

Commission on Improving the Status of Children in Indiana Strategic Planning Retreat Indiana Government Center South / 402 W. Washington Street, Conference Room C

AGENDA August 17, 2016

9:00 am – 3:00 pm		
I. 9:00 am – 9:15 am <i>15 min</i>	Welcome & Opening Comments	Honorable Loretta RushHolly Merz, Casey Family Programs
II. 9:15 am – 9:30 am <i>15 min</i>	Introductions & Retreat OverviewWhat does success look like for today?Review Retreat Agenda	Clarus Group
III. 9:30 am – 10:00 am <i>30 min</i>	 Strategic Planning Process & Outcomes Planning Process: Planning Session 1: Confirm strategic priorities, develop goals and objectives Planning Session II: Finalize strategic priorities, goals and objectives; develop tactics and metrics; discuss and develop plan for infrastructure and resource needs Outcomes: Comprehensive, implementable Strategic Plan including strategic priorities, goals, objectives, tactics & metrics (review definitions of each) 	Clarus Group
IV. 10:00 am – 10:15 am 15 min	BREAK	
V. 10:15 am – 11:45 am <i>90 min</i>	Discuss / Identify Strategic Priorities & Goals Strategic Priorities: Overarching areas of focus for the Commission for the Strategic Planning period Strategic Goals: Provide direction and purpose for the group's efforts and define the desired end result to be achieved for each Strategic Priority	Facilitated discussion led by Clarus Group
VII. 11:45 am – 12:15 pm	LUNCH	
30 min VIII. 12:15 pm – 1:00 pm 45 min	Discuss / Identify Strategic Priorities & Goals continued	Facilitated discussion led by Clarus Group

IX. 1:00 – 2:30 pm 90 min	Develop Objectives for Strategic Goals Objectives: High-level activities / approaches used to achieve Strategic Goals	Facilitated discussion led by Clarus Group
X. 2:30 – 3:00 pm 30 min	Conclusion & Next Steps Retreat September 21: Refine Goals & Objectives, develop Tactics, discuss infrastructure and resource needs	Clarus Group
XI. 3:00 pm – 3:15 pm 15 min	BREAK	
XI. 3:15 pm – 4:00 pm 45 min	Executive Committee Session: - De-Brief Planning Session - Discuss infrastructure and resource needs - Discuss September planning session - Discuss Project Communication	