefit or privilege because the fees are not paid. 
 
Fees associated with the repair or replacement of textbooks, devices, or musical instruments only, 
will now be paid directly to the school corporation by DCS. If you receive a bill for this type of fee, 
please be sure to submit it to your Family Case Manager so the appropriate payment process can be 
followed. 
 

                                                 
1 The term “relative” applies to all related and non-related placements per DCS policy, Chapter 8, Section 48, version 2. 
2 See IC 20-33-5-2 (stating that the financial aid for students standard is the same as the federal free or reduced price 
lunch standard; foster children are categorically eligible for the federal free and reduced lunch program). See also IC 20- 
33-5-3, 20-33-5-7, 20-33-5-11 and Gohn v. Akron School, 562 N.E.2d 1291, 1292 (Ind. Ct. App. 1990) (which discuss 
textbook, supplies and other required class fees). 
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All Out-of-Home foster youth (including relatives) are categorically eligible for the free/reduced 
lunch program. 3  Please note that your school system receives a listing of foster children from the 
Department of Education on a regular basis. Your school system should utilize this listing to 
determine who is exempt from paying the above fees. 
 
For Alternative Education4

 enrollment fees/tuition, the Indiana Constitution mandates a uniform 
system of public schools where tuition is not charged. If a public school system offers an alternative 
education program, that program is considered a “public school.” Absent specific statutory 
authority, tuition and enrollment fees cannot be charged to a student or parent for participation in a 
publicly funded education and in turn an alternative education program. 5 Thus, Indiana statute does 
not permit a school system to charge an enrollment fee or tuition for a child to attend an alternative 
school.6 
 
DCS plans to share this letter with school corporations across Indiana. If you receive an invoice 
from your school corporation for textbooks, supplies or other required class fees or for Alternative 
Education enrollment fees/tuition, please feel free to also share this letter with them. 
If you have any questions regarding this letter or receive an invoice from the school and need 
assistance, please contact your Family Case Manager or your Regional Foster Care Specialist for 
assistance. Thank you for all you do on behalf of Indiana’s children and families. 
 
Sincerely, 
 

 
 
Mrs. Melaina Gant, M.Ed. 
Director, Education Services 
Indiana Department of Child Services 
(317) 515-7331 Cell 

                                                 
3 See the USDA Eligibility Manual for School Meals: Determining and Verifying Eligibility, August 2014 (pg. 30).   
4 The legislature has established criteria for which a student would be eligible for an alternative education program. 
Specifically, an eligible student would be one who intends to withdraw or has withdrawn from school before graduation, 
who has failed to comply academically, who is a parent or expected parent and is unable to regularly attend traditional. 
school, who is employed and the employment is necessary to support the student’s family and the employment interferes 
with the schedule at a traditional school, or who is a disruptive student. IC 20-30-8-10. 
5 The legislature has specified that school corporations have the ability to offer certain classes for industrial or manual 
training and charge tuition for these specific courses. 
6 See Indiana Constitution, Article 8, Section 1; IC 20-30-8-9; IC 20-37-2-1; and Nagy v. Evansville-Vanderburgh 
School Corporation, 844 N.E.2d 481, 491 (2006) (pertaining to alternative education enrollment fee/tuition). 


