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Advisory Opinion 22-02: Wholesaler Offering Additional Services 

 

I . Background 

 

 The following question was posed to the Indiana Alcohol and Tobacco Commission:  

 

1. Does an Indiana licensed wholesaler permittee have the authority to offer services (such 

as stocking shelves) to one Indiana licensed permittee but refuse to extend those same 

services to another Indiana licensed permittee? 

 

II. Statutes and Rules 

  

 905 IAC 1-5.2-1 allows for a primary source of supply or wholesaler to furnish a retailer or 

dealer supplies and services as outlined in the same rule.  However, the rule goes on to state that the 

furnishing of these supplies and services must be done “on a nondiscriminatory basis to retailers and 

dealers.”   

 

 Indiana Code 7.1-5-5-7 prohibits discrimination in sales between permittees “by granting a 

price, discount, allowance, or service change which is not available to all purchasers at the same 

time.”  

 

 905 IAC 1-5.2-15 discusses product management specifically (e.g. stocking of shelves, 

rotation of inventory).  The section states that a primary source of supply or wholesaler may, “on a 

non-discriminatory basis”, provide product management services.  Subsection (f) states:  

 

As used in this section, “nondiscriminatory” means that the services a 

primary source of supply or wholesaler offers to holders of dealer permits are 

made available to all similarly situated dealers without regard to the type of 

dealer permit held, and that the services a primary source of supply or 

wholesaler offers to holders of retailer permits are made available to all 

similarly situated retailers without regard to the type of retailer permit held. 

 

III. Analysis & Conclusion 

 

In light of the above, it is the position of the Alcohol and Tobacco Commission that a 

primary source of supply or wholesaler is not required to furnish additional supplies or services.  

However, if a wholesaler does offer to furnish “services” to Indiana licensed permittees, that 

wholesaler must make those same services available to all similarly situated permittees. 

 

DISCLAIMER: Opinions expressed in this advisory opinion are fact-sensitive and based on the 

2021 Indiana Code.  


